Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri, milyonların “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirdiği kutlamalara ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

DBP Genel Merkezi’nin Diyarbakır’daki Bürosu'nda gerçekleştirilen toplantıda DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, TJA adına HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve HDP Gençlik Meclisi adına Çeko Mimkara yer aldı. 

AKP VE MHP’YE CEVAP VERİLDİ

Toplantıda ilk sözü alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Newroz’un yüzyıllardan beridir Kürt halkı için hem baharın gelişi hem de özgürlük ve barış taleplerinin dile getirildiği bir bayram olduğunu belirtti. 

Kürt halkının bu yıl ki Newroz’u, AKP ve MHP iktidarının saldırılarıyla karşıladığını söyleyen Öztürk, “AKP ve MHP bir yıllık süreçte Kürt halkına dönük kirli politikaları yürüttü. Bu bir yıllık süreçte Kürt halkı için ‘Artık birkaç kişi dahi bir araya gelemezler, Kürt halkını bitirdik, artık kimliklerini dile getiremezler’ diyorlardı. Ama halkımız İstanbul’dan Diyarbakır’a kadar Newroz alanlarına milyonlarla çıkarak ‘Sizin bu kirli politikalarınıza, saldırılarınıza karşı buradayız’ mesajını verdi. Kürt halkı alanlarda bir kez daha özgürlüğü ve barışı istedi. Bunun içinde Kürt halkı alanlarda milyonlarla ‘Önderimiz Öcalan’dır, Türkiye’nin barışı için adres Öcalan’dır’ diyerek, İmralı’yı işaret etti. Kürt halkının özgürlük talepleri bizim için bir talimattı. Halkımıza buradan teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

MİLYONLAR İMRALI’YI İŞARET ETTİ 

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, 2021 Newrozu’nda alanları çıkan milyonların ülkedeki yöneticilere ve Ortadoğu’ya net mesajlar verdiğini ifade etti. Newroz’un Kürtler ve Ortadoğu için önemli bir kavşak olduğunu vurgulayan Aydeniz, sözlerine şöyle devam etti: 

“Ortadoğu’da ve Türkiye’de faşizmin en çıplak haliyle yaşadığımız ve Kürt halkının tüm kazanımlarına dönük saldırıların olduğu bir dönemde, Newroz alanlarında milyonlar iktidara çok net bir mesaj verdi. Nasıl ki 1992 Cizre ve Nusaybin Newroz’ları önemli bir dönemeç ise, nasıl ki 2013’te Newroz’u önemli bir tarihsel bir dönemeç ise, 2021 Newrozu’nu da hem Kürt halkı hem de Türkiye halkları açısından önemli bir dönemeç olarak görmek gerekiyor. Alanlarda en çok dile getirilen mesaj Öcalan üzerindeki tecrit ve özgürlük mesajlarıydı.  Alanlarda halk tecridin ülkedeki siyasal, sosyal, ekonomik krizleri nasıl daha fazla derinleştirdiği mesajını verdi. Milyonların birinci gündemi tecridin kırılmasıydı. Yine tecridin kırılması için cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri, alanların mesajıydı. O taleplerin halkın talepleri olduğu bir kez daha görüldü.

DİRENİŞ VE MÜCADELE MESAJI

2021 yıl Newrozu’nun bize yansımaları çok netti. Direnişle ve mücadelenin, özgürlüğü kazandıracağını ifade etti. Yine Kürt halkının ulusal birlik mesajları da vardı. Biz alanlardaki mesajları çok net aldığımızı ve bundan sonraki süreçlerde de bütün baskı ve yok saymalara rağmen Kürt halkının ulusal değerlerini korumanın ve özgürlüğünün adresinin İmralı olduğunu üzerinden bundan sonraki sürecin yürütüleceğini ifade etmek istiyoruz. Yine HDP’nin kapatılmasına dönük meydanlarda ciddi anlamda bir mesaj verildi. Bu mesajda; HDP bir fikriyattı ve bu fikriyatın sahibi de Sayın Abdullah Öcalan’dı oldu. Bu mesajda, üçüncü yol fikriyatının sahiplenildiğiydi. Milyonlar bu fikriyatın ülkedeki demokratik ittifakın ve Kürdistan’ın ulusal ittifakının hem de özgürlüklerin inşa edileceğini çok net ifade etti” şeklinde konuştu. 

KADINLAR TECRİDE KARŞI ÖZGÜRÜLÜĞÜ DİLE GETİRDİ 

TJA adına konuşan HDP Milletvekili Semra Güzel ise, kadınların Newroz’u “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla 8 Mart direnişi ile karşıladığını belirtti. 

İktidarın tüm kirli politikalarını kadınlar üzerinden yürüttüğüne dikkat çeken Güzel, son yıllarda kadın kurumlarının, eş başkanlık modelinin ve İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasının nedeninin de kadınların “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla mücadele etmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Güzel, “İktidar, kadınların bu mücadelesiyle gideceğini biliyor. Ondan dolayı saldırılarını artırmış durumda. Çünkü tecrit başta kadınlar üzerinden yürütülüyor. Kadınlar Newroz alanlarında tecride karşı özgürlüğü dile getirdi. Yine cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine ses oldu. Kadınların bu talebi tarihiydi” dedi. 

‘GENÇ BİR NEWROZ’DU’ 

HDP Gençlik Meclisi üyesi Çeko Mimkara da, bu yıl ki Newroz’un tarihi olduğunu ifade ederek, Newroz alanlarındaki mesajların doğru okunmasını ve sonuçların çıkarılması gerektiğini dile getirdi. 

Mimko, “Bu Newroz'da gençliğin yürütülen politikalara karşı duyarlı olduğunu gördük. İmralı'da yürütülen tüm cezaevlerine ve topluma yayılmak istenen tecride karşı da bir duruştu. Yine uyuşturucu, fuhuş, çetecilik faaliyetlerine karşı da bir tepkiydi. Gençliğin yine inisiyatif sahibi olduğu, sorunlara çözüm rolü olabileceğinin göstergesiydi. Yoğun bir katılım vardı, genç bir Newroz'du. Bu yılki Newroz önümüzdeki süreç için de bir perspektif oluşturdu. Önemli olan önümüzdeki süreçte bu perspektifin doğru okunması ve gerçekleştirilmesi. Ben de Newroz'a katılan tüm halkımızı selamlıyorum. Herkesi Newroz ruhuyla önümüzdeki süreçte mücadeleye çağırıyorum” diye konuştu.