Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşme sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’ın Cumhurbaşkanlığında düzenledikleri ortak basın toplantısında ise gerginlik yaşandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın, "Türkiye eğer bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman yaptırımlar gündeme gelecektir. Biz inanıyoruz ki komşu üyeler olarak her iki taraf ve biz Türkiye'den çok fazla şey kazanabiliriz. Ancak buna karar verecek olan biz değiliz" diye konuşması üzerine Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi: 

"Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici ifadede bulunmadım. Nikos Dendias maalesef ülkeme dönük olarak son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu. Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz."

Bu konuşmanın ardından iki bakan arasında şu diyaloglar yaşandı:

Dendias: Tahmin ettiğim kadarıyla sen ve çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralsınız. Siz bunları ilk defa duymuyorsunuz. Benim bunları Ankara'ya gelip söylemem mi gerekiyordu. Yunanistan'ın görüşleri gayet açık. Türkiye hem Ege'de hem Doğu Akdeniz'de uluslararası deniz hukukuna aykırı davranıyor. Yunanistan toprakları üzerinden 400'den fazla uçuş gerçekleştirip, toprak bütünlüğümüzü ihlal etmekte. Azınlıklar konusunda bunu Lozan Anlaşması söylüyor, biz söylemiyoruz. Bu Türkiye'nin hoşuna gidebilir, gitmeyebilir.

Çavuşoğlu: Burada ikili şekilde konuları çözebiliriz. Yaşanan süreçte medet umduğunuz AB ülkelerinin bu konuda bir fayda sağlayamayacağını da görmüş olduk. Görüşmeye devam mı edeceğiz, böyle kavga mı edeceğiz? Bizim arzumuz komşu ülke olarak tüm bu meseleleri diyaloglarla çözmek.