CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği'nin farkındalık oluşturmak için başlattığı “mavi kurdele” kampanyasına destek vermek için koluna bağladığı mavi kurdele ile kürsüye çıkan Öztrak, çocukların kötülükten, şiddetten uzak yetişmelerine, istismara maruz kalmamalarını önemine vurgu yaptı. Öztrak, çocuk istismarında cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

‘NORMAL SIRADAN BİR DEĞİŞİM DEĞİL’

Öztrak’ın bir diğer gündemi de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınan Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Çetinkaya’ydı. Merkez Bankası'nın kurulduğu 1931'den bu yana ilk defa böyle durumun yaşandığını kaydeden Çetinkaya, “Gece yarısı, piyasalar kapalıyken, görevden alma gerçekleştirildi. Yapılan normal, sıradan bir değişim değil. Yapanlar da yaptıklarının normal olmadığının farkındalar. Bu nedenle piyasaların kapalı olduğu anda, gece yarısı bunu yaptılar. Merkez Bankası Başkanı'nın hangi şartlarda değiştirileceği 1211 sayılı kanunda var, orada belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını da güvence altına alıyor; ancak 9 Temmuz 2018'de 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayımlandı. Bunda pek çok kanunda yer alan 'başbakan' ifadeleri 'cumhurbaşkanı' şeklinde değiştirildi. Bu arada Merkez Bankası Başkanı'nın atama, usul ve esaslarına da el atılıyor bu kararnameyle." 

‘MB’NİN BAĞIMSIZLIĞINI RESMEN BİTİRMİŞTİR’

Yapılan değişimi “güven erozyonu” olarak yorumlayan Öztrak, “Merkez Bankası'nın kurumsal hedefi fiyat istikrarıdır. Enflasyona yol açılmaması yani. Bugün ülkede yaşanan enflasyonun tek sorumlusu Çetinkaya mıdır ki görevden alınıyor? Merkez Bankası bağımsızlığını resmen bitirmiştir. Merkez Bankası bağımsızlığı tabutuna, 6 Temmuz itibarıyla son çivi çakılmıştır. Ekonomide yaşanan başarısızlıkların faturasını Merkez Bankası Başkanı'na kesti. Dün atanan Merkez Bankası Başkanı, soy ismi gibi 'Uysal' olacaktır. Ne Çetinkaya ne Uysal ile herhangi bir derdimiz yok. Derdimiz Türkiye'nin kurumsal kapasitesinin yok edilmesidir" dedi.

‘ÖLENLERİ ANACAĞIZ’

Çorlu tren kazasında yaşamını yitirenlere de açıklamasında yer veren Öztrak, “Facianın tüm sorumluğunu TCDD çalışanı 4 kişinin üzerine yıkıp bu işi kapatmaya çalışıyorlar. 1 yıl geçti. Bu ülkede insan canının değerini ve hukukun olmadığını gösteren koca yılın sonunda hiçbir ilerleme yok. Tren kazasında ölenlerin yakınlarıyla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Kazada ölenleri anacağız. Genel başkanımız ve yardımcıları da katılacak" diye belirtti.

‘ÜLKENİN KEFEN PARASINA EL UZATMADIR’

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un “yedek akçe” düzenlemesine dair açıklamalarını ise Öztrak şöyle değerlendirdi: “Özel kanunla düzenlenmiş olan bir hususu KHK kapsamında değiştiriyorlar. Yine kendi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yasasına aykırı olarak görevden alma işlemi gerçekleştiriliyor. Bu çok su kaldırır. Merkez Bankası 'yedek akçe'sine gelince kaç zamandır bekliyordu. Bu iflasın ilanıdır. Bu hazinenin, ülkenin kefen parasına el uzatmasıdır. Bu açıkça para basmaktır. Hazine yılın ilk 6 ayında nerdeyse yılın tamamına ait dış borçlanma programını bitirmiştir. İç borçlanma programında ciddi limitleri tüketme noktasına gelmiştir. Şimdi her yerde, 'Nereden para bulurum?' diye bakmaktadır. Peki, Merkez Bankası bu yedek akçeyi nereden verecektir arkadaşlar? Merkez Bankası'nın bir geliri yok. Merkez Bankası para basar. Bu yedek akçeyi basıp ödeyecektir. Dolayısıyla bu da çok ciddi enflasyonist etki yapacaktır."(Ankara/MA)