Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin “Putin’in zorlamasıyla” gerçekleştiğini kaydeden Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, “PKK'ye kızabiliriz, haklı sebebimiz var ama Suriye Kürtlerini topluca karşımıza almamamız lazım” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde gündemde yer tutan Türkiye-Suriye ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

“Son görüşmeyi Şam'da Esad ile ben yapmıştım”

 Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya, Türkiye'yi Suriye rejimini meşrulaştıracak şekilde görüştürmeye çalışıyor. Siyasi görüşmelerin siyasi bir amaçları olması lazım.

Suriye-Türkiye ilişkileri neden durdu? Son görüşmeyi Şam'da Esad ile ben yapmıştım. O günden bugüne Suriye rejimi kendi halkına karşı kimyasal silah kullandı. Halep, Hama, Deyrizor, Lazkiye'de kendi halkını bombaladı.

 Kendi halkıyla problemli bir rejim o günden bugüne dış destekle ayakta durmaya çalışıyor ve milyonlarca insanı Türkiye'ye sürmüş.

“PKK'ye kızabiliriz, ama Suriye Kürtlerini dışlamamamız lazım”

Rojava Kürdistanı konusunda görüşünü belirten Davutoğlu şunları kaydetti:

“Suriye politikasının hamasetten arınması lazım.

Suriye'deki Kürtleri, Suriye'deki Arapları, Suriye'deki Nusayrileri asla dışlamamak lazım. Rejime kızabilirsiniz ama Aleviler Suriye’nin asli unsurudur. O yüzden dışlamamak lazım.

PKK'ye kızabiliriz, ki haklı sebebimiz var, ama Suriye Kürtlerini topluca karşımıza almamak, dışlamamak lazım. Bugün PKK faktörü dolayısıyla Suriye Kürtlerini düşman olarak gösterip Suriye rejimi ile bizi buluşturmaya çalışıyorlar. Peki geri kalan Suriye halkı ne olacak?"