Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 12 Eylül darbesiyle hiçbir zaman hesaplaşılmadığını ve o dönemin acılarını dindirecek adımların atılmadığını belirten Tanrıkulu, AKP’nin bu meseleyi bile istismar edip kendi çıkarları için kullandığını ve 2010 referandumunu darbeyle hesaplaşma sosuna buladığını söyledi.

Ne darbenin başındakilerin ne de darbeci zihniyet hiçbir zaman gerçek manada yargılanmadığını vurgulayan Tanrıkulu, “Darbe mekaniği ve mekanizmasını üreten nedenler ortadan kaldırılmadığı için ülkemiz 15 Temmuz’daki darbe girişimini yaşadı. Ve buna bağlı nedenlerle de ülkemiz 15 Temmuz sonrasında asker destekli sivil bir darbe düzeninin içine hapsedildi. AKP, 15 Temmuz sonrası uygulamalarıyla 12 Eylül’e rahmet okuttu” dedi.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından karşılaşılan kimi uygulamaları hatırlatıp, eleştiren Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti: “Başta yaşam hakkı olmak üzere temel insan haklarının tümü ayaklar altına alındı. Adil yargılama konusunda 12 Eylül’ün bile gerisine düşüldü. Toplu gösteri ve yürüyüş hakkı, muhalif düşünceyi ifade hakkı yasaklandı. Zaten olmayan basın özgürlüğü tamamen ortadan kaldırıldı. 12 Eylül döneminin idam cezalarının yerini yargısız infazlar aldı. Ağır hastalıklarına rağmen siyasi mahpuslar cezaevlerinde çürütülüyor ve ancak ölünce hapisten çıkabiliyorlar.

12 Eylül’ün ‘asmayalım da besleyelim mi’ zihniyeti bugün de iktidardadır. Her yeni kuşağı bir askeri veya siyasi darbenin gölgesinde büyütmek bu ülkenin kaderi olamaz. Ama her yeni kuşağı bir askeri veya siyasi darbenin gölgesinde büyütmek bu ülkenin kaderi değil, olamaz. Darbeci zihniyeti demokratik, özgürlükçü değerlerle kuşatıp ortadan kaldırmak ve yeni nesillere özgür, demokratik bir ülke sunmak hepimizin ortak görevidir. Çocuklarımıza, onların çocuklarına zulüm listeleri, acı çeteleleri tutmayacakları bir ülke bırakmak için, bedeli ne olursa olsun demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz.”