Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında 22 Ekim’de parti binalarına düzenlenen polis baskınının ardından gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan ile Yenişehir İlçe Eşbaşkanları Remziye Sızıcı ve Kasım Kaya, 8 günlük gözaltının ardından bugün savcılığa sevk edildi.Savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye çıkarılan Eşbaşkanlar Alökmen ve Ceylan, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Sızıcı ve Kaya ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kararın ardından Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel, Hişyar Özsoy'un olduğu bir grup basın açıklama yaptı.

‘YARGI SİYASALLAŞTI’

Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Semra Güzel, gözaltı ve tutuklamaların iktidarın bekasını sürdürmeye yönelik saldırılar olduğunu belirtti. HDP Diyarbakır il binasının 1 yıldan uzun bir süredir polis ablukasında olduğunu, 24 saat boyunca kameralarla gözetlendiğini belirten Güzel, ihbar adı altında il binasına operasyon düzenlendiğini ve siyasi faaliyetlerin suç olarak gösterilmeye çalışıldığını kaydetti. Tutuklanan eşbaşkanların 4 yıldır KHK ile ihraç edildiklerini, dosyaların ise halen incelenmediğini belirten Güzel, “ Ancak bir haftada biriktirdikleri dosyalarla eşbaşkanlarımıza tutuklama kararı verdiler. Buda yargının hangi noktaya geldiğini nasıl siyasallaştığını gösteriyor” dedi.

‘KATMERLİ ŞİDDETİN TOHUMLARI ATILDI’

Ardından konuşan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, eşbaşkanların 4 yıllık hayatını bakıldığında Türkiye’nin kısa bir tarihinin görülebileceğine dikkat çekti. Hülya Alökmen Uyanık’ın 20 yıllık hemşire, Zeyyat Ceylan’ın ise 20 yıllık öğretmen olduğunu kaydeden Özsoy, Ceylan’ın yüzde 70 oyla Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı, Uyanık’ın ise yüzde 63 oyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçildi hatırlattı. Bu operasyonlarla,  Kürtlere ovada siyaset yapılmamasının önünün açıldığını söyleyen Özsoy, yapılanlarla Kürt meselesinde katmerli şiddetin tohumlarının atıldığını belirtti.

Tutuklamalarla kimsenin moral bozmaması gerektiğini ifade eden Özsoy,  mücadelede kararlı olduklarını vurguladı.

Açıklama, “Siyasi Tutsaklar Onurumuzdur” sloganları eşliğinde son buldu.