Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından CHP’li büyükşehir belediye başkanları açıklama yaptı.

İlk konuşmayı yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Müzakerelerin sonunda büyükşehir belediyeleri kanununun değişmesi konusunda ilgili bakanlar ve bürokratlarla çalışmaların sürdürülmesini Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi olarak intikal ettirildiğinde de komisyonların çalışmalarında belediyeleri temsilen bazı belediye başkanlarından oluşan bir grubun görüşlerinin devamlı alınması gerektiğini işaret etti” dedi.

'ÖZELDE İSTANBUL DİLE GETİRİLMEDİ'

“Bizim açımızdan çok faydalı ve çok güzel, sıcak bir toplantı oldu” diyen Büyükerşen, “Bazı belediyelerimizin pek dikkate alınmadığı, iletişimin kurulamadığı bakanlarla belediye başkanlarımız ayrı ayrı da temas etme fırsatı buldular. Kısacası çok verimli olduğu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işçi çıkarmalarla ilgili açıklamasının gündeme gelip gelmediği sorulan Büyükerşen, “Münhasıran İstanbul belediyesi diye söylemedi, genelde bütün belediyeler için söyledi. İktidar partisinin belediyelerini de kapsayan bir konuşma oldu” yanıtını verdi.

KARALAR: İŞTEN ÇIKARMALARIN HİÇBİRİ KEYFİ DEĞİL

Büyükerşen’den sonra konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “İşten çıkartmaların hiçbirinin keyfi olmadığını hele hele bizlerin siyaseten işçi çıkartmayacağımızı tüm Türkiye bilir. Ama toplantının ana konusu belediyelerin düştüğü ekonomik krizdir. Belediyeler vatandaşa hizmet edebilir durumda değil. Adana belki bunların en kötüsüdür. Adana’nın gelirinin yüzde 65’i işçiliğe gidiyor. İşçilerin içeride alacağı var. Biz belediyeleri hizmet üretebilir hale getireceğiz” dedi.

“İşe gelip gitmeden para alan insanların varlığını herkes bilir” diyen Karalar, “Bizde çalışanlarımıza karşı ciddi bir sorumluluk var ama yaklaşık 2 buçuk milyon Adanalı’ya da sorumluluğumuzun olduğunu da bilmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerginliğinde sona ereceğini söylediğini aktaran Karalar, “Bugünün en önemli teması bence, seçimden beri gerilen Türkiye’nin Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bugünden sonra yumuşayacağını beyan etti. Çok faydalı bir toplantı oldu. Biz de çok mutlu olduk. Biz bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanımıza bu toplantıyı tertip ettiği, bakanlarla bizi buluşturduğu gergin havanın ortadan kaldırılmasını sağladığı için şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

SEÇER: PROVOKASYONA UĞRUYORUZ

Parti ayrımı yapılmadan tüm büyükşehir belediye başkanlarının davet edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, “Burada diğer belediye başkanlarıyla da iletişim anlamında ilk adımın atılması son derece önemliydi. Olumlu bir hava vardı salonda. Bu bir başlangıç bunun devamı gelirse faydalı olabilir” dedi.

Bir komisyonun oluşturulduğunu belirten Seçer, komisyonda AKP'li ve CHP’li belediye başkanlarını yer aldığını dile getirdi. Seçer, “Biz sonuç almak istiyoruz. Özellikle ekonomik olarak zorluklar yaşıyoruz” diye konuştu.

Mersin’de işçi çıkarılmadığını dile getiren Seçer, şöyle devam etti: “Ama provokasyona uğruyoruz. Bunu da söylemem lazım. İş yavaşlatma, vatandaşa kötü muamele, belediye otobüslerinde ya da diğer hizmet alanlarında personelimiz maalesef bizi sıkıntıya sokuyor. Mümkün olduğunca bu konuları önlemeye çalışıyoruz.”

Soru üzerine Yılmaz Büyükerşen, komisyonda CHP’den kendisinin İstanbul, Ankara ve Antep belediye başkanlarının yer aldığını aktardı.