CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketinin 10. Ulusal Kongresi’nde yaptığı konuşmada “‘Sosyalist Enternasyonal’in üyesi bir partinin genel başkanı olarak, demokratik enternasyonale ihtiyacımız var, dünyanın bütün demokratları birleşsin’ diye söylemiştim. Bugünler  bu sözün anlamının daha da iyi anlaşılmasına vesile oldu. Tüm demokratlar birleşmelidir, insan odaklı bakış açısı tüm dünyaya hakim olmalıdır” çağrısında bulundu. 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen 10. Ulusal Kongresi'ne katıldı. Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

ÖZGÜRLÜK VE BERABERLİK TEMASI BUGÜNE UYGUN

Bugün Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin özgürlük, birlik ve beraberlik teması ile toplanan 10 Ulusal Kongresi’nde sizlere hitap etme imkânını bana vermenizden ötürü büyük bir onur duyuyorum. Hak ve Özgürlük Hareketi başta soydaşlarımız olmak üzere farklı inançların, farklı kültürlerin ve farklı etnik kökenlerin siyaset temsilcilerini bir araya getiren Bulgaristan'ın üçüncü siyasi partisidir. Bulgaristan vatandaşlarının tamamının hak ve özgürlükleri için yıllardır sürdürdüğünüz demokratik mücadelenizi yakından takip ediyorum. Bugün dünyada en çok ihtiyaç duyulan özgürlük ve beraberliği kongrenizin ana teması olarak seçmenizin bugünün koşullarına tam da uygun buluyor ve takdirle karşılıyorum.

TOTALİTER REJİMDEN SONRA ÖNEMLİ GELİŞME

Bugün partinizin Bulgaristan parlamentosunda ve Avrupa parlamentosunda temsil edilmesi demokrasiye ve aynı zamanda Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkıda bulunuyor. Ülkemizde yaşayan ve aynı zamanda Bulgaristan vatandaşı olan tüm kardeşlerimizin Bulgaristan seçimlerinde, Bulgaristan'da ve Türkiye’de oy kullanmaları demokrasi adına güzel bir örnektir. Bu gelinen nokta geçmişte yaşanan totaliter rejim merkezli insan hakları ihlallerinden sonra insanlık ve demokrasi adına çok önemli bir gelişmedir.

DÜNYANIN BÜTÜN DEMOKRATLARI BİRLEŞSİN

Covid-19 salgını bizlere ayrı ülkelerde yaşayan ancak dünya vatandaşı olan bir topluluk olduğunuzu bir kez daha kanıtlamıştır.  Totaliter ya da popülist rejimlere karşı mücadele de bakış açısı ile yürütülmelidir. 8 Kasım 2017'de demokrasi formunda, bir konuşma yapmıştım. Orada demiştim ki ‘sosyalist enternasyonalin üyesi bir partinin genel başkanı olarak açıkça söylüyorum, demokratik enternasyonale ihtiyacımız var, dünyanın bütün demokratları birleşsin’ diye söylemiştim. Bugünler bu sözün anlamının daha da iyi anlaşılmasına vesile oldu. Tüm demokratlar birleşmelidir, insan odaklı bakış açısı tüm dünyaya hakim olmalıdır. Zor günleri atlattıktan sonra sağlıklı günlerde sizlerle tekrar kucaklaşmayı umut ediyorum.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ

Bu coğrafyadan dünyaya gelen ebedi Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Genel Başkanı olarak bu ülkedeki soydaşlarımıza dayanışma içinde olacağız ve tüm bölge ülkeleri komşuluk ilişkilerine sürdüreceğiz. Tüm dünya demokratlarının; özgürlük, birlik ve beraberlik içinde yaşama hedefleri etrafında birleşmelerini umuyor, sizlere başarılar diliyorum.