AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere muhalefete yüklenen Erdoğan, Gezi Direnişi'ni enflasyonun sorumlusu ilan etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bay Kemal her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yalanlarına devam ediyor. Çünkü ekonomiden hiç anlamaz. Türkiye'de şu anda ana muhalefet ve yavruları, Türk lirasını bir kenara koyup daha çok dolara, avroya endekslenmek istiyorlar.

Dünya büyük bir kriz ile karşı karşıya kalmışken Türkiye ayakta kalmayı başaran ender ülkelerden oldu. Dövizdeki artışın da düşmesiyle Türkiye ekonomisi güvenini sürdürdü.

ESKİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI DURMUŞ YILMAZ'A TEPKİ

Bu son gelişme bütün vatandaşlarımızın TL'ye güvendiğini, güvenmesi gerektiğini gösteriyor. Bir Trabzonlu vatandaşımızın para konusunda TL'ye "Kaybettim ama TL değer kazansın yeter bana" dedi. Bu güzel bir göstergeydi. TL gücünü ekonomik altyapımızdan, üretim kapasitemizden ve finansal sektörümüzün sağlamlığından alıyor. Ana muhalefet ve yanlıları TL'yi bir kenara koyup daha çok dolara, avroya endekslenmek istiyorlar. Asgari ücrete varıncaya kadar doları baz alarak bunun değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu çok ciddi bir yanlış. MB'de başkanlık yapmış bir insanın kalkıp "Dövize taviz vermeyin, TL kayba gidecektir" demesi çok daha çirkin. Sonra geri vitese taktı. Ama bunu artık millet yutmaz.

'VATANDAŞIMIZ KENDİ MİLLİ VE YERLİ PARASINA GÜVENİYOR'

Son dönemlerde yurtiçi, yurtdışı, bu tür hareketler, kurlarda görülen ve tasarruf sahiplerinin güvenini bozmaya yönelik, rasyonel olmayan hareketlerdi. Biz bu algıyı bozmuş olduk. Vatandaşımız da teveccüh göstererek hızlı şekilde TL'ye geçişin, o sabah kapılara dizilmeleri ve TL'yi oraya getirip dövizleri bozarak TL'yi almaları, bunlar da vatandaşımızın kendi milli ve yerli olarak parasına olan güvenin en güzel göstergesiydi. Programın açıklanmasından beri TL mevduatlar bugün saat 15.00 itibarıyla 23.8 milyar liranın üzerinde arttı ve ivmelenerek artmaya da devam ediyor.

'KİMSENİN VATANDAŞIMIZI EZMEYE HAKKI YOK'

Bunlara taviz vermeyeceğiz. Vatandaşımızı bu tip spekülatif hareketlerle kimsenin ezmeye hakkı yok. Bu etiketleri aynı hızda indirmeleri lazım. Yoksa yasal adımlar neyse bu adımları atacağız.

Fahiş fiyat artışı yapmak fırsatçılık. Hep birlikte bizlerde bunun üzerine gideceğiz. Vatandaş şunu görecek; Devletim, gözü cebimde olanlara fırsat vermiyor.

Stokçuluğa verilen cezayı arttıracak yasa tasarısını Meclis'e getireceğiz.

BİLDİRİ YAYINLAYAN PATRON ÖRGÜTLERİ

Biz ekonomik bağımsız mücadelemizi bunlara rağmen sürdürüyoruz. Yerli ve milli kuruluşlarımızın desteğiyle harekete devam ediyoruz. Bunlar Haziran'da bir görüşme yapmışlar. Bu olayın patlak verdiği gün kalkıyor bir mesaj atıyor. Bu kurumun ikinci adamı ziyaretime geldiğinde söyledi. Bu konuda bay Kemal bu mesajı atıyor. Attıysa, bu işin bizim bilgimiz dışında olduğunu bilmesi lazım. Bizim üzüntümüz başka. Türkiye'nin en önemli kuruluşu, TOBB kalkıyor garip bir açıklama yapıyor. 

En büyük baskıyı gören her zaman hükümettir. Böyle bir gün siyaset yapma günü değildir. Burada parana değer biçiyorsan, milli ve yerliyse gereğini yapacaksın. Demek ki sen ne yerli ne de millisin. Biz ülkemizin ekonomik bağımsızlığı için çalışıyoruz. Faiz zulüm düzenidir, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Biz de bu düzene savaş açtık. 19 yıldır bunlarla savaş halindeyim.

GEZİ'Yİ HEDEF ALDI

Bizim inandığımız değerler silsilesi içinde faizin yeri yoktur. Biz faizle ayağa kalkan ülke olmayacağız. Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Bunun uygulmasını gördük. Nerede? Başbakanlığım döneminde faiz 4,7 ya da 6'ya kadar düştü. Enflasyonda 6,7'ye kadar inmişti. Doğru orantılı olarak o da iniyor. Gezi Olayları patlak verdi. Bunun arkasında malum emperyal güçler, Türkiye'nin ayağa kalkmasını istemeyen emperyal güçlerdi. Bay Kemal yine oralarda dönüp dolaşıyordu. Orada bir sıçrama oldu. Maalesef faiz yükseldi, enflasyon da yükseldi. Maalesef yalandan sürekli nemalanan Bay Keman, 'Faizi 0'a indirin. CHP grubu olarak her türlü desteğe hazırız' dedi. Geçenlerde de artırın dedi.

Şu anda yine faizi indiriyoruz. MB'nin attığı aıdmlarla birlikte enflasyonun nasıl indiğini göreceğiz.