Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Cumartesi Anneleri’nin üç yıl önce gerçekleştirdiği 700’üncü oturma eylemine katılanlar hakkında açılan ve ikinci duruşması yarın yapılacak olan davayla ilgili “Hukuktan uzak, hak kullanımı engelleme amacıyla yürütülen bir davadır” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yarın ikinci kez hakim karşısına çıkmaya hazırlanan Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. Babacan, "Devletin görevi, yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir; hesap sormak değil" dedi.

Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018' gerçekleştirdiği 700’üncü oturma eyleminde gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması yarın yapılacak.

Duruşma öncesi bir yazılı açıklama yapan Mustafa Yeneroğlu, şunları kaydetti:

HERKES TOPLANTI VE GÖSTERİ YAPMA HAKKINA SAHİPTİR

Günümüzde toplantı ve gösteri yürüyüşlerine iktidar tarafından getirilen kısıtlamalar, hukuki çerçeveyi aşmaktadır. Herkes önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir. Sırf bildirim yapılmadığı gerekçesiyle toplantı ve gösteri yürüyüşünün hukuka aykırı olduğu sonucuna varılamayacağı ve kolluk güçleri yahut mülki amirlerin yasaklamaları, yasa dışı ilan etmeleri, dağılın uyarısı yapmalarının barışçıl bir toplantı veya gösteriyi suç haline getirmeyeceği de mahkeme içtihatlarıyla sabittir.

KAMU İDARESİ HAK KULLANIMINI ENGELLEMEK İÇİN ÇABALIYOR

Kamu idaresi, vatandaşlarımızın toplantı ve gösteri hakkını kullanmasını kolaylaştırmak yerine var gücüyle engellemek için çabalamaktadır. Silahsız ve saldırısız olarak düzenlenen ve barışçıl amaçlar doğrultusunda yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin tamamı, anayasaya ve yasalara uygundur. Ülkemizde bu çerçevede toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili olarak uygulanan yasakların çoğunluğu, hukuktan uzak siyasi yasaklardır. Gösteri ve yürüyüşler için söz konusu olan bildirim şartı, kamu idaresinin toplantı ve gösteri yürüyüşünün sağlık bir şekilde yapılmasının sağlanması, gerekli düzenlemelerin yapılması için getirilmiş bir durumdur. Ancak maalesef ki uygulamada tam tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Kamu idaresi, vatandaşlarımızın toplantı ve gösteri hakkını kullanmasını kolaylaştırmak yerine var gücüyle engellemek için çabalamaktadır.

HAK KULLANIMINI ENGELLEME DAVASI

2018 yılındaki 700. Cumartesi Anneleri Haftası Etkinliği kapsamındaki basın açıklaması ve oturma eylemine polis müdahalesi sonucu haklarında açılan kamu davası, hukuktan uzak, hak kullanımı engelleme amacıyla yürütülen bir davadır. Bu etkinlik, barışçıl amaçlar doğrultusunda ve silahsız saldırısız olarak düzenlenen, sadece bir basın açıklaması ve oturma eylemini içeren bir etkinliktir. Dolayısı ile bu etkinliğin mülki amirlerce yasaklanması açıkça hukuka aykırıdır. Bunun yanında haklarınca ceza davası açılması ise ayrı bir hukuksuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu vesileyle DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu; anayasamızda yer alan temel hakların en geniş biçimde kullanımını teminat altına alacağımızı tüm kamuoyuna ifade ediyoruz.”

ALİ BABACAN'DAN DESTEK 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yarın ikinci kez hakim karşısına çıkmaya hazırlanan Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. Babacan, "Devletin görevi, yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir; hesap sormak değil" dedi.

Ali Babacan, sosyal medya hesabından, Cumartesi Anneleri'nin üç yıl önce yaptığı 700. hafta eyleminde gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davaya yarın devam edileceğini anımsatarak, yargılamayı eleştirdi. Babacan’ın açıklaması şöyle:

"Cumartesi Anneleri, senelerdir gözaltında kaybedilen yakınlarını arıyor. Devlet ise yakınlarını bulmak yerine acısı olanları yargılıyor. Yarın yine duruşmaları var. Devletin görevi, yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir; hesap sormak değil."