Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ışıklarının açık olması üzerine başlayan tartışmalara ilişkin konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Paylaşımı yanlıştı. Demokrasiye faydası yok. Farklı çağrışım yapacak paylaşımlar hakimlerin işi değil" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Yerel mahkemenin Enis Berberoğlu kararına tepki gösteren Özel, "Dün bir alt mahkeme Anayasa Mahkemesi'ni tanımadığını ilan etti. Bir yerlere güvenen yargı celladı kendilerine verilen görevi yerine getirmektedirler. Bu cüret arkasında birilerinin durmasıyla mümkündür" dedi.

'CHP, ANAYASA'YA SAHİP ÇIKACAKTIR'

Sürece dair de bilgi veren Özel, şöyle konuştu:"Akın Gürlek'in geçmişine herkesin bir dönüp bakması gerekiyor. Meclis'te bulunan tüm partilerin tavır alması gerekmektedir. Sayın Genel Başkanımız tarihe not düşen bir konuşma gerçekleştirdi Meclis Genel Kurulu'nda. Bu Anayasayı tanımama hamlesinin bir şekilde hukuktan döneceğine inanıyoruz. Partilerin, kurumların Anayasa'ya sahip çıkmaması durumunda CHP, Anayasa'ya sahip çıkacaktır. Kimse merak etmesin.

Bu süreci kimin nasıl yürüttüğünü de takip ediyoruz. 7 Eylül 2018'de 26. Ağır Ceza Mahkemesi Sayın Demirtaş ve Sayın Sırrı Süreyya Önder hakkında bir karar verdi. Burada alınan tartışmalı karara imza atan Akın Gürlek'ti. Sözcü Davası'nda da Akın Gürlek görevlendirildi ve orada da tartışmalı karar alındı. Aynı Akın Gürlek Canan Kaftancıoğlu, davasının da kararını verdi. Akın Gürlek'i aynı adliye sarayında 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandı. Türkiye'de aynı adliye sarayı içinde atama yoktur. 20 günde aldığı kararlar ilginç. Can Dündar'ın malvarlığına el koyan kendisi, Hrant Dink cinayetindeki sis perdesi aralanmasın diyen kendisi. En son Enis Berberoğlu kararını veren de kendisi. Akın Gürlek mahkeme mahkeme gezdirilmektedir, hukuku katletmektedir."

ŞENTOP'A TEPKİ

Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un suça iştirak ettiğini söyleyen Özel, "Sayın Şentop'a söyleyelim: Enis Berberoğlu'nun senin gibi iki kulağı, iki gözü var ya, senin gibi yasama dokunulmazlığı da var" ifadelerini kullandı.

'IŞIKLAR' TARTIŞMASI

Dün akşam AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın bina fotoğrafını paylaşarak, "Işıklar yanıyor" ifadelerini kullanmasının ardından başlayan tartışmaya ilişkin de konuşan Özel, "Paylaşımı yanlıştı. Demokrasiye faydası yok. Farklı çağrışım yapacak paylaşımlar hakimlerin işi değil" dedi.

Engin Yıldırım'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine AKP döneminde atandığına dikkat çeken Özel, İçişleri Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından Yıldırım'ın tweetine karşılık verilmesine ilişkin ise  "Atadıklarınız devletin kurumlarını İçişleri Bakanlığı’nın resmi hesaplarından birbirleri ile çatıştırıyorlar. Bu millet bunu hak etmiyor, böyle kamu yönetimi olmaz" şeklinde konuştu.

Özel, şunları söyledi:"Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım ‘Işıklar yanıyor’ diye bir tweet attı. Bir; hakimler, yargıçlar kararları ile konuşur. Siyasi çağrışımlar yaratabilecek bu tip spekülatif işler görevdeki hâkimin, savcının işi değildir. İki; bu tweetin, tweeti atana, kurumuna, millete, demokrasiye bir faydası yoktur. Yanlıştır. Şu an Anayasa Mahkemesi’nin biri dışında hepsi AK Parti döneminde atanmıştır. Engin Yıldırım, AK Parti döneminde atanmıştır YÖK kontenjanından. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde gecenin 11’inde ‘Anayasa Mahkemesi’nin ışıkları yanıyor’, karşısına ‘İçişleri Bakanlığı’nın yanıyor’ tweetleri atılıyorsa AK Parti’nin bu devleti 18 yılda getirdiği durum herkesin gözünün önündedir. Atadıklarınız yapıyor bunu, atadığın bakan, atadığın Anayasa Mahkemesi üyesi. Atadıklarınız devletin kurumlarını İçişleri Bakanlığı’nın resmi hesaplarından birbirleri ile çatıştırıyorlar. Bu millet bunu hak etmiyor, böyle kamu yönetimi olmaz. Saray rejimi devletin çivilerini sökmüştür. Bu kadar kurumsallıktan, ciddiyetinden uzak devlet yönetimini milletimize şikayet ediyoruz."