İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu’nun daha fezlekeyi görmeden HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili yaptığı “Evet oyu vereceğiz” açıklaması bağımsız Milletvekili Cihangir İslam’ın tepkisini çekti. İslam, Ağıralioğlu’nun bu açıklamasının Erdoğan’ın çağrısıyla aynı doğrultuda olduğunu belirterek, “Benim elim zaten havada’ beyanı, Erdoğan’ın ‘Eller hemen iner kalkar’ açıklamasına ‘Zaten hazıroldayım’ cevabıdır” dedi

Yavuz Ağıralioğlu, dün akşam CNN Türk’te katıldığı televizyon programında Ahmet Hakan’ın haklarında fezleke hazırlanan HDP’li 9 milletvekili hakkında nasıl bir tutum sergileyeceklerine ilişkin sorusuna “Biz HDP’yi problemli görüyoruz, terörün gölgesinde görüyoruz.  Dolayısıyla TBMM’de bu üslupla siyaset yapmalarını uygun bulmuyoruz. ‘Evet’ diyeceğiz” dedi.

Cihangir İslam, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Fezlekeler görüşülmeden yapılan bu alelacele – ‘Benim elim zaten havada’ beyanı,Erdoğan’ın – ‘Eller hemen iner kalkar’ açıklamasına – ‘Zaten hazıroldayım’ cevabıdır. Bu tutumlar ülkemize, toplumsal barışa, demokrasiye, halk iradesine büyük zarar verir."

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başavcılığı, Kobanê eylemlerinin başlatılması ve devam ettirilmesi yönünde hareket ettikleri gerekçesiyle HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da dahil olmak üzere 9 HDP milletvekili hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke hazırladı.

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Grup Başkan Vekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van Milletvekili Sezai Temelli, Mardin Milletvekili Pero Dündar, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü hakkında, Anayasa'nın 83. maddesi gereğince milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edildi.

Fezlekeler, TBMM'ye sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.TBMM'ye ulaşan fezlekeler, ilgili komisyonlarda ele alındıktan sonra oylama için Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar alınması halinde vekiller için adli süreç başlayacak.

ERDOĞAN: ELLER HEMEN İNER KALKAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu haftaki Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin fezlekelere dair sorusu üzerine “Süreç neyse bu süreç aynen işleyecektir. Bu konular Meclis’e gelir, Meclis komisyonları müzakerelerini yapar. Genel Kurulda da eller hemen iner kalkar” ifadelerini kullanmıştı.