AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de gerçekleşen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili,  “Vaka ve ölüm sayılarının yeniden aşağı yönlü eğilime girmiş olması sevindirici. Biraz daha gayretle bu sayıları sıfıra yaklaştırmalıyız. Önümüzdeki fırsatları değerlendirebiliriz. Türkiye bu küresel başarının karşılığını siyasi ve ekonomik sınıf atlamayla alacak bir konumdadır. Bu kararı 83 milyon hep birlikte vereceğiz. Ekonomide atılım için her türlü adımı atıyoruz. Özellikle nakdi yardımlarımızla ülkemizdeki herkesi yeni döneme hazırlama gayreti içindeyiz” dedi.

“Üretim çarklarını döndürme iradesini izliyoruz” diyen Erdoğan, “Tarımda, ihracatta yaşanan olumlu gelişmeler yaşanıyor. Turizm sektörünün de beklediği çıtayı yakalayacağına inanıyorum” diye belirtti.

‘KİLİSEDEN DEĞİL, MÜZEDEN CAMİYE DÖNÜŞTÜ’

Ayasofya'nın ibadete açılması kararıyla ilgili konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Son günlerde Ayasofya'nın statüsü konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Ayasofya'nın cami olarak hizmet vermeye başlaması hepimizi sevindirdi. Ayasofya kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürdü. Bunun altını çizmek istiyorum. Tam anlamıyla bize ait bir eser haline dönüştürülmüştür. Ramazan ayı boyunca ve bayramlarda Ayasofya şehir hayatının merkezine yerleşiyor. Daha yakın tarihlerinde yaşanan sokak olaylarında 'Zulüm 1453'te başladı' diye yazıldığını unutmadık. Bunları kimlerin yazdığını herhalde milletçe biliyoruz.”

‘KİMLER MÜZEYE ÇEVİRDİ?’

Ayasofya'nın kültürel miras vasfının korunacağı iddiasında bulunan Erdoğan, “Ayasofya başta olmak üzere milletimizin varlığı, birliği, özgürlüğü ile ilgili konularda kararımızı kendimiz veririz. Ayasofya'yı yanlış bir kararla olsa müzeye biz çevirmiştik, yine biz camiye döndürüyoruz. 1934'de kimler müzeye çevirdi? Şimdi de biz aslına rücu ettiriyoruz. Bir yanlışı biz düzeltiyoruz. Olay bu kadar basit” ifadelerini kullandı.(Ankara/MA)