Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya Diplomasi Forumu kapsamında 10 Mart’ta üçlü bir görüşme yapılacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bugün bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında, 11-13 Mart’ta yapılacak Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları ile 10 Mart’ta üçlü bir görüşme yapılacağını bildirdi. Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

“Vatandaşlarımızın tahliyesi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu sabah itibariyle yaklaşık 12 bin vatandaşımızı Ukrayna’dan tahliye ettik. Az önce Koordinasyon ve Destek Merkezi’nde ilgili arkadaşlarla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantıya video konferans yöntemiyle, Ukrayna, Rusya, Polonya ve Moldova’daki büyükelçilerimiz ve Odesa Başkonsolosumuz da katıldı. Kiev’den trenle Lviv, Odesa ve Zaporijya’dan otobüslerle tahliyeler planlıyoruz.”

KULEBA VE LAVROV İLE 10 MART PERŞEMBE GÜNÜ ÜÇLÜ GÖRÜŞME YAPILACAK

“Çatışmalardan önce Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarımı Antalya Diplomasi Forumu marjında bir araya getirme teklifinde bulunmuştum. Bu esnada iki tarafla da temaslarımızı kesmeden sürdürdük. Savaşın ardından bu çabamızı daha da arttırdık. İki tarafı buluşturmak için yoğun bir diplomasi yürüttük. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız, Putin'le görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdi. Bilahare Lavrov, Antalya'daki bu görüşmeye katılmaya hazır olduğunu söyledi. Aynı şekilde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da bu toplantıya katılacağını bize bildirdi. Her iki bakan Antalya’daki toplantıda benim de yer almamı üçlü bir şekilde yapmamızı istediler. Dolayısıyla bu toplantıyı üçlü formatta gerçekleştireceğiz. 10 Mart Çarşamba günü bu toplantıyı Antalya’da gerçekleştireceğiz. Bu toplantının bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını arzu ediyoruz. Biz iyi niyetle kalıcı bir barış için çaba göstermeye devam edeceğiz.”