Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin  “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü’nün”  Edirne kolunun son durağı olan Kocaeli Kandıra Cezaevi buluşması tüm engelleme girişimlerine rağmen gerçekleşti.

HDP Kadın Meclisi öncülüğünde sabahın erken saatlerinde mor konvoyla yola çıkan partililer, kadın siyasetçilerin tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi önüne gidilmesine izin verilmemesi üzerine, cezaevine yakın bir yerde açıklama yaptı. Kadınlar, “Jin jiyan azadi” "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları attı.

Konvoyda, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, çok sayıda milletvekili ile partili kadınlar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile 78ler Derneği Sözcüsü Celalettin Can yer aldı.

Cezaevi yakınında bir araya gelen partililer, Üzerinde “Hep Birlikte” yazılı beyaz önlükleri giyen kitle, "Em bi hevre ji bo demokrasi, edalet, aşiti, azadi, kar u nan" yazılı pankartı açtı.

KADIN SİYASETÇİLERLE DAYANIŞMA

Burada açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Edirne’de başlattıkları kampanyayı Kandıra ile sonlandırdıklarını belirterek, buraya kadın siyasetçilerle dayanışma amacıyla geldiklerini belirtti. Buldan, milyonlarca kişinin iradesi olan kadın siyasetçilerin cezaevlerinde tutulduklarını vurgulayarak, cezaevinde bulunan kadın siyasetçilerin tek tek isimlerini okudu. Buldan, binlere kişinin bu şekilde farklı gerekçelerle rehin tutulduklarına da dikkat çekti.

 ‘TUTUKLAMALAR SİYASİ KARARLARDIR’

Buldan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “2016 yılında bu yana halkın iradesi gasp ediliyor. Kazandığımız tüm mevziler siyaseten AKP’nin kazanamayacağı yerler halkın iradesi yok sayılarak ne yazık ki elde edilmiş durumda.  HDP’nin seçilmişleri, oy verenler ve gönül veren binlerce kişi rehin olarak tutuluyor. Halkın temsilcileri görevden alınarak yerine kayyum atanmıştır. Eş başkanlarımızın yerine kayyım atanması siyasi bir darbedir. Bu darbe pandemi sürecinde devam etti. 12 belediyemize pandemi sürecinde kayyım atandı.  Halkın iradesi yok sayıldı. Bu arada TBMM’de milletvekillerinin milletvekillikleri düşürüldü. Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesiyle halkın iradesine bir kez daha saygısızlık yapıldı. Bütün bu siyasi darbelerin siyasi emirlerden bağımsız değildir. Tutuklu bulunan tüm arkadaşlarımıza dair alınan kararlarda siyasidir. Hukuken bir alakası yoktur.”

'ARKADAŞLARIMIZ ÖZGÜR OLANA DEK'

Cezaevlerindeki tüm siyasi tutuklular ve siyasetçilerin bu hukuksuzluklara karşı direnen ve biat etmeyen bir halkın temsilcileri olduğunu kaydeden Buldan, “Şunu  herkes çok iyi bilsin ki, Figen Yüksekdağ ile Gültan Kışanak gibi tüm arkadaşlarımızın bıraktığı yoldan yürüyoruz. Arkadaşlarımız özgür olana dek bu mücadele sürecektir. Kadın kazanımlarına her yerde darbe yapıldığını biliyoruz.  Kadınlar cezaevlerinde hukuksuz bir şekilde tutuluyor. Ancak biz biliyoruz ki onlar da içeride bizlerle birlikte mücadele ediyor. Belki şuan aramızda değiller ama bilsinler ki milyonların yüreği onlarla atıyor. Bir gün mutlaka özgür olacaklar. Onları tutuklayanlar verdikleri kararlar altında ezilecekler. Hukuk karşısında mutlaka hesap verecekler” diye konuştu. 

‘HALKLARIN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜDÜR’

Yürüyüşün yarın Ankara’da son bulacağını ancak mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Buldan, “Ancak bitmeyecek. Bu yürüyüş kadınların, halkların özgürlük yürüyüşüdür. Türkiye’nin demokrasi ve halkların geleceği içindir.  Yok sayılan, inkar edilen, ezilen milyonlar içindir. Mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bunun sonucunda barış ve demokrasi elde edilecektir. Engellemeler olmasaydı bugün milyonlar sel olup Ankara’ya akacaktı. Her yerde seyahat ve ifade özgürlüğümüz kısıtlandı. Buna rağmen sonuna kadar kararlı ve olgun davranışımızdan kaynaklı sonuna geldik. Türkiye halkları elbette bir gün demokrasisini elde edecektir. Bütün bunlar AKP’nin gidişiyle olacaktır. Kimse merak etmesi AKP gidicidir. Herkes umutlu olsun. Çünkü HDP vardır. Milyonların gönlünde taht kuran, gittikçe büyüyen, çoğalan HDP, bu ülkeyi yönetmeye adaydır. Ve bu ülkeyi yönetecektir” ifadelerini kullandı.

 ‘DEMİRTAŞ KARARI EMSAL TEŞKİL ETMELİDİR’

Anayasa Mahkemesi’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği karara da değinen Buldan,  “Şuanda cezaevlerinde bulunan tüm arkadaşlarımız için emsal teşkil etmelidir. Bu kararı tanımayanlar sorumlu olacaktır. Bu karar ile hem Demirtaş hem de Yüksekdağ hem de diğer bütün arkadaşlarımızın acilen tahliye edilmesi gerekir.  AKP’nin aldığı tüm kararlar anayasaya aykırıdır. Hukuksuzdur. Siyasi kararlardır. Dolayısıyla bu kararların hiçbir geçerliliği yoktur. Yüreğimiz başta Figen Yüksekdağ olmak üzere tüm kadın siyasetçilerle atıyor. Bu mücadele onların mücadelesidir” dedi.

Açıklamanın ardından, sloganlar eşliğinde Ankara’ya doğru yola çıkıldı.