CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararına dair açıklama yaptı. 

Öztrak, şunları söyledi: “Seçmen iradesinin üstünlüğü ilkesine aykırı olmuştur. Millet iradesi cezalandırılmıştır. Milletimizin izzeti nefsiyle oynanmıştır. Bugün bize ahlak dersi verenlere şunu söylemek isterim, bu karar demokrasinin yüz karasıdır ve bunu faili de maalesef Saray’dır. YSK kararının herhangi bir yerinde çalma çırpma gibi bir ifade yer almamıştır. 

EVLATLARININ YÜZLERİNE NASIL BAKACAKLAR? 

Tekrar söylüyorum, bu kararda çalma çırpma yoktur. Şimdi bu ‘çalma çırpma’ diyenler milletin karşısına çıkıp ne söyleyecektir. Aslında kararın tamamını okumaya gerek yoktur. YSK Başkanı Sadi Güven’in kararının son cümlelerine bakmak yeterlidir. Buna imza atan YSK üyeleri bu elleri nasıl temizleyecekler, evlatlarının yüzlerine nasıl bakacaklar. 

Bu karar bir kez daha Ekrem İmamoğlu’nun 16 milyon İstanbullu’nun belediye başkanı olduğunu göstermektedir. Ben 23 Haziran’da İstanbulluların Türk demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir ders vereceklerine inanıyorum. Bu karara cevabı milletimizin en iyi şekilde vereceğine ve İmamoğlu’na mazbatasını geri vereceğine inanıyorum.” 

İMAMOĞLU: HANİ ÇALMA NEREDE?

YSK tarafından mazbatası alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, gerekçeli karara ilişkin "Bana göre hiçbir şey ifade etmiyor. Sadece 100 sayfaya yakınında ilçelerdeki isimler yazılmış. Edebiyat dersinde kompozisyona konu olarak çalışılmamışsa sayfalarca yazarsınız. YSK Başkanı olmak üzere şerh yazan kişiler var. Gerekçede seçim iptali için uyumsuzluk görülmemiştir deniyor. Bir başka şerhte ise seçimin iptaline hukuki bir uyarlılık bulunmamaktadır deniyor. Türkiye tarihinde başka böyle bir örnek yok. Sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmaması seçmene yüklenecek bir husus değil. Kendi yaptıkları şayet bir hata ise bundan 16 milyon insanı cezalandırılıyorlar. Hani çalma nerede? Bu ülkenin bütün yöneticileri hem de Ramazan ayında, iftar sofralarında çaldılar dediler. Bu milletin vicdanına sığar mı bu anlayış” ifadelerini kullandı.