Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu partisinin Batman İl kongresine katıldı. Batman Havalimanı’nda karşılanan Davutoğlu, kendisini bekleyen araç konvoyuyla kongrenin yapılacağı Rezidans Düğün salonuna geçti. Davutoğlu’nun konvoyuna yurttaşlardan desteğin gelmediği görüldü.

İl kongresinde partililere seslenen Davutoğlu’nun, kongrede bulunanları Kürtçe selamlaması dikkat çekti.

DAVUTOĞLU’NA GÖRE SORUNLARIN KAYNAĞI ‘TERÖR’

Davutoğlu konuşmasında sık sık bölgede yaşanan sorunların kaynağının “terör” den kaynaklandığını ifade ederek şöyle konuştu: “Biliyorum bu güzide şehrimiz, bu güzel bölgemiz, güzel insanlarımız çok büyük acılar çekti. Uzunca bir süre karanlık olaylar yaşadı. Faili meçhuller, hukuksuzluklar, haksızlıklar… Batmanımız, bölgemiz bu acıları tecrübe ederek yaşadı… İnsan onuru, insan hakları ayaklar altına alındı. Bu acıları unutmuş değiliz, maalesef henüz bitirebilmiş de değiliz. Bugün bütün bu acıları 1980’lerde, 1990’larda en yakından hissetmiş bir kardeşiniz olarak bulunuyorum. Bizler bu acıları sonlandırmak, toplumsal yaraları sarmak, her türlü ötekileştirmeyi sonlandırmak, Rabbimizin insana bahşettiği haklarını teslim etmek ve adaleti ikame etmek için elimizden gelen çabayı göstermeye gayret ettik. Ama sizlere, Türkiye’ye ve milletimize huzuru, adaleti ve insan onurunu korumayı çok gördüler. Hiç kimsenin bu ülkede aidiyet sorunu hissetmemesini çok gördüler.

KÜRT OLMAK, KÜRTÇE KONUŞMAK BÜYÜK BİR MESELE

Ülkemiz geçen yüzyılın kimlik tartışmalarının ve en temel insan hak ve özgürlüklerine ilişkin şikâyetlerin devam ettiği bir ülke olmamalıdır. Batmanlı kardeşlerimizin kendisini özgür, eşit ve huzurlu hissetmediği bir Türkiye’de biz de huzurlu olamayız. Yıllarca bu bölgedeki kardeşlerimize kim oldukları, kim olmaları gerektiği ve ‘en fazla ne olabilecekleri’ söylenip durdu. Yıllarca Batmanlı kardeşimize Kürt kimliğinin ne olduğu, nasıl olursa makbul bir vatandaş olacağı ve bu kimliğiyle en fazla ne olacağı söylenip durdu. Allah’ın bahşettiği en temel haklar olmadık ilkel bahanelerle hunharca yok sayıldı. Ülkemizin ve milletimizin birliğine, dirliğine kast ederek insanımızı dilinden, dininden ve mezhebinden dolayı ayrıştırıp durdular. Rabbimizin bahşettiği hakları ifade etmek, Kürt olmak, Kürtçe konuşmak büyük bir meseleye dönüştürüldü” dedi.

 ‘TÜRKİYE KORKULARLA İDARE EDİLİYOR’

2015 yılında yaşanan öz yönetim olaylarında otoriter devlet anlayışının halkta aidiyet bağlarının zayıflattığını dile getirdi. Davutoğlu devamla, “Bugün Türkiye korkular ve tabularla idare edilmeye çalışılan bir ülkedir. Korkular ve tabulardan hukuk çıkmaz, adalet çıkmaz, huzur çıkmaz. Kürt meselesi esas olarak ülkemizdeki demokratik hakların eksikliğinden ve bu eksikliğin istismar edilmesinden kaynaklanmıştır. Dolayısıyla çözüm kimliklere dayalı her türlü ayrımcılığın engellenmesi ile Kürtlerin demokratik vatandaşlık anlayışı temelinde bu ülkenin eşit ve onurlu vatandaşları oldukları inancının pekiştirilmesiyle sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

KAYYIMLARA DEĞİNDİ

“Ciddi bir yerel demokrasi krizi yaşanmakta” diyerek kayyım atamalarına değinen Davutoğlu,  “Daha seçimlerin üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra kayyum atamaları ile yine bu demokratik irade yok sayılmıştır. Maalesef bugün insanımızın seçme ve seçilme hakkı fiilen ortadan kaldırılmıştır. Eğer bu belediye başkanlarının tespit edilmiş suçları varsa seçime sokulmamalıydılar; eğer seçimi kazanmışlarsa suçları mahkemece tespit edilip hüküm giymedikçe görevden alınmamalıydılar. Yasal metinlerimizde belediyelerimiz ‘idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi’ olarak tarif edilmiştir. Bu millete güvenmemenin açık ilanıdır” dedi.(Batman/MA)