AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu. 

Erdoğan, konuşmasında eğitim, sağlık, Kanal İstanbul Projesi, yeni yargı paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunup, kitabı tiyatroya uyarlanan Selahattin Demirtaş ve o etkinliğe katılan CHP’lileri hedef aldı.

Erdoğan, "Türkiye'nin 2023 yürüyüşü içeride ve dışarıda pek çok kesimi rahatsız etmiştir. Ülkemize yönelik saldırılar bu süreçte eşi benzeri görülmemiş şekilde artmış ve şekillenmiştir. Bu dönemin amacının ülkemizin 2023 hedeflerinden alıkoymak olduğu açıktır. Allah'ın izniyle bu saldırıları boşa çıkardık, sokakları boş bırakmadık. Ekonomik tetikçilere teslim olmadık, çok büyük kayıplar verdik, çok sinsi tuzaklarla karşılaştık ama hepsinin üstesinden gelmeyi başardık. 2019 yılı tüm bu sıkıntıların ağırlığını hissettiğimiz yılı oldu” diye konuştu. 

EKONOMİ

Ekonomiye dair yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açtıklarını dile getiren Erdoğan, “Bu bakımdan 2019 yılı icraat sonuçları Türkiye'nin en zor şartlarda bile neler yapabileceğini gösteren bir başarı hikâyesidir. İnşallah 2020'de çok daha fazlasını gerçekleştirerek, yaptığı fedakârlıklar için borcumuzu ödemeye çalışacağız. Türkiye'nin tökezlemesinin hüsrana uğramasını sürdüreceğiz. Bunu yaparken kendimizi muhakemeye çekmeyi ihmal etmiyoruz. İfade edilen sorunların yüzde 98'inin yeni yönetim sisteminden değil, eski sistemin alışkanlıklarıyla iş yapma eğiliminden olduğunu gördük” dedi.

‘İKİNCİ YARGI PAKETİNİ TAMAMLADIK’

Erdoğan, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesini hukukun üstünlüğünün temel şartı olarak gördüklerini de söyledi.

İkinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, “Ceza adaleti sistemine seri muhakeme usulü ve basit yargılama adı altında iki yeni uygulama kazandırdık. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek ceza adaleti sistemine uygun ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinden ayrıca çalışıyoruz. Önemli bir çalışma olan insan hakları eylem planını da birkaç ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. İkinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık birkaç ay içinde Meclis gündemine getiriyoruz. Veraset ilanlarında olduğu gibi bazı yargı işlemleriyle delil tespitlerinin noterlikler tarafından yapılması yargının iş yükünü azaltacaktır. Bu sebeple oluşan hataların önüne geçtik. Bu sistemle şu ana kadar 17 binden fazla elektronik tebligat yaparak 210 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlandı. 2019'da yeni adli yıla girerken dört yeni bölge adli mahkemesi kurduk. Geç gelen adalet adalet değildir yaklaşımıyla geçen yıl yargılamada hedef süre uygulamasını başlattık. Ticari davalarda zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla arabulucu atanan yaklaşık 150 bin dosyanın yarısı çözüldü. Yargı sistemine kazandırmak istediğimiz yeniliklerden biri de hakim ve savcı yardımcısıdır. Bu konuda Adalet Bakanlığının ve YÖK'ün çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

DEMİRTAŞ VE MUHALEFETİ HEDEF ALDI

Erdoğan, bu sözlerinin devamında Demirtaş ve CHP’yi şu sözlerle hedef aldı:  “Türkiye terör örgütleriyle ve asayişi bozmaya yönelik her türlü eylemle tarihin en önemli başarıları bizim dönemimizde almıştır. Ülkemize saldırması için beslenen ne kadar örgüt varsa hepsinin başını ezdik, eziyoruz, ezmeye devam edeceğiz. Organize suç örgütlerine de göz açtırmıyoruz. Terör örgütünün ülkemiz içindeki silahlı unsurlarının sayısı 2019 yılı sonu itibariyle kuruluş döneminin dahi altına inmiştir. Diyarbakır annelerinin kararlı duruşu örgüt içindeki çözülmeyi artırdı. Fakat Diyarbakır anneleri malum siyasi partinin önünde aylardır dururken evlatlarının resimleriyle dik duruşlarını sürdürürken bir de bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroyu izliyorlar. Kardeşlerim, ülkemizin nereden nereye kimler vasıtasıyla nasıl geldiğini göstermesi bakımından bu çok enteresandır. Benim aziz milletim vakti gelince bunlara gereken ders verecektir.” 

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Erdoğan, tartışmaların sürdüğü Kanal İstanbul projesini ise çok yakında başlatacaklarını açıkladı.

Erdoğan, “Yarım asır önce Boğaziçi köprüsü İstanbul’un başına gelen en büyük felakettir diyen zihniyet şimdi de Kanal İstanbul en büyük felakettir projesini yürütüyor. Kanal İstanbul’a karşı çıkanların bu projenin aslıdan ne olduğuna dair en küçük bir bildikleri yok. Ne açıkladıkları rakam ne gösterdikleri doğru! Birçok vakayı bizden aynı zamanda İstanbullu olmamız sebebiyle yaşadık. İstanbul Boğazı yılda ortalama 45 binin geminin geçtiği, üzerindeki yük ve insan baskısının sürekli arttığı bir yere dönüştü. Tek çare alternatif bir su yolu inşa etmektir. BU proje bir anda ortaya çıkmış da değildir. Bu kanal 2011 yılında milletimize sunduğumuz bir projedir. Jeolojik, hidrolojik araştırmalarının hepsi yapılmıştır. O günden bugüne Marmaray’dan geçen yolcu sayısı 440 milyon. Her şey açık net, bu kadar ortada. Bu çalışmalarda 11 farklı üniversiteden, 34 ayrı bilim dalına sahip 200’ün üzerinde bilim insanı görev aldı. İnşa maliyeti 75 milyar lira olarak hesaplanan proje bünyesinde iki liman bir yat limanı bir lojistik merkezi 7 köprü iki demiryolu hattı iki hafif raylı sistem hattı ve 500 bin kişilik konut alanları yer alacak. Projenin finansmanında ve inşasında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır" dedi.(Ankara/MA)