Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü 1’inci Olağanüstü Kongresini “14 Temmuz ruhuyla örgütleniyoruz, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirdi. Kongrenin yapıldığı salona “Genç başladık genç başaracağız”, “Bijî Yekitiya Gelê Kurd”,  "Deniz Poyraz ölümsüzdür” ve Cizre bodrumlarında katledilen Mehmet Tunç’un “Biz direndik diz çökmedik bizimle gurur duyun” sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı. Kongreye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, Şırnak Milletvekili Nuran İmir katıl katıldı. 

Dolup taşan kongre salonuna halk, “Şal û Şapik” ve “kiras û fistan” giysileriyle katıldı. İlk olarak söz alan kent Milletvekili Nuran İmir,  tüm baskı ve zulme rağmen Botan halkının partilerini yalnız bırakmadığına dikkati çekerek, “Botan halkıyla başımız diktir. 14 Temmuz ruhuna, Cemile'ye, Taybet Ana'ya, Asya Yüksel ve Mehmet Tunç’a bu örgütlülüğümüzü borçluyuz. Toplum örgütlü olmazsa dağılır. Bu kadar saldırıya rağmen bizler dağılmadıysak örgütlülüğümüzdendir” dedi.

‘DİRENİŞ TEKÇİ POLİTİKLARI PÜSKÜRTTÜ’

Ardından söz alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Bizi öyle bir duruma getirmişlerdi ki bizler kendi anadilimizde konuşmaktan utanır bir hale gelmiştik. Kürt demekten utanıyorduk, yaşadığımız coğrafyanın Kürdistan olduğunu söylemekten utanıyorduk. Sayın Abdullah Öcalan ve yoldaşları asimilasyona karşı çıkana kadar bu durum sürdü. Sayın Öcalan ve yoldaşları ‘biz bunu kabul etmiyoruz’ dedi. Onlar ‘Kürt halkı kadim bir halktır, Kürt halkı yüzyıllardır bu coğrafyada diğer halklarla onurlu bir hayat sürdürüyor’ dedi. Ve Kürt halkına dayatılan yok etme ve bitirme politikalarını boşa çıkardılar. Onlar direnerek Kürt halkını bütün dünyaya tanıttı. Bugüne baktığımızda verilen mücadeleler sayesinde Türkiye Sayın Öcalan'ı muhatap aldı ve bir çözüm süreci başlattı. Bu tarihi bir fırsattı ve demokrasinin, halkların özgürlüğüne kapı açan bir süreçti. Ama ne yazık ki devlet yetkilileri tekrar devreye girerek, ’Kürt sorunu yoktur’ deyip konuyu ‘Kürt halkı yoktur’ duruma getirdiler. Bir kez daha hazırladıkları plana göre silahları devreye soktular. Çözüm sürecini bitirerek asimilasyon, yok etme ve bitirme politikalarını devreye soktular.  Çözüm sürecinden sonra 6 yıldır bu politikalar güncelleştirerek devam ediliyor.  Ama Kürt halkı duruşuyla bu tekçi politikaları boşa çıkarttı. Kürt halkını tasfiye etmek isteyenler bugün bir bir mafyalaşarak yok olmaya doğru gidiyor. Bu çete mafya devleti Kürt halkının verdiği mücadele sayesinde teşhir oldu” diye konuştu.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

“Kürt sorununu asimilasyon, tutuklama ve yok etme ile çözemezsiniz” diyen Öztürk, şöyle devam etti: "Ülkede bir sorun var ve bu sorun da; Kürt halkının da bütün halklar gibi en temel ve demokratik hakkı olan özgür bir kimlik ve eşitlikçi bir yaşam talebi sorunudur. Bu sorunu çözebilecek tek kişi Sayın Öcalan'dır. Biz Botan da şunu söylüyoruz; Türkiye'nin geleceği Amerika ve diğer güçlerin elinde değil. Çözüm diyalogdur, muhatap da Sayın Öcalan'dır. Kürt halkı üzerindeki bu tecridi kırmadan mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.” 

