Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Edirne’den Ankara’ya başlatılacak “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için partililerin toplandığı Silivri’de konuştu. HDP’lilere polisin iki kez müdahale ettiği ve çok sayıda partiliyi gözaltına aldığı Silivri Alışveriş Merkezi önüne gelen Bulrdan’a, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, milletvekilleri Saruhan Oluç, Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, Tuma Çelik, Ömer Öcalan, Fatma Kurtulan, Dersim Dağ, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Zeynel Özen, Ayşe Acar Başaran, Filiz Kerestecioğlu ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi eşlik etti. 

HDP Eş Genel Başkan Buldan, Edirne’ye doğru hareket etmeden önce kısa bir açıklama yaptı. 

'BİZ MİLYONLARIZ'

Yürüyüşün darbeye karşı bir yürüyüş olduğunu belirten Buldan, “Asla bizi kararlı yürüyüşümüzden geri adım attıramayacaktır. Biz bu kadar değiliz. Biz binleriz, milyonlarız. Türkiye'nin birçok kentine giriş ve çıkışları yasaklayarak, Anayasaya aykırı bir şekilde meşru olmayan demokratik olmayan kararlar aldınız. HDP'yi asla halkla buluşturmamak için aldığınız tedbirler, halkımızla bir araya gelmemize engel olamayacaktır. Bugün o kararlar alınmamış olsaydı, bugün Edirne'den milyonlar, binlerle uğurlanmış olacaktır. Edirne'de milyonların temsilcisi var. Edirne başta olmak üzere, birçok cezaevinde milyonların temsil ettikleri milletvekili ve belediye eşbaşkanları var. İşte bugün bu darbeye karşı demokratik yürüyüş, başta Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere cezaevlerinde olan tüm arkadaşlarımıza yönelik demokratik yürüyüştür. Haksız bir şekilde tutuklananlara ilişkindir” diye konuştu. 

“Bu yürüyüş sadece Demirtaş ve Yüksekdağ için değildir” diyen Buldan, yürüyüşün aynı zamanda Türkiye halklarının geleceğine dair olduğunu vurguladı. Buldan, şöyle devam etti: 

"Barış içerisinde özgürlüklerle, demokrasiyle bir arada yaşamasına dairdir. Barış, demokrasiden, Demirtaş'tan, Yüksekdağ'dan bu kadar korkulmaz. Onlar milyonların iradesidir. Onlar bizim irademizdir. 

BU YÜRÜYÜŞ DEVAM EDECEK

Bu yürüyüş aynı zamanda Enis Berberoğlu içindir, bu yürüyüş aynı zamanda Osman Kavala içindir. Bu yürüyüş aynı zamanda bugün AKP hükümeti tarafından açlığa, yoksulluğa, sefalete maruz bırakılan milyonlar içindir. Bu yürüyüş devam edecek; ta ki bu ülkeye barış, demokrasi ve özgürlükler gelene kadar. HDP yürüyüşünü devam ettirecek.

MİLYONLAR OLARAK BULUŞACAĞIZ 

Şimdi biz Edirne’ye doğru yola çıkıyoruz. Edirne Cezaevinin önünde Selahattin Demirtaş  şahsında cezaevlerindeki tüm yoldaşlarımızla dayanışma duygularımızı paylaşmak üzere yola çıkıyoruz. Sizlere bugün buraya geldiğiniz için, bize destek verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Biz gidiyoruz, sizler dağılıyorsunuz, ama bu dağılma mutlaka ama mutlaka bir gün milyonların buluşmasıyla gerçekleşecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Hepinize teşekkür ediyoruz, hepimizin yolu açık olsun diyoruz. An serkeftin, an serkeftin!"

EDİRNE’YE DOĞRU YOLA ÇIKTILAR 

Buldan’ın konuşması alkışlar eşliğinde son buldu. Buldan ve beraberindekiler, daha sonra “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi önüne doğru hareket etti.