AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 saatlik Kabine toplantısının ardından açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başlıkları şöyle:

"Geride bıraktığımız Ramazan Bayramını bir kez daha tebrik ediyorum. Salgın sebebiyle gönlümüzce bir bayram seyredemediğimiz açıktır. Vefat sayısının 45 bine dayandığı, yüzbinlerce insanımızın hastanelerde tedavi gördüğü ortamda başka türlü hareket edebilmemiz mümkün değildir. Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma sayesinde salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık.

*Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan itibaren başlayacak kademeli normalleşmenin ikinci bölümünü istişare edeceğiz. Aşı tedariğine hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere, riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

*Belirlenen tedbirler insanlarımıza eziyet olsun diye değil bu sancılı dönemi geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır.

*En zorunu geride bıraktık. Bundan sonra bu kadar kapsamlı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını umut ediyorum.

*Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip sadece klavye ve ekran silahşörlüğü ile ortada gezenlerin asıl niyetlerini biliyoruz. İnsanımızın hem sağlığını hem de işini ve aşını korumanın mücadelesini verdik. Sanayi, tarım, ihracatta en küçük aksamaya yol açmamak için çalıştık. Salgın döneminde dünyada büyümeye devam edebilen nadir ülkelerden biri olduk. Kısıtlamalardan etkilenen sektörlere maaş, kira, gelir desteği, ötelemeleri yaptık. Kredi kolaylık ve taksit ertelemeleri gibi her türlü kolaylığı gösterdik.

*Turizm sektörünü ayakta tutmak için çalıştık, çabaladık. Hibe ödemelerini yaptık. Şimdiden 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam 104 milyar lirayı bulacak.

*İlaç, tıbbi malzeme, sağlık personeline ek ödeme temin ettik. Şimdi bir başka müjdeye geliyorum. Yaklaşık  645 bin emeklimizin maaşını 1500 liraya çıkardık.

*Bazı konvansiyonel medyada bu tür dezenformasyon yapanları görüyoruz. Bunlarda edep söz konusu değil. 1 milyon 200 bin vatandaşımız esnafa verdiğimiz destekten yararlandı. Kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon, işsizlik ödemesinden 1 milyonun üzerinde vatandaşımız faydalanmıştır. Bu desteklerin tutarı şimdiden 50 milyar lirayı bulmuştur. 5 milyonun üzerinde haneye nakit yardımı yaptık. Tüm bu nakdi ödemelerin tutarı 134 milyar TL gerçekleşirken bu rakam hazarin sonu 181 milyar lirayı bulacaktır.

*Esnaflarımıza yönelik yeni bir destek programının müjdesini paylaşmak istiyorum. Bu hibe programıyla işlerine ara vermiş olan esnaflarımıza 2 grup halinde destek olmayı planlıyoruz. 

*1. grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb işletmeler yer almaktadır. Sayıları 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız.

*2. grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar vb yer almaktadır. Bu gruba berberler otobüsçüler, pazarcılar dahildir."