‘CİZRE DİMDİK AYAKTA’

Ardından konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, yeni yönetime başarılar dileyerek, "Dilimizin ve kültürümüzün kalbi Cizre’dir. Cizre denince akla direnmek ve diz çökmemek gelir. Cizre denince akla Mehmet Tunç, Cemile Çağırga ve nice arkadaşlar gelir. Bugün de kayyımlarla abluka, baskı ve zulümle Cizre’ye diz çöktürmeye çalıştılar. Ama Cizre Newroz oldu aktı ve başaramadılar, bugün de başaramayacaklar. Bundan tam 39 yıl önce Amed zindanında faşizmin karanlık işkencesine karşı mücadele eden Kemal Pir, Akif Yılmaz, Hayri Durmuş ve Ali Çiçek yüz yıllarca unutulmayacak bir direnişi miras bıraktılar.  Direnişleriyle bir destan yazdılar. Onları Cizîra Botan’dan saygıyla anıyoruz” dedi. 

‘ÇARESİZ VE ZAVALLICA’

AKP-MHP faşizmini kurgulayan aklın bu rejime Kürt halkına düşmanlık yapmak ve Kürtlerin kazanımlarını tasfiye etmek gibi bir görev verdiğini ifade eden Günay, bu rejimin tek görevinin faşizme boyun eğmiş bir Kürt profili yaratmak olduğunu söyledi. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürt halkı sahte politikalara, yalan siyasetine aldanmayacak kadar sizleri ve bu iktidarınızı tanıyor. Bir grup şakşakçı ve beslediğiniz yandaşınızı etrafınıza toplandınız ama Amed halkı sizi asla ciddiye almadı ve sizin etrafınızda toplanmadı. Amed halkı AKP-MHP iktidarının ırkçı yaklaşımlarını her gün görüyor ve biliyor. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı kendisinin haberi olmadan kuş uçmaz yaprak kıpırdamasına izin vermez. Zalimlerin ve zorbaların uykularını kaçırıyoruz. Ama mazlumların ve ezilenlerin de umudu oluyoruz. Çünkü biz HDP’yiz ve her yerdeyiz.” 

‘MUHATTAP ÖCALANDIR’

Günay, Kürt sorunun çözümü noktasında muhatabın Öcalan olduğunu hatırlatarak, şunlar söyledi: "Neymiş çözüm sürecini HDP bitirmiş. İnsanları bodrumlarda diri diri kim yaktı? Selahattin Demirtaş’ı, Figen Yüksekdağ’ı kim tutuklattı? Dolmabahçe mutabakatını tanımıyorum diyen kimdir? Kendilerince Kürtlerin aklıyla dalga geçiyorlar. İstanbul’da Kürtçe hutbe okuyan imamları kim tutuklattı? Madem çözüm sürecini sen bozmadın elini tutan mı var.  Neden çözmüyorsun? Çözümün muhatabını neden insanlık dışı bir tecride maruz bırakıyorsun. Buradan HDP olarak sesleniyoruz; Çözümü düşünüyorsanız muhatap Sayın Öcalan’dır, buyurun görüşün. İmralı’daki tecridi kaldırmadığınız müddetçe Kürtler sizin boş vaatlerinize asla inanmayacaktır."

'HERYERDEYİZ'

Günay, sözlerini şöyle tamamladı: "Kürtleri bekanız için oy deposu olarak görmekten vazgeçin. Kürtler Türkiye demokrasi mücadelesinin öncü gücüdür. HDP’liyiz ve her yerdeyiz dedik. Ne tutuklama ne de kapatma davası, inançla yürüyen bu iradenin önünü asla alamaz. Her yer Cizîra Botan gibi direnmeye devam edecek. Kürtler birliğini sağladıkça, işgale ve faşizmin planlarına asla geçit vermeyeceklerdir. Adaleti ve özgürlüğü sağlamanın tek yolu demokratik ittifaktan geçer. Bizler, Kürt halkının taleplerini ve Türkiye halklarının taleplerini birleştirerek mutlaka kazanacağız.” 

YENİ YÖNETİM

Konuşmaların ardından tek kişilik listeyle girilen seçimlerde HDP Cizre İlçe Örgütü Eşbaşkanlığına Mesut Nart ve Zilan Ecevit seçildi.

Yeni yönetimin ardından Koma Awazên Botan’ın seslendirdiği müzikler eşliğinde kitle halaya durdu.

Kongre coşkusu çekilen halayların ardından son buldu.