AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar'ın ikinci paketinin Rusya'dan alınacağını açıkladığı S-400 konusuna ilişkin Erdoğan, “Bizim savunma sanayine yönelik atacağımız adımları hiçbir ülke belirleyemez. Bu tamamıyla bizim alacağımız karara bağlıdır. Biz Rusya ile S-400 için birinci paketi halletmiştik, şimdi de ikinci paket daha önce yaptığımız görüşmeye dayanarak devam ediyor. Ay sonu Rusya ile görüşmelerimiz olacak, birçok konuda, sadece savunma sanayi değil, bunu da görüşeceğiz” dedi.

‘BİZE YÖN VERİLMESİNİ KABUL EDEMEYİZ’

ABD Başkanlığı’na seçilen Joe Biden yönetiminin S-400’lere yaklaşımına dair de Erdoğan, “Biden yönetiminin bu noktada ne diyeceğini bilemeyiz. Bileceğimiz tek şey, Trump döneminde olduğu gibi biz kendi savunma noktasında adımlarımızı bir yerlerden izin alarak yapamayız. Biz bir NATO ülkesiyiz. NATO'da birlikte olduğumuz ülkelerin bize yön vermesini asla kabul edemeyiz. Bu konuyla ilgili olarak her şeyden önce bizim F-35'ler konusu var. Ciddi bir parayı ödediğimiz halde F-35'ler hâlâ verilmedi. Uluslararası diplomaside Amerika'nın müttefik ülke olarak bize yaptığı çok yanlıştır. Temenni ederim ki Sayın Biden ile yapacağımız görüşmelerle olumlu adımlar atar bunları da yoluna koyarız" diye konuştu.

YUNANİSTAN GÖRÜŞMELERİ

Yunanistan ile başlayacak Doğu Akdeniz görüşmelerini ise Erdoğan, “Ne yazık ki bugüne kadar Avrupa Birliği, bizlere verdiği sözleri hiç tutmadı. Şimdi yeni bir sürecin içerisindeyiz. Gerek Doğu Akdeniz'deki gelişmeler gerek AB ülkeleri ile olan gelişmeler, gerek Michel ile yaptığımız ikili görüşmeler, Ursula von der Leyen'le yaptığımız görüşmeler, gerek Almanya'nın dönem başkanlığında Merkel ile ve Boris Johnson ile yaptığımız görüşmeler devam ediyor. Bu arada tabii Yunanistan ile Sayın Miçotakis ile görüşme talebi bizim için de olumlu bir konu olmuştur. Dışişleri Bakanlarımızın görüşmesi olmuştur. Şimdi gerek özel temsilcilerimiz, Sayın Başbakan ile benim yapabileceğim bir görüşme, bu adımları atabiliriz dedik" şeklinde değerlendirdi.

Polise TSK silahı kullanma yetkisi verilmesini savunan Erdoğan, “Olağanüstü durumlarda bu yetki vardır. Resmi Gazete'de yayınlanması Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olmuştur, bundan daha doğal ne olabilir?” dedi.(Ankara/MA)