Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Herkes İçin Adalet”  kampanyası kapsamında İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Dergahı'nda, Alevi Dernekleri Federasyonu'na (ADFE) ziyaret gerçekleştirdi. Buldan’a, partinin Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker de eşlik etti. Heyet, ADFE Genel Başkanı Celal Fırat ve federasyon yöneticileri tarafından dergah kapısında karşılandı.

KAYYIMLAR ALEVİLERİ RAHATSIZ EDİYOR

Fırat, Türkiye halklarından sevgi, saygı ilişkilerinin çoğalması gerektiğini dile getirdi. Sevgi dilinin topluma yansıtılması gerektiğini söyleyen Fırat, HDP belediyelerine atanan kayyımların Alevileri de rahatsız ettiğini söyledi. Fırat, "Alevilerin de sorunları var. Bunların demokratik bir düzen içinde çözüleceğini düşünüyoruz. Herkesin oturup konuştuğu bir geleneğin yaratılmasını arzu ediyoruz" dedi.

GARÊ AÇIKLAMASI

Buldan, Garê’de yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayarak, “Bu katliamın sorumlularının bir an önce açığa çıkarılması için bir hakikat arayışına ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Hükümetin burada sorumluluğunun bulunduğunu belirtmek isterim. Bu katliamdan dolayı kim hesap verecekse mutlaka vermelidir. Hükümetin bu sorumluluktan kaçamayacağını önemle belirtmek isterim” dedi.

'FARKLILIKLARA İHTİYAÇ VAR'

Hızır Ayı’nda olunduğunu anımsatan Buldan, Hızır Ayı’nın bereket getirmesini dilediğini belirtti. Buldan, “Hepimizin Hızır’a olan ihtiyacını belirtmek isterim. Hızır hepimizin yardımcısı olsun, Allah hepimizin yardımcısı olsun. Alevilerin, Sünnilerin, bu ülkede yaşayan bütün inançların ve farklılıkların, inançların özgürce yaşayabileceğini bir ortamın olması gerektiğini ifade etmek isterim” diye belirtti.

İKTİDAR SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİYOR

Ziyareti “Herkes için Adalet” kampanyası çerçevesinde gerçekleştirdiklerini belirten Buldan, bu kampanyada Alevi yurttaşların sorunlarını dinlemenin ise en büyük sorumluluk ve görevleri olduğunu dile getirdi. Alevi yurttaşların hangi sorunlarla karşı karşıya olduklarını bildiklerini söyleyen Buldan, iktidar ve ortağının ise Alevilerin sorunlarını görmezden geldiklerini gördüklerini ifade etti. Buldan, “Alevilerin bugün içerisinde bulundukları ve yaşadıkları sorunların özellikleri HDP'nin sorunları olduğunu ve bu anlamda bir mücadele yürütüldüğünü de belirtmek isterim. Parlamentoda Alevi milletvekillerimiz sizlerin talep ettiği her konuyu Meclis gündemine taşıma, soru ve araştırma önergeleri verme görevi var. Alevi yurttaşların bunu bilmesini isterim” ifadelerine yer verdi.

'TALEPLER DİKKATE ALINMALI'

“Alevilerin bu ülkede adalete ihtiyacı var” diyen Buldan, “Herkes için Adalet” kampanyası kapsamında hiçbir ayrım yapmadıklarının altını çizdi. Buldan, "Kimin adalete ihtiyacı varsa biz onların yanındayız. Alevi yurttaşlarımızın da gerçek bir adalete ihtiyacı var. Din dersleri çerçevesinde Alevi yurttaşlarımızın talepleri mutlaka okullarda dikkate alınmalıdır. Bu anlamda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” diyerek taleplerini dile getirdi.

'SORUMLULAR YARGILANMALI'

Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesinin ne anlama geldiğini bildiklerinin altını çizen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte yaşanan katliamların; Dersim, Maraş, Sivas, Çorum katliamlarının halen belleklerde taze olduğunu biliyoruz. Bunların çözüme kavuşturulmaması, bir hakikate kavuşturulmaması katliamların gerçekleştirenlerin yargılanmamış olması Türkiye tarihinde kabul edilemez bir durumdur. Biz bu katliamlar başta olmak üzere bu ülkede yaşanan bütün katliamların bir an önce açığa çıkarılması için bir Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun acilen kurulmasını istiyoruz. Başta Aleviler olmak üzere, Kürtler, Ermeniler, Süryaniler ve bu ülkede yaşayan bütün farklılıkların geçmişte yaşadığı acıların mutlaka açığa çıkarılması, sorumluların yargılanması gerektiğini özellikle belirtmek isterim.”

'ADALETE İHTİYAÇ VAR'

Cemevlerine yönelik baskılara değinen Buldan, “Bugün Alevilere ne yapılıyorsa aynısı Kürtlere de yapılıyor. Kürtlere ne yapılıyorsa diğer kesimlere de aynısı yapılıyor. Bu ülkede farklılıkları zenginlik olarak görmeyen bir anlayış var. Her türlü zulüm ve zalimlerle karşı karşıyayız. Biz gerçek anlamda bir adalet istiyoruz. Bu faşizme karşı eğer bir şeyler yapmak gerekiyor. Herkesin birlik olması, mücadelede ortaklaşması ve adaleti hep birlikte haykırmasının önemli olduğunu belirtmek isterim. Bugün adalet 82 milyona lazımdır. Adaleti bu ülkede elbette en kısa sürede getireceğimize inanıyoruz. Çünkü biz bunun mücadelesini veriyoruz. Cezaevlerinde olan arkadaşlarımızın da adalete ihtiyacı var. Haksız ve hukuksuz bir şekilde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bütün arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerçek bir adaletle bağlantılıdır” şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti. Buradaki ziyareti bitiren heyet, Şirinevler'de bulunan Din Alimleri Derneği'ne geçti.