Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk hakkında 14 Mart tarihinde soruşturma başlattı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla başlatılan soruşturmaya gerekçe olarak Öztürk’ün Federe Kürdistan Bölgesel yönetiminin, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in ziyareti dolayısıyla Türkiye'deki bazı illeri de içeren haritanın resmedildiği hatıra pulu bastırılmasıyla ilgili açıklamaları gösterildi.

Öztürk, bastırılan hatıra puluna dair, "Papa’nın ziyareti için hazırlanan ve üzerinde Kürdistan haritası olan hatıra pulu, Kürdistan ve Mezopotamya coğrafyasının bir sembolüdür. Bugün Kuzey Kürdistan, Güney Kürdistan, Batı Kürdistan (Rojava) ve Doğu Kürdistan’da düşmanlıkları Kürt halkına yöneliktir. Kürt halkının değerlerine ve üzerinde yaşadığı coğrafyaya düşmanlık besliyorlar” demişti.

‘5 BİN YILLIK HAKİKAT’

Hakkında açılan soruşturmaya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Öztürk, “Bu soruşturmalar artık normal seyir almaya başladı. Çünkü bizim her söylediğimiz, her konuşmamız bir soruşturma sebebi oluyor. Bu soruşturmanın bu kadar hızlı açılmasının sebebi de bir hakikati, gerçekliği ifade ettiğimizdir” dedi. Bastırılan puldaki haritanın hakikati gösterdiğini belirten Öztürk, “Kürtler 5 bin yıldır bu coğrafyada yaşıyor, bu coğrafyanın ismi Kürdistan’dır” ifadesini kullandı. 

‘HALKIN TALEPLERİNİ DİLLENDİRİYORUZ’

 “Asıl amaç, var olan Kürt düşmanlığının ya da Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya karşı olan düşmanlığın bir kez daha gösterilmiş olmasıdır” diyen Öztürk, “Soruşturmadan sonra fezleke hazırlanacak. Fezleke diğer fezlekeler gibi Meclis’e gelecek. Bu ilk değil son da olmayacak. HDP ve DTK olarak, söylediğimiz her sözün bir fezlekeye, soruşturmaya neden olması aslında bir açıdan da ne kadar doğru bir yerde durduğumuzu gösteriyor. Birilerinin hoşuna gitsin diye değil toplumun, halkın istek ve taleplerini dillendiriyoruz. Bu anlamda baskılar ne kadar yoğunlaşırsa yoğunlaşsın, HDP 6 yıldan beri ilkelerinden, duruşundan taviz vermeyen bir parti” diye belirtti.

‘HAKİKATTEN KORKUYORLAR’

Gözaltı ve tutuklamalara rağmen HDP’nin sözünü söylemekten geri durmadığına dikkati çeken Öztürk, “Kimi çevrelerin bile dile getiremediği şeyleri HDP zor şartlarda dillendiriyor. Bu da tabi ki var olan faşist iktidarın hoşuna gitmediği için her sözümüz bir soruşturma sebebi oluyor. Prensiplerimize bağlılığın ne kadar güçlü olduğunu tekrar tekrar gösteriyoruz. Sözlerimizden, hakikatten korkuyorlar. Korktukları için de yargıyı bir sopa, bir araç olarak kullanıyorlar. Ama 6 yıldır bir sonuç alamadıklarını açık ve net bir şekilde görüyoruz. Tam tersine çöküşlerini hızlandırıyorlar” diye konuştu.  

MA / Zemo Ağgöz