CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, "Sedat Peker'in ayda 10 bin lira gönderdiği siyasetçi kim?" diye sordu. Özel, Bakan Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "İçişleri Bakanı’nın bir siyasetçinin bir organize suç örgütü üyesiyle mali ilişkisini biliyor olması, ancak bu konuda işlem yapmamayı tercih etmesi bir hukuk devleti görüntüsü olamaz. Bu ilişkiyi bir bakanın bildiği ancak adım atmadığı anlaşılmaktadır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Soylu'nun "Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in bir siyasetçiye ayda 10 bin lira verdiği" yolundaki açıklamalarını anımsattı.

Susurluk olayı sırasında ortaya çıkan siyaset-mafya ilişkilerini anımsatan Özel soru önergesinde şöyle dedi:

"KİRLİ VE ÇARPIK İLİŞKİLER"

"Türkiye’nin yakın siyasi tarihi; hukuk devletinden ve demokrasiden uzaklaştıkça, organize suç örgütleri ve mafyayla yürütme organının ya da yürütme organının içinden bazı siyasilerin ve bazı bürokratların kurduğu kirli ve çarpık ilişkiler ile doludur. Türkiye’nin yakın siyasi tarihi; hukuk devletinden ve demokrasiden uzaklaştıkça, organize suç örgütleri ve mafyayla yürütme organının ya da yürütme organının içinden bazı siyasilerin ve bazı bürokratların kurduğu kirli ve çarpık ilişkiler ile doludur.

"KEKLEMİŞLER" AÇIKLAMASINI ANIMSATTI

1996 yılında Susurluk’ta meydana gelen kazanın ardından orta yere saçılan ilişki ağının ardından TBMM’de kurulan araştırma komisyonu, mafya ve siyaset dünyası arasında kirli ilişkilerin deşifre olmasına sebep olmuştu. Ancak, iktidar partisi değiştikçe ve demokrasi ile hukuktan uzaklaşıldıkça organize suç örgütleri ile siyaset arasındaki ilişki farklı boyutlarıyla süregelmiştir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 20 Mayıs 2021 günü TRT Haber’de katıldığı programda, organize suç örgütü üyesi Sedat Peker’i kastederek, ‘Keklemişler ben ne yapayım. Kim keklemiş ise hesabını ondan sorsun, ayda 10 bin dolar hangi siyasetçiye gönderiyorsa ondan sorsun’ ifadesini kullanmıştır.

"HUKUK DEVLETİ GÖRÜNTÜSÜ OLAMAZ"

İçişleri Bakanı’nın bir siyasetçinin bir organize suç örgütü üyesiyle mali ilişkisini biliyor olması, ancak bu konuda işlem yapmamayı tercih etmesi bir hukuk devleti görüntüsü olamaz. Türkiye’de siyasetçi ile mafya arasındaki ilişkilerin varsa üzerine gidilmesi bir siyasi ilke olması gerekirken, burada bu ilişkiyi bir bakanın bildiği ancak adım atmadığı anlaşılmaktadır."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bakan Soylu'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi.

" -Sedat Peker’in ayda 10 bin dolar gönderdiği siyasetçi kimdir? Bu siyasetçinin kim olduğu bilgisi neden saklanmaktadır?

 -Sedat Peker’in bir siyasetçiye 10 bin dolar gönderdiği bilgisine ne zaman ulaşılmıştır? Bu bilgiye hangi yöntemle ulaşılmıştır? Bu bilgiye ulaşıldıktan sonra neden harekete geçilmemiştir?

 -Organize suç örgütleriyle siyasetçiler arasında, Bakanlığınızca tespit edilen ilişki bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa, hangi siyasetçiler ile hangi organize suç örgütleri arasında bir ilişki bulunmaktadır? Bu ilişkinin boyutu nedir?”