Halkların Demokratik Partisi (HDP), 8’inci yıldönümünü birçok kentte düzenlediği etkinlikle kutlamaya devam etti. 

HDP Dersim İl Örgütü, kentteki bir restoranda kutlama etkinliği gerçekleştirdi. “Umudun cesareti dayanışmayı büyütüyoruz” ve “Kadınlarla değişir” pankartlarının açıldığı kutlamaya, Dersim Milletvekilli Alican Önlü, Baro Başkanı Kenan Çetin ve Belediye Başkan Yardımcısı Canan Aydoğan'ın yanı sıra Emek Partisi (EMEP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Kutlama etkinliğinde konuşan İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, HDP'nin köklerini insanlık mücadelesinden alan ulu bir çınar olduğunu belirterek, "Ötekilerin, kimliklerin sesi olabilmek için yola çıktık" dedi. Bunu başardıklarını da dile getiren Yeşil, özgürlüğü ve barışı sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

‘BU FİKRİYAT DENEYİM 100 YILLIK’

HDP’nin 8 değil 100 yıllık bir yaşı olduğunu belirten Milletvekili Alican Önlü ise, partisinin Cumhuriyet’in kuruluşunda bu yana baskı, zulüm gören, soykırıma uğrayan, inancın ve kimliğin ortak mücadelesi olduğunu vurguladı. Bu ortak mücadelenin değerinin 8 yıllık olmadığının altını çizen Önlü, “Bu birikimin, fikriyatın deneyimi 100 yıllıktır. Toplumsal olarak Türkiye devrim hareketinin ve Kürt özgürlük hareketini bileşkesidir. Bu ortak mücadele zemininde epey yoldaşımız can verdi, sürgüne gitti, tutuklandı. Figen başkan ‘bu maya artık tuttu’ dedi. Selahattin başkan ise ‘bu maya tutmuşsa bu gemi mutlaka limana ulaşacaktır’ diyordu. Bu maya tutuğu gibi bu gemi sadece bir halkın, siyasal yapının, bir kesimin değil.  Demokrasi, barış ve özgürlükten yana olan bu gemi mutlaka özgürlük yoluna ulaşacaktır. Bu vesileyle zindandaki ve sürgündeki yoldaşlarımıza buradan selam gönderiyoruz” diye konuştu. 

‘HALK İTTİFAKI OLUŞTURULMALI’

Önlü, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, bu fikriyatın oluşumunda, yeşermesinde, toplumsallaşmasında ve yaşam bulmasında öncü bir isim olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “İnanıyoruz ki 2021 yılında artık faşizmi gerileten değil, sonunu getiren bir tutum sergileyeceğiz. Bu anlamda Türkiye ve Kürdistan’da demokratik halk ittifakının oluşturulması gerekiyor.” 

Sürgünde olan Dersim’li Sanatçı Ferhat Tunç ise, gönderdiği videolu mesaj ile HDP’nin 8’inci yılını kutladı.

Konuşmaların ardından kutlama sona erdi.