CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu hafta sunulan fezlekelerle birlikte CHP grubuna mensup 95 milletvekiline ait 217 soruşturma fezlekesinin bulunduğunu belirterek, 141’nin ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla hazırlandığını söyledi. Cumhurbaşkanının partili olduğunu hatırlatan Özele, “Anayasa göre olması gereken tarafsız kimliğini taşımayan bir siyasi rakibimize eleştiri yöneltmemiz nedeniyle hakkımızda arka arkaya fezleke düzenleniyor olması muhalefetin siyaset yapış biçimini sınırlama, yürütme organının güdümüne aldığı yargı eliyle siyasete müdahale etme çabasından başka bir şey değildir. Cumhurbaşkanına hakaret düzenlemesinin Tayyip Erdoğan tarafından suiistimal edildiği rakamlarla da ortadadır” ifadesini kullandı.

CHP’li Özel, Anayasa’ya aykırı biçimde yargılamasına devam edilen İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin Anayasa’ya ve İçtüzük’e aykırı biçimde geçtiğimiz günlerde düşürüldüğünü anımsatarak, TBMM Başkanlığı’nda CHP grubuna mensup 95 milletvekiline ait 217 soruşturma fezlekesi bulunduğunu kaydetti. Özel, “CHP milletvekillerine ait soruşturma fezlekelerinin 141’i ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla hazırlanmış durumda. Diğer fezlekelerimiz ise ‘toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet’ ya da ‘kamu görevlisine hakaret’ iddialarıyla hazırlanan düşüncelerimizi ifade etmemiz nedeniyle hazırlanan fezlekeler. Son olarak sarayın üç maaş alan İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un talimatlarıyla hazırlandığı kamuoyuna duyurulan fezlekeler günler sonra TBMM Başkanlığı’na ulaştı” dedi. Özel, şunları kaydetti:

DEMİREL DÖNEMİNE GÖRE 80 KAT ARTIŞ VAR

“Aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı sıfatını da taşıyan ve anayasa göre olması gereken tarafsız kimliğini taşımayan bir siyasi rakibimize eleştiri yöneltmemiz nedeniyle hakkımızda arka arkaya fezleke düzenleniyor olması muhalefetin siyaset yapış biçimini sınırlama, yürütme organının güdümüne aldığı yargı eliyle siyasete müdahale etme çabasından başka bir şey değildir. Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinde tanımlanan ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçu, rejime kasteden anayasa değişikliğinin ardından oluşan bu ucube rejimin cumhurbaşkanı için tasarlanmamıştır. Bu madde, parlamenter demokrasilerdeki tarafsız cumhurbaşkanı için hazırlanmış bir düzenlemedir. Türk Ceza Kanunu’nun cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen 299’uncu maddesi, kaldırılmalıdır. Bu maddenin Tayyip Erdoğan tarafından suiistimal edildiğinin en net göstergesi birkaç ay önce güncellenen verilerle görülmektedir. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde 71, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde 82, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde 233 sanık bu maddeden mahkum olurken, Tayyip Erdoğan döneminde bu rakam 5 bin 683’e yükselmiştir ve yükselmeye devam etmektedir. Bu maddeden mahkum olan kişi sayısının Demirel dönemine kıyasla 80 kat arttığı görülmektedir. Sadece bu rakamlar dahi bu düzenlemenin Erdoğan tarafından suiistimal edildiğini ortaya koymaktadır.”