CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Avukat Turan Aydoğan infaza ilişkin düzenleme kapsamına alınmayan binlerce insanın devlet tarafından salgın hastalıkla baş başa bırakıldığını bu insanların içinde şiddete bulaşmamış, düşünceleri nedeniyle, şu anki siyasi erke muhalif duruşları nedeniyle adeta intikam duygusu güdülerek içerde tutulanların da olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu yasa gündeme geldiğinde dedik ki; adil bir düzenleme yapalım, ortak aklı ve vicdanı harekete geçirelim ve hem salgın dolayısıyla insanlara, kader mahkumlarına el uzatalım hem de zaten hali hazırda suçsuz, hakkında temelsiz iddialar öne sürülerek, gizli tanıkla vs. içerde tutulan, dava süreçleri devam eden yani henüz hüküm de giymemiş bir çok gazeteci, öğrenci, siyasi insan var, bu haksızlığı da ortadan kaldıralım dedik. Ama mevcut siyasi erk 17 yıldır bir biçimde kendisine muhalefet etmiş insanları cezalandırdı ve bu “af” kapsamına onları dahil etmedi. Topluma, bireye karşı suç işleyen, insanların malına canına kastedenler devlet tarafından affedildi fakat devlete karşı suç olarak öne sürülen durumlar ise kapsama alınmadı. Bu tarihi bir karardı ve maalesef Türkiye’nin Adalet karnesinde bir kara leke olarak kalacak.”

BU ADALETSİZ YASAYI YAPANLARIN GÖZÜNE NASIL UYKU GİRİYOR?

Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocukları sık sık gündeme getiren Aydoğan infaz düzenlemesi kapsamına alınmayan ve hala çocuklarıyla cezaevlerinde kalan anneleri Adalet Bakanlığının yanıtlaması istemiyle meclis gündemine taşıdı.

'DEVLETİN ÇOCUKLARDAN ZİYADE MAFYA LİDERLERİNİ ÖNEMSİYOR OLMASI VİCDANIMI ZEDELİYOR'

Aydoğan, “Salgın sürecinden çok önce anneleriyle beraber cezaevinde kalmak zorunda olan çocukların zihinsel ve fiziksel anlamda sağlıklı gelişmeleri ve topluma yararlı birer birey olmaları noktasında devletin sorumluluk alması gerektiğini hatırlatarak bir kanun teklifi verdim. Birçok ülkede sorunun çözümü çocuk 6 yaşına gelene kadar annenin cezasının ertelenmesi şeklinde sağlandığı belirterek bunun bizim ülkemizde de uygulanmasını önermiştim. Bu teklif o zaman da dikkate alınmadı ve maalesef infaza ilişkin düzenleme üzerine yaptığımız görüşmeler sırasında da dikkate alınmadı. Devletin çocuklardan ziyade mafya liderlerini, uyuşturucu tacirlerini önemsiyor olması benim vicdanımı zedeliyor. Sayın Adalet Bakanı cezaevinde annesiyle beraber kaç çocuğun kaldığını sordum? Bu adaletsiz yasayı çıkaranların gözüne nasıl uyku giriyor merak ediyorum” dedi.