CHP Genel Başkanlığı’na aday olan Parti Meclisi (PM) üyesi İlhan Cihaner, CHP 37’nci Olağan Kurultayı’nda konuştu. Cihaner, CHP yönetimi ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu’nu konuşma yapması ardından salondan ayrılmasına tepki gösteren Cihaner, “Bu bir iktidar kurultayı mı? Parti içi kurultay iktidarı. Genel başkan ve parti yöneticileri gitmeseydi buradan kimse ayrılmazdı. Sözde memleket meseleleri tartışılacak, buradan bir karar çıkacak ve bu kararı biz geleceğin Türkiye’sini kurmak için kullanacağız. Kurultayın amacı buydu değil mi? Neredeler? Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz? Bu bir tiyatro” dedi.

DOKUNULMAZLIK ELEŞTİRİSİ

Dokunulmazlıkların kaldırılması üzerine konuşan Cihaner, “Rejim değişikliğinde en önemli kavşaktır. Bizim milletvekillerimizi de vuracağı çok açıktı, tabanımız karşıydı, milletvekilleri ve PM karşıydı. Nasıl alındıysa 14 milletvekili, robot milletvekilleri, Türkiye’nin rejim değişikliğinin müsebbipleridir. Bunlar dokunulmazlığa evet dedi. Genel başkana sorarsak, ‘Ekmeleddin İhsanoğlu olsa aynı kararı veririm, dokunulmazlık olsa aynı kararı veririm’ diyor. Bu mu marjinallik, karşı çıkmak mı marjinallik?” diye konuştu.

KÜRT HALKI NASIL OY VERECEK?

Cihaner, savaş tezkereleri konusunda da CHP yönetimine sert eleştiriler yöneltti. Cihaner, şöyle konuştu: “Çok öfkelendim. Savaş tezkerelerine ‘Evet’ dedik. Hiçbir savaş tezkeresine ben ‘Evet’ demedim. Sahte bir yerlilik ve millilik anlayışıyla Ortadoğu halklarının gözyaşına boğulmasına partimizin resmi görüşü, şimdi burayı terk edenler, ‘Evet’ dedi. Milli olacağız ya! Başka bir şey daha. En büyük derdimiz sahte sol arkadaşlar. Burada sahneye çıkan herkes Atatürk diyor, Deniz Gezmiş diyor. Deniz Gezmiş, Ortadoğu halkları için, mazlum Filistin halkı için çatışmaya gittiğini hepimiz biliyoruz. Ama bu divanda bir arkadaşımız (CHP Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve 37. Olağan Kurultay Başkanı Özlem Çerçioğlu) Afrin’e atılan bombaların üzerine imzasını attı. O ağızla çıkıp Deniz Gezmiş’i savundu. Burada telaffuz etti. Peki, Kürt halkı, Afrin meselesindeki tutumumuzdan dolayı bize, ittifaka nasıl oy verecek? İttifak, ittifak diyoruz.”

DEVA VE GELECEK TEPKİSİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile ittifak yapılmasına karşı olduğunu söyleyen Cihaner, “Ekonomiyi batıran Ali Babacan ile mi yapacağız? Türkiye’deki kamu mallarını peşkeş çeken bir adam bizim ekonomimizi mi kurtaracak? Peki, Türkiye’nin yaşadığı dış politika yıkımının sorumlusu kim? Babacan, Davutoğlu, yeni ittifak ortağımız. Bunlarla mı ikinci yüzyılı kuracağız” dedi.

AKP’NİN HANGİ POLİTİKASINA ENGEL OLDUK?

Cihaner, şöyle konuştu: “18 yılda biz neredeydik, muhalefetteydik. AKP’nin hangi hamlesine engel olduk. Kazdağlarının yağmalanmasına, kadın cinayetlerine, tank palet fabrikasına mı engel olduk? İşsizlikle ilgili ne yapabildik? Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin kaldırılmasına mı engel olduk yoksa yüzlerce siyasi tutsağın haksız, hukuksuz yere cezaevinde tutulmasına mı engel olduk? Baro yasası çıktı. 2 gün geciktirdik diye muhalefet yaptık diyoruz. Genel başkanın 13 maddesini nasıl gerçekleştireceğiz? Anayasa Mahkemesi’ne giderek, tweet atarak, Salı toplantılarında bağırarak, Meclis kürsüsünde AKP’lilere kapak yaparak. Bu tarzı izleyerek bugüne kadar hangi politikasına engel olduk?”

DELEGELER İŞİYLE AŞIYLA TEHDİT EDİLDİ

Cihaner, kurultay sürecindeki imza toplama sürecinde bazı delegelerin, CHP’li bazı yöneticiler tarafından tehdit edildiğini vurguladı. Cihaner, şunları söyledi: “Hepinizden (delegeler) imza alındı. Hangi koşullarda alındığını biliyorum. 100’ün üzerinde imza ile son 2 güne girdik. Birçok arkadaşımız bizim ofise gelirken yoldan çevrildi. Ellerinde imzası olmayan arkadaşlarımız üzerinde belediye başkanlarının, o arkadaşlarımızın aşıyla işiyle tehdit edildiğini gördük. Mesajlar burada. O belediye başkanlarını da biliyorum, o genel başkan yardımcılarını da biliyorum. Hepsinden hesap soracağız. Bugün değilse yarın. Bir insanı, bir yoldaşını nasıl işiyle aşıyla tehdit edersin? Bu alçaklıktır. AKP’nin yapmadığı bir alçaklıktır. Şu anda genel başkan 80 imza ile önerilecek. Sizin imzalarınız ne oldu arkadaşlar? 80 il başkanın imzasıyla. Mardin ayrı bir fecaat. Türkiye tarihinde ilk kez bir il kurultayda temsilsiz kalıyor. Mardin’e neden atama yapılmadı? İtiraz edenlerin düşmanlaştırıldığı bir süreç yaşıyoruz. Olağanüstü Kurultay’da imza verenler düşmanlaştırıldı. Yoldaşlık bu mu? Temel Karamanoğlu’na, Perinçek’e imza verirken desteklenen sizler, işinizle aşınızla tehdit ediliyorsunuz.”