CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 12 Şubat günü Çankaya Belediyesi'ne ait Ahlatlıbel Tesisleri'nde ilk kez bir araya geldi. Yapılan görüşmenin ardından ortak yazılı açıklama yayınlayan 6’lı ittifak, Dolmabahçe Mutabakatı’nın ve Postmodern Darbe’nin yıldönümü olan 28 Şubat’ta mutabakat metnini açıklayacaklarını duyurdu.

‘Siyaset tesadüfler değil semboller üzerinden yürüyor’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ittifakı ve 28 Şubat’ta açıklanacak olan mutabakatı değerlendirdi. Türkiye’de siyasetin tesadüfler üzerinden değil semboller üzerinden yürüdüğünü ifade eden Günay , “28 Şubat da böyle bir tarih. Kendi cephelerinden bir mesaj vermeye çalışıyorlar ama o mesajı verirken Türkiye’nin temel sorunlarına da çözüm bulmadıkları mesajını veriyorlar. Fotoğraf karesinde, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olan HDP ve onun temsil ettiği dinamizm, ittifak ve demokrasi gücü yer almadı” sözlerine yer verdi.

‘O fotoğrafta yer almamak düşmanca yaklaşımı gösteriyor’

AKP ve MHP iktidarının HDP’yi yok sayan düşmanca bir yaklaşımı olduğunu hatırlatan Günay , o fotoğraf karesinde yer almamanın da buna işaret ettiğini söyledi. Mevcut partilerin yaklaşımının, bir muhalefet partisinin hassasiyeti ve duyarlılığı doğrultusunda değil, iktidarın hassasiyeti ve anlayışı temelinde olduğunu belirten Günay , “HDP’nin olmadığı bir ortamda demokrasinin güçlenmesine dair neyi açıklayacaklar? Türkiye’deki halkların geleceğine dair neyi açıklayacaklar? Türkiye’nin en temel sorunu olan barış ve demokrasiden yana nasıl bir tutum açıklayacaklar? Baştan bir düşmanlık politikası üzerine kurulu. HDP ve onun temsil ettiği dinamikleri yok sayan, onlara düşmanca yaklaşan, tıpkı iktidar gibi onlarla bir araya gelmekten imtina eden bir tutumla yaklaşıyorlar” şeklinde konuştu.

‘Derdimiz kalıcı barış ile demokrasi’

Günay  değerlendirmesini, şu sözlerle sonlandırdı: “Biz en başında da söyledik, derdimiz tek başına bir seçim derdi değil, derdimiz Türkiye’de büyük ve kalıcı barış ile demokrasiyi inşa etmek. Dolayısıyla bunun için seçimi de aşan büyük bir demokrasi ittifakıyla yol almak gerekiyor. Bizim çalışmalarımız, çabamız büyük demokrasi ittifakını inşa etmek üzerinedir. HDP’ye düşmanca yaklaşım, Türkiye sorunlarını da görmek istemediklerinin göstergesidir.”