Irak ve Federe Kürdistan yönetimi arasında 9 Ekim’de imzalanan anlaşma kapsamında Irak ordusu dün yaptığı açıklamada bölgeye 10 bin asker gönderildiğini açıkladı. Bunu üzerine Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), askeri sevkiyatların boyutuna ve sonrasında yaşanabilecek olası gelişmelere maddeler şeklinde yer veren bir açıklama yaparak, yaşanacak olası gelişmeleri 75’inci ferman olarak adlandırıldı. Irak merkezi hükümetiyle yaptıkları görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirten Meclis, “Şengal halkı kanun adı altında büyük bir tehlike ile karşıya karşıyadır. DAİŞ’in yapamadıklarını Irak hükümeti Şengal anlaşması ile Êzidîlere yapmak istiyor. Bu fermanın önünün kesilmesi için bütün güçlere ve dört parçadaki Kürdistan halkına çağrıda bulunuyoruz. Şengallileri savunmak için hazırlıklı olun” açıklaması yaptı.

Bölgede yaşananları yakından takip eden Gazeteci Firmêsk Elî,  Şengal’in kuşatma altına alındığını ve 75’inci fermanın kapıda olduğunu belirterek, tüm Kürt halkına duyarlılık çağrısında bulundu.

ŞENGAL KUŞATMA ALTINDA

Şu ana kadar Şengal çevresine Irak ordusuna bağlı 6 bin askerin gönderildiği bilgisine ulaştıklarını, amacın ise 10 bin askerin bölgeye yerleştirmek olduğunu ifade eden Elî, bölgenin birçok stratejik noktasının tutularak Şengal’in kuşatma altına alındığına dikkat çekti. Bölgeye askeri sevkiyatın devam ettiğini belirten Elî, “Gönderilen askerler arasında Türkmen gruplar var. Telafer gibi yerlerden getirilmişler. Yine farklı gruplara bağlı güçler var. Bu durum bölge halkı arasında tedirginliğe neden oluyor. Irak ordusu askerleri Anti-Terör denilen özel kuvvetleri gönderdi. ‘Biz taburlarımızı değiştirmek amacıyla gönderiyoruz’ şeklinde açıklama yaptılar ama bunca asker gelmesine karşı giden yok. Buradan kimse gitmedi. Durumu normal göstermeye çalışıyorlar. Sanki sadece güç değişimi varmış gibi gösteremeye çalışıyorlar. Öyle açıklamalarla tansiyonu düşürmeye çalışıyorlar. Çok yoğun sevkiyat var. Halkı korkutmaya, sessiz bir işgal gerçekleştirmeye çalışıyorlar” diye aktardı.

YENİ FERMAN TEHLİKESİ

Şengal halkının bu gün her yerde toplantılar gerçekleştirdiğini, duruma karşı yapılması gerekenleri tartıştığını dile getiren Elî, “ MXDŞ de yaptığı açıklamada tüm özgürlük savunucularına acil dayanışma çağrısı yaptı. Şengal 75’inci ferman ile karşı karşıya. Çünkü Şengal her taraftan kuşatılmış durumda. Rojava ile Şengal sınırı ve birçok stratejik bölge askerler tarafından kuşatılmış durumda. Irak ordusu DAİŞ, 2014’te saldırdığında askerlerini geri çekti. KDP peşmergeleri geri çekildi. Zaten Şengal’in korkusu da bu. Halk diyor ki ‘bu gelen askerler neden DAİŞ geldiğinde bizi savunmadılar. Biz kendi gücümüzü oluşturduk, huzurlu bir sistem kurduk, yönetim ve hizmet kurumlarımızı oluşturduk, neden şimdi geliyorlar. Biraz huzur bulduk, şimdi mi geliyorlar’ diye tepkili” diye anlattı.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ!’

Halkın, bir kez daha fermanla karşı karşıya olduklarını ancak artık kaç kere öleceğiz diye sorduğunu kaydeden Elî, “Halk diyor ki ‘74’üncü fermanda başımıza her türlü kötülüğü getirdiler. Ama bir daha yeni bir fermana izin vermeyeceğiz. Geri çekilmeyeceğiz. Kendimizi de yurdumuzu da koruyacağız. Direneceğiz.’ Ancak belli bir kaygılı durumun da olduğunu ifade edebilirim. Ancak direniş tavırlarının net olduğu açık” dedi.

ABD TÜRKİYE VE KDP PLANI

Elî, KDP ve Irak merkezi hükümeti arasında anlaşmanın imzalanmasının ardından onlarca defa Êzidî önde gelenlerinin Irak hükümeti yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ancak tüm görüşmelerin olumsuz bir şekilde sonuçlandığını söyledi. Elî, “Bu görüşmelerde birçok Iraklı milletvekili de anlaşmayı kendilerinin de kabul etmediğini ancak Amerika, Türkiye ve KDP’nin baskısı sonucu imzalamak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Birçoğu bunu dillendirdi” diye anlattı.

KAYBEDEN KÜRTLER OLACAK

Anlaşmada Türkiye ve uluslararası güçlerin kazançlı çıkacağını vurgulayan Elî, anlaşmanın uygulamaya geçmesi halinde ise Êzidîlerin ve tüm Kürtlerin kaybedeceğini söyledi. Yaşananları “resmen yeni bir işgal ve yeni bir ferman” olarak değerlendiren Elî, “Kaymakamı değiştirmek istiyorlar ama buranın zaten bir yönetimi var. KDP tarafından eğitilmiş Xıdır Reşo isimli şu an Avrupa’da bulunan birini kaymakam olarak göndermek istiyorlar. Halkın iradesini hiçe sayarak KDP çizgisini burada hakim kılmaya çalışıyorlar” diye ifade etti. 

ULUSLARARASI GÜÇLERİN ANLAŞMASI

Yaşananları ABD, Türkiye ve KDP’nin oyunları olarak değerlendiren Elî, “Türkler zaten burada özerk bir yönetim olmasını istemiyor. Êzidîleri yok etmeye çalışıyorlar. Türklerin parmağı var. ABD İran gerilimi devam ediyor. İran’a bağlı bazı Haşdi Şabi güçleri de burada bulunuyor. Bu anlaşma onlara karşı da yapıldı. Her iki tarafta ne KDP’yi ne de farklı bir gücü burada istiyor. Yani işin esası bu anlaşma KDP ile Irak hükümeti arasında bir anlaşma değil. Uluslararası ve bölgesel güçler arasında gerçekleşen bir anlaşmadır” diye belirtti.

KÜRT HALKINA ÇAĞRI

Êzidî halkının çok zorlu bir dönemden geçtiğinin altını çizen Elî, “Kendini yönetmek isteyen, kendini savunmak isteyen bir toplumu yok etmeye çalışıyorlar. Hiçbir toplum bu yaşananlara karşı sessiz kalmamalıdır. Şengal zaten çok ağır bir fermandan geçti. Bunu söz ile anlatmak çok zor. Onları bire bir dinlediğinizde neler yaşandığını anlayabilirsiniz. Bir daha böylesi acılar yaşamasınlar diye nerede olursa olsun tüm Kürtler üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidirler” diye çağrıda bulundu.

Mezopotamya Ajansı / İdris Sayılğan