AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna meselesi ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede, bölgesel meselelerde Rusya Devlet Başkanı Putin’le kurdukları yakın diyaloğa her zaman büyük önem verdiğini, bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini ve bu anlayışı sürdürme kararlılığında olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğuna dair de Erdoğan’ın savunma yaptığı vurgulanarak, Erdoğan’ın Minsk Anlaşmaları zemininde bir sonuca ulaşılmasının önemli olduğunu dile getirdiği belirtildi.

MÜZAKERE VURGUSU

Erdoğan, askeri çatışmanın kimseye yarar getirmeyeceğini vurguladığı ve diplomatik temasların, görüşmelerin devam ettirilmesini önemsediklerini aktardı. Erdoğan, Türkiye’nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Meselenin diyalog yoluyla halledilmesi çağrısı yapan Erdoğan, diplomasiyi öne çıkarmakta fayda olduğunu, NATO içinde de yapıcı tutumu sürdürdüklerini savundu.

Erdoğan, Eylül ayındaki Soçi ziyareti sırasında da mutabık kaldıkları üzere, Rusya Devlet Başkanı Putin’i Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı için en kısa sürede Türkiye’ye beklediğini ifade etti.