Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklama ile koronavirüsü (Kovid-19) salgınının tehdit ettiği cezaevlerine dikkat çekti. Cezaevlerinin sosyal mesafeyi koruma imkanının olmadığı mekanlar olduğundan salgının yayılması için oldukça elverişli olduğunu belirten İlgezdi, bu yüzden acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.

CHP’li İlgezdi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün 13 Nisan 2020 tarihinde Türkiye genelindeki cezaevlerinde toplam vaka sayısının 17 olduğunu, 3 mahkûmun ise virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladığını da hatırlattı. İlgezdi, “Bakanın ilk açıklamasından 15 gün sonra yani 28 Nisan’da vaka sayısı 120’ye yükselmiştir. Cezaevlerinde giderek artan risk Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıklamalarından da ortaya çıkmıştır. 15 günde yüzde 606 artış vardır. Üstelik bu artışın yaşandığı sürede infaz yasasının kabulü ile birlikte cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişi de tahliye edilmiştir” diye konuştu.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR 

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, Bakanlık tarafından yapılan son açıklamalara göre cezaevlerinde 3 bin 100 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, 780 çocuğun ise anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşadığını kaydederek, şunları belirtti: “Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan hamile kadın mahpus sayısına ilişkin veriler ise paylaşılmamaktadır. Kalp rahatsızlığı, astım, KOAH, kanser ya da yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olan tutuklu ve hükümlü sayısı da bilinmemektedir. Doğal olarak cezaevlerinin dezavantajlı gruplarını oluşturan hamileler, çocuklar ve hastalar daha büyük bir riskle korona virüse karşı hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadır.” 

Dezavantajlı gruplar için ciddi tehlike olduğunu vurgulayan İlgezdi, “Cezaevindeki beslenme, barınma ve sağlık hakkından yararlanma olanaklarının yetersiz olduğu düşünüldüğünde, son derece ölümcül olan Kovid-19 salgının cezaevleri için büyük risk oluşturduğu ortadadır” diye konuştu.

YENİ ÖLÜMLERİN YAŞANMASI 

Adalet Bakanlığı’nın ‘Ceza infaz kurumuna gelinen kişinin ilk muayenesi yapılmakta, hastalık belirtisi olmadığında 14 gün karantinaya alınmaktadır’ açıklamasına rağmen cezaevlerinde yaşanan yüzde 606’lık artışın sebeplerinin açıklanması gerektiğini söyleyen İlgezdi, “Görülen o ki, cezaevlerindeki vaka sayısının 15 günde yüzde 606 artmış, Kovid-19 salgını endişe verici bir duruma ulaşmıştır. Başka bir ifadeyle Türkiye’de vaka sayısı düşerken, cezaevlerinde artış gözükmektedir. Salgının bu hızla artması halinde yeni ölümlerin meydana geleceği yadsınamaz bir gerçektir” açıklamasında bulundu.

Hamile, bebekli ve hasta mahkumlar başta olmak üzere olası salgın riskinde can kaybı yaşanmaması için acil önlem alınması gereğinin altını çizen İlgezdi, “Aksi takdirde meydana gelebilecek ölümlerde sorumluluk önlem almayan, almakta geciken veya uyarıları görmezden gelen siyasi ve bürokratik iradenin olacaktır” dedi.