Ankara’nın gündeminde erken ya da baskın seçim tartışmaları var. Tartışmanın fitilini ateşleyen, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin “Üç hilalin tek başına iktidarı artık bir zorunluluktur, ihtiyaçtır ve geleceğin lider ülke idealinin gerçekleşmesi buna bağlıdır” ifadelerini tekrar gündeme taşıması oldu.

Bu tartışmalardan sonra yeni kurulan partilerin seçime katılıp katılamayacağı sorusu gündeme geldi. Benzer bir durum İYİ Parti için söz konusu olmuştu. 2018 yılında erken seçim kararı alınınca, İYİ Parti teşkilatlarını tamamlayamadığı için seçime giremeyecekti. Ancak CHP’nin 15 milletvekili vermesiyle Meclis’te koltuk sayısı 20’ye çıkan İYİ Parti, seçimlere katılabilmişti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olası bir erken ya da baskın seçimde Ali Babacan’ın başkanı olduğu DEVA ve Ahmet Davutoğlu’nun başkanı olduğu Gelecek Partisi’ne de milletvekili verebileceklerinin sinyalini verdi. 

‘BAYRAM SONRASI 81 İLDE TEŞKİLATLARIMIZI TAMAMLIYORUZ’

Ancak DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, böyle bir formüle ihtiyaçları olmadığını açıkladı. 

Artı Gerçek’ten Derya Okatan'a açıklamalarda bulunan Şahin, tartışmaların kendilerinin dışında gerçekleştiğini belirterek, bayram sonunda 81 ilde teşkilatlanmayı tamamlayacaklarını bildirdi. 
Şahin, şöyle devam etti: “Bizim dışımızda cereyan eden bu olaylar bizi de ilgilendiriyor. Her parti ilk seçimde kendi program ve projelerini uygulamak için halktan geçer not almaya çalışır. Biz, ne zaman yapılırsa yapılsın seçime hazır olmak için çaba göstereceğiz.” 

Türkiye’de gerçek anlamda bir seçim gündemi olmadığını ifade eden Şahin, “Millet sağlığı ile uğraşıyor. Millet can derdindeyken seçim gündeminin konuşulmasını çok doğru bulmuyoruz” dedi. 

Şahin, ayrıca konunun, muhataplarının olmadığı ortamlarda tartışılmasını da eleştirdi. 

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına işaret ederek, Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve İç Tüzük’te değişiklik tartışmalarını hatırlatan Şahin, “İçerik itibariyle bir taslak söz konusu değil. Nasıl bir değişiklik öngörüyorlar, bunu bilmek mümkün değil” dedi.

‘DEĞİŞİKLİK TÜM PARTİLERİN GÖRÜŞÜ ALINARAK YAPILMALI’

12 Eylül cuntası tarafından hazırlanan bu kanunların kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, ancak bunun Meclis’te grubu olsun olmasın tüm siyasi partilerin görüşleri alınarak, milletin ihtiyaçlarına cevap olacak şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Şahin, “Mevcut Seçim Kanunu’nun günümüzde ihtiyaçları karşılamadığı son derece net. Yangından mal kaçırır gibi, siyasi partilerin onayı ve desteği alınmadan, istişare edilmeden yapılacak düzenlemelerin kimseye fayda getireceğini zannetmiyorum. Bu tür davranışların sandıkta olumlu bir karşılığı olmayacaktır” diye konuştu.

‘SEÇİM BU YIL DEĞİL 2021’DE OLUR’

Şahin, bu kanunlarda bir düzenleme yapılsa bile Seçim Kanunu’na göre en erken bir yıl içinde uygulanabileceğini hatırlatırken, bu yıl bir seçim beklemediğini de ifade etti: “Bu yıl itibariyle seçime gidileceği kanaatinde değiliz. Lakin 2021 yaz veya sonbaharında Cumhur İttifakı’nın ülkeyi yönetememesinden kaynaklı zorunlu bir seçime gitme ihtimali yüksek. Ülke iyi yönetemiyorlar. Koronavirüs sonrasında Merkez Bankası’ndan para basma morfin etkisi yarattı, bunun karşılığı dış kaynakla döviz girdisi sağlanamazsa bu ekonomik göstergelerle ülke kışı çok çetin geçirecek. Cumhur İttifakı 2021 yılında zorunlu seçime girecektir.”

‘NE YAPARSA YAPSINLAR CUMHUR İTTİFAKI 50 ARTI 1 DESTEĞİ BULAMIYOR’

MHP lideri Bahçeli’nin açıklamalarını sorduğumuz Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sayın Devlet Bahçeli’nin düşünceleri doğrudan kendisini bağlar. Bizim onun kafasının içinden geçenleri okumamız mümkün değil. Ancak bir taslak üzerinden değerlendirme yapabiliriz. Ne yaparsanız yapın millet iradesi dışında atılan her türlü adım kadük kalmaya mahkumdur. Şu anda zaten muhalefete hayat imkânı verilmek istenmiyor. Medya ambargosu, sivil toplum üzerindeki baskılar, siyaset üzerindeki baskılar… Başka siyasi oluşumlara, farklı fikirlere hayat imkânı verilmiyor. Ne yaparsa yapsınlar şu bir gerçek ki, Cumhur İttifakı ülkeyi yönetme noktasında ihtiyaç duyduğu 50 artı 1 desteği alamıyor. Kaygı ve paniklerinin sebebi de bu. İstişare etmeden yapılan bu tür düzenlemelerin sonu hayır getirmez. İyi niyetle bu yola çıkıp gerçek anlamda Siyasi Partiler, Seçim Kanunu’nda düzenleme yapılırsa her türlü katkıyı sağlarız. Birilerinin önünü kesmek adına yapılan bir girişim ise bunun cezasını milletimiz sandıkta verir.” 

‘KİMSEYE BUYURUN GELİN DİYE DAVET İÇİNDE OLMAYIZ’

Bu yıl içinde yapılacak olası bir erken ya da baskın seçimde, İYİ Parti’nin seçime girebilmesi için uygulanan 15 vekil formülünün şu an parlamentoda 1 milletvekili ile temsil edilen DEVA Partisi için de uygulanıp uygulanmayacağı sorumuz üzerine ise İdris Şahin, “İYİ Parti o günkü şartlarda zorunluluktan böyle bir yönteme başvurmuştu. Dolayısıyla o gün yapılan ile bugün son derece farklı” dedi. 

Bu yıl içinde bir seçim beklemediğini yineleyen Şahin, ancak bir baskın seçim gerçekleşmesi durumunda da bu formüle ihtiyaç kalmadan DEVA Partisi’ne geçebilecek milletvekilleri olacağına işaret etti. 

Şahin, şunları söyledi: “Mevcut partiler içinde gidişattan memnun olmayan çok sayıda milletvekili var. Tercihlerinin ne yönde olacağını zaman içinde göreceğiz. Biz DEVA Partisi olarak bırakın milletvekilliğini teşkilat düzeyinde bile olsa bir parti ile ilişiği olan birisiyle iletişim kurmuyoruz. Partilerinden ayrılmış arkadaşlar müracaat ederse onları değerlendiriyoruz, aynısı parlamento için de geçerli. Yarın parlamento aritmetiği çok farklı noktalara evrilecektir. Bir baskın seçim olması halinde DEVA Partisi rahatlıkla grup kurarak meclise girecektir. Kimseye buyurun gelin diye davet içinde olmamız mümkün değildir. DEVA’nın grup kurmasına mani olacak güç yok. Fazlasıyla ilgi ve talep var. Bunu o süreç geldiğinde milletimiz görecektir.”