Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, TSK’nin desteklediği silahlı grupların Efrînli kadınlara karşı işledikleri suçlara ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

TSK’nin ve paramiliter silahlı grupların 20 Ocak 2018’de başlattığı saldırılar sonrası, 18 Mart’ta silahlı grupların denetimine geçen Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn Kantonu’nda yaşanan hak ihlallerine işaret edilen soru önergesinde, “Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, talan, gasp, tecavüz, etnik temizlik merkezine dönüştürülen kentte, şimdiye kadar binin üzerinde kadın kaçırılmıştır. Kaçırılan kadınların çoğunun akıbeti ise bilinmemektedir. Afrin Sivil Toplum Örgütleri’nin yaptığı açıklamaya göre, kentte 18 Mart 2018 ile 25 Ekim 2021 tarihleri arasında 84 kadının katledilmiştir. Kadınlardan 6’sı yaşamına son verirken, 71 kadına yönelik cinsel saldırı suçu işlenmiştir. Afrin İnsan Hakları Derneği, TSK ve desteklediği grupların Afrin’e yönelik saldırılarının başlangıcından bugüne kadar kadına karşı ve savaş suçlarının durmadan devam ettiğini açıklamıştır” denildi.

Önergede, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na şu sorular yöneltildi:

“* Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin’de kadın kaçırılmış ve kaybedilmiştir? Türkiye’nin desteklediği gruplarca tutsak edilen kadınların akıbetleri nedir?

* Afrin’de kadınların katledilmesini, insanlık dışı muamelelere maruz kalmasını önlemeye dönük bir politikanız var mı?

* Silahlı grupların kaçırdığı kadın ve kız çocuklarının bulunup ailelerine teslim edilmesi noktasında çalışmalarınız var mıdır?

* Türkiye’nin desteklediği bu grupların 3 yılı aşkın süredir devam eden ve uluslararası raporlara da yansıyan kadına yönelik suçlar ve savaş suçları konusunda etkili bir soruşturma yapılmakta mıdır? Sorumlular hakkında yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir? Herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

* Afrin’de talan, kaçırma ve işkence gibi suçları işleyenlerin yargılanması ile ilgili bir çalışmanız mevcut mudur?”