AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı ardından açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs kararlarına dair konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

KORONAVİRÜS GÜNDEMİ

"*Salgının yayıldığı dönemlerde tedbirleri sıkılaştırırken salgının seyrinin aşağı yönlü olduğu dönemlerde de normalleşme adımlarını atmıştık. Türkiye hem sağlık hizmetleri hem önleyici tedbirler hem ekonomik destekler bakımından herkesin örnek aldığı bir yerde durmaktadır.

* Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz.

* Bu kapsamda kafe, restoran, tatlıcı dükkanları gibi alanlar çok yüksek riskli iller dışında Türkiye'de tüm şehirlerde faaliyetlerini yüzde 50 kapasiteyle sürdürecektir.

* Her iki haftada bir normalleşme uygulamaları güncellenecektir. Kısıtlama ve gevşetmeler buna göre belirlenecektir.

* Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek.

*Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek.

*Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

* Yarın İnsan Hakları Eylem Planımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Bu eylem planında 9 başlık altında yüzlerce faaliyet yer alıyor.

* Attığımız her adımda olduğu gibi İnsan Hakları Eylem Planı hazırlıklarında da hemen her konunun dönüp dolaşıp darbe anayasasının yol açtığı sıkıntılara dayandığını gördük. Bir süre önce milletimizin takdirine sunduğumuz yeni anayasa hazırlama teklifimiz bu eylem planının adeta çatısını, yani tacını oluşturuyor.

* Cumhur İttifakı çatısı altında yeni ve sivil anayasa meselesini tüm platformlarda tartışmaya açarak herkesin katkısını almak üzere bir yola çıkıyoruz.

* Gelin cumhuriyetimizin 100. yılını sivil bir anayasa ile karşılayalım. Kimse bizimle birlikte bu yolda yürümese bile Cumhur İttifakı olarak yeni ve sivil anayasa metnimizi tamamlayıp milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız.

EKONOMİ REFORMLARI

*İnsan Hakları Eylem Planımızla eş zamanlı ve eş güdümlü olarak ekonomi alanında hayata geçireceğimiz reformların da hazırlıklarını yürüttük. Çözüm odaklı bir yaklaşımla üzerine gideceğimiz alanları öncelikli hale getirdik. Her reform gibi bu çalışmalardan da rahatsız olanlar elbette çıkabilir. Biz kısa mesafe değil maraton koşucusuyuz. Bu anlayışla hazırladığımız ve önümüzdeki hafta açıklayacağımız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."