AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19’uncu kuruluş yıldönümleri öncesinde parti genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında iç ve dış siyasete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, sözlerine CHP’yi hedef alarak başladı. 

Ülkenin dört bir yanına mühür vurup, Türkiye’yi her alanda adeta şaha kaldırdıklarını söyleyen Erdoğan, “Geçmişte taş üstüne taş koymaya çalışan vatansever devlet adamları karşılarında her zaman CHP zihniyetini bulmuştur. Biz de attığımız her adımda karşımızda ilk önce CHP ve ortaklarını bulduk. Onlara rağmen biz bunları yaptık. Yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Şimdiye kadar neyi başardıysak CHP’nin takoz ve gerilim siyasetine rağmen başardık. Gezi olaylarında çapulculara meydanları boş bırakmadık. Onlar o çapulcuların arkasında ve yanında yer aldılar” dedi.

‘AYASOFYA GENÇLİK YILLARIMIZIN RÜYASIYDI’ 

Ayasofya’yı yeniden ibadete açtıklarını dile getiren Erdoğan, bu adımın ‘zincirler kırılsın Ayasofya açılsın’ sloganları attıkları gençlik yıllarının rüyası olduğunu ifade etti. Erdoğan, “86 yıl sonra Ayasofya'yı cuma namazı ile yeniden ibadete açtık. Rabbimize bu rüyayı gerçekleştirdiği için binlerce kez hamd ediyorum” ifadelerini kullandı. 

BEYRUT'TAKİ PATLAMA

Lübnan’da yaşanan patlama üzerinde duran Erdoğan, şunları söyledi: “Gelen acı haberler yüreklerimiz dağlandı. Birileri gibi şov yapmak için değil ezeli ve ebedi kardeşliğimiz için Lübnan’dayız. Macron filan bunların derdi tekrar sömürgeci yapıyı ayağa kaldırmak. Bizim böyle bir derdimiz yok. Biz insani ve İslami görevimizi yaptık. Maalesef mezhep taassubundan kurtulamayan İslam dünyasında ülkelerimiz var. Ne mezhep ne ırki taassup. Bizim inancımızda bu yok. Türkiye hiçbir çıkar peşinde koşmadan Lübnan halkının yanında olmaya devam edecektir.”

DOĞU AKDENİZ 

Türkiye’nin dış siyasette aktif bir yol izlemesinin birilerini rahatsız ettiğini söyleyen Erdoğan, Yunanistan’la Akdeniz’de yaşanan gerilime değindi. 

Erdoğan, “Ülkemizin Doğu Akdeniz’deki haklarını garanti altına alma yolundaki adımları hem iç hem de dış politikada turnusol kağıdına dönüşmüştür. CHP ülkemize destek vermek yerine Yunan medyasının ağzıyla konuşmayı tercih etmiştir. Doğu Akdeniz’de Türkiye bugüne kadar ne yaptıysa meşruiyet temelinde ve Libya ile yaptığı mutabakat muhtıraları çerçevesinde yapmıştır. Hiçbir yabancı ülke şirket ya da geminin deniz yetki alanlarımıza arama çıkarma faaliyetinde bulunamayacağını dile getirdik. Ancak son dönemde Doğu Akdeniz’e sahili olmayan bir ülkenin kışkırtmalarıyla Yunanistan ve Rum yönetiminin yanlış adımlar attığını görüyoruz” diye konuştu. 

'MACERA VEYA GERİLİM ARAMIYORUZ'

“Çok açık net konuşuyorum şov peşinde koşmayın. Kimse kendini dev aynasında görmemeli. Açık, net konuşuyorum, şov peşinde de koşmamalı” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: 

“Şimdiye kadar Yunanistan ile sorunlarımızın çözümünü hep müzakere masasında aradık. Buradan şu gerçeğin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum bizim kimsenin hakkında gözümüz yok ancak hiçbir ülkeye de hakkımızı yedirmeyiz. Oruç Reis’in pazartesi başlattığı çalışma Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı içindedir. Oruç Reis bölgede 23 Ağustos'a kadar faaliyetlerini sürdürecektir. Türk kıyılarına 2 km, Yunan ana karasına ise mesafe 580 km uzaklıktaki Meis Adası üzerinden deniz yetki alanı talep etmek akılla ve sağduyu ile izah edilemez.

10 km2 bir adanın 40 bin km2 deniz yetki alanına sahip olduğunu iddia etmek komiktir. Akdeniz'de gerginliği artıran Türkiye değil, Türkiye'yi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yok saymaya çalışan Rum-Yunan zihniyetidir. Biz asla gereksiz macera veya gerilim aramıyoruz. Benim batı Trakya’daki soydaşlarımıza saldıranlar bilsinler ki bunun uluslararası hukukla da diğer yöntemlerle de hesabını verirler.”

Erdoğan, Yunanistan’la yaşadıkları gerilim konusunda bu akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşeceğini de paylaştı. (Ankara/MA)