Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indirimini etiketlere yansıtmayanlara cezai müeyyide uygulayacaklarını söyledi. Erdoğan, “Kurduğumuz denetim ekipleriyle beraber, bizim attığımız bu adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız. Çünkü vatandaşımızı ezmeye, vatandaşımıza yönelik bu tür maalesef arzu edilmeyen süreci işletenlere karşı müeyyidelerimiz ağır olacaktır. Bu konuda gerek Hazine Maliye gerek Ticaret Bakanlığı’mız tüm müfettiş ekipleriyle buraların kontrolünü, denetimini sürdürecekler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün sürecek resmi bir ziyaret için bugün Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti. Hareketinden önce İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Birleşik Arap Emirlikleri’ni en son başbakan olduğum dönemde, 2013 yılında ziyaret etmiştim. Veliaht Prens Şeyh Muhammed Bin Zayed’in kasım ayında Ankara’daki temaslarıyla birlikte ilişkilerimizde yeni bir dönemi başlattık. Aralık ayında Dışişleri Bakanı’mız, ocak ayında Meclis Başkanı’mız emirlikleri ziyaret ettiler. Bu ziyaretimle yakaladığımız ivmeyi geliştirmeyi, ilişkilerimizin yeniden hak ettiği seviyeye ulaşması için gerekli adımları atmayı hedefliyoruz. Kuruluşunun 50. yılını idrak eden Birleşik Arap Emirlikleri’yle dostluğumuzun ve kardeşliğimizin yeni 50 yılına şekil verecek adımları ziyaretim sırasında beraberce atacağız. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diyalog ve iş birliği tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor.

Körfez bölgelerindeki tüm kardeş ülkelerin güvenliğini ve istikrarını kendimizinkinden ayrı görmüyoruz. Geçtiğimiz ay Abu Dabi’ye yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıları güçlü şekilde kınadık. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu ve özellikle bölgemizdeki ülkelerin teröre karşı iş birliğinin önemini her fırsatta vurguluyoruz. Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz temaslarda ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ayrıntılı şekilde ele alacağız.

“İLİŞKİLERİMİZDE İLERLEME SAĞLAYACAK ADIMLARIN ATILMASINI DA HEDEFLİYORUZ”

Yaklaşık 5,5 milyar doları ihracatımız olmak üzere 8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizle Birleşik Arap Emirlikleri önde gelen ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor. Türk müteahhitlik firmaları, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bugüne kadar değeri 13 milyar doları bulan 141 proje üstlenmiştir. Bu rakamlarla Birleşik Arap Emirlikleri, yurt dışı müteahhitlik sektörümüzün en büyük 10. pazarı konumundadır. Birleşik Arap Emirlikleri de Türkiye’deki dinamik yatırım ortamına önemli katkılarda bulunuyor. İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı yapısı, esasen mevcut rakamların çok daha ötesinde bir potansiyele işaret ediyor. Ziyaretimizin amacı, bu potansiyeli hızlıca hayata geçirmektir. Gerek gerçekleştireceğimiz görüşmeler gerek imzalayacağımız anlaşmalarla inşallah bu yönde önemli mesafe alacağımıza inanıyorum. Bu maksatla emirliklerdeki önde gelen yatırımcılarla da bir araya geleceğim. Yüksek teknoloji girişim sermayesi ve start-up firmaları bağlamında ortaklıklar tesis edilmesi, geleceğe dönük iş birliği imkanları bakımından özellikle öne çıkıyor. Ziyaretimiz vesilesiyle taşımacılıktan ileri teknolojiye, savunma sanayinden sağlık, tarım, kültür ve eğitime kadar çok sayıda alanda ilişkilerimizde ilerleme sağlayacak adımların atılmasını da hedefliyoruz.

Bildiğiniz üzere Dubai, salgın şartlarına rağmen Expo’ya başarıyla ev sahipliği yapıyor. Bu vesileyle dünya fuarında Türkiye Milli Günü olarak belirlenmiş olan 15 Şubat’ta sergi alanımızı da ziyaret edeceğim.”

“MÜEYYİDELERİMİZ AĞIR OLACAK”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, temel maddelerinde yapılan KDV indirimine ilişkin bir soru üzerine, “Kurduğumuz denetim ekipleriyle beraber, bizim attığımız bu adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız. Çünkü vatandaşımızı ezmeye, vatandaşımıza yönelik bu tür maalesef arzu edilmeyen süreci işletenlere karşı müeyyidelerimiz ağır olacaktır. Bu konuda gerek Hazine Maliye gerek Ticaret Bakanlığı’mız tüm müfettiş ekipleriyle buraların kontrolünü, denetimini sürdüreceklerdir” dedi.

“BÖLGEDEKİ GÜNDEMLERİ DE GÖRÜŞECEĞİZ”

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bölgesel konuları da ele alacaklarını belirten Erdoğan, “Biz, sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki ilişkileri değil, bir de bölge içerisindeki gelişmeler, tabii bunların içerisinde en önemlisi şu anda Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmelerdir, bunları da masaya yatırıp, bunları da görüşeceğiz. Bu konularda da ne gibi adımlar atabiliriz. Bunun üzerinde de ısrarla duracağız” diye konuştu.