Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, “Umut ve cesaretle faşizme karşı örgütleniyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla 4'üncü Olağan Kongresi’ni, Konak Kültürpark içerisinde bulunan Celal Atik Spor Salonu'nda gerçekleştirdi. Kongre, 17 Haziran 2021’de Onur Gencer tarafından partilerine yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a atfedildi. 

HDP bayrakları ile süslenen salona, Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının yanı sıra, "Denîzek biçe, hezar Denîz bên" (Bir deniz gider, bin Deniz gelir), "Aysel Tuğluk için adalet. Tüm hasta tutuklular için adalet", "Savaşa, talana, ırkçılığa karşı kadınlar barışı savunuyor", “Doğa ve kent talanına karşı ekolojik yaşamı savunuyoruz" ve "Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" dövizleri asıldı. 

Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime ve babası Abdullilah Poyraz ile siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Kongrede, sık sık Deniz Poyraz'a atfen "Şehit namirin", "Deniz Poyraz ölümsüzdür",  "Bijî berxwedana zindanan", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. 

Kongrede, "Yörük anasıyım, barışın anasıyım, ezilenlerin yoldaşıyım, tabiatın sevdasıyım" yazılı pankartıyla kongreye katılan Yörüklü bir anne dikkat çekti. Almanya Barış Meclisi’nden Halise Çelebi ise divana çiçek taktim etti. 

Sabahın erken saatlerinde kongrenin yapılacağı salona gelen binlerce kişi, Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya durdu. Divan seçimi ile başlayan kongrede, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin için saygı duruşunda bulunuldu. Binlerce kişinin katıldığı kongre, halay ve sloganlar eşliğinde büyük bir coşkuyla başladı. 

Kongrede ilk olarak konuşan HDP İl Eşbaşkanları Besriye Tekgür ve Kadir Baydur, halka teşekkür ederek, cezaevlerinde olan partilileri selamladı. Eşbaşkanlar, yeni yönetime başarılar diledi. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, baskı ve faşizme karşı bir kez daha demokrasi dersi verdiklerini belirterek, "Türkiye'de iyiki HDP ve dostları var" dedi. 

HALKLAR BAHÇESİ İZMİR

Halkı selamlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, zorlu süreçte yol yürüyecek yeni yönetime başarılar dileyerek konuşmasını başladı. Buldan, İzmir’e her geldiğinde halkın büyük bir umudu ile karşı karşıya kaldığını belirterek, "Yüreğinizdeki cesaret, gözlerinizdeki parıltıyı görüyorum. İzmir halklar bahçesi bir kent. Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Çerkes’iyle, Laz’ıyla, Pomak’ıyla tüm inançlarıyla kimlikleriyle, Türkiye mücadele tarihinin en önemli kentlerinden biridir. Onun için burada olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Biz sizlerle güçlüyüz, gün geçtikçe daha da büyüyor ve güçleniyoruz. HDP’nin gerçek sahipleri sizlersiniz. Bugün HDP’yi HDP yapan, HDP’yi var eden, HDP’yi büyüten ve güçlendiren siz değerli halkımızsınız" dedi. 

SOKAKLARDA HDP GERÇEKLİĞİ 

"HDP için mecalleri kalmadı" diyenlere seslenen Buldan, "HDP artık bir kongre bile yapamayacaklar duruma gelmiştir diyenler. HDP’yi artık sokaklarda, meydanlarda göremeyeceksiniz diyenler, gelip bu salonu görsün. Mecalimiz var mı yok mu? Sadece kongrelerimiz değil, elbette meydanlarda, sokaklarda, işçilerin, kadınların, gençlerin yanında duran bir HDP gerçekliği var. Sadece kongrelerde değil, 8 Martlarda, 21 Martlarda, Newrozlarda alanlara baksınlar, HDP var mı yok mu, işte orada görecekler" diye konuştu. 

KUMPASLAR TUTMUYOR

Buldan, gümbür gümbür geldiklerini söyleyerek, "Demokrasiyi isteyenler, barışı haykıranlar, özgürlüğü isteyenler, Türkiye’nin demokratikleşmesini isteyenler yani HDP’liler geliyor. Asıl onların mecalleri kalmadı, tükendiler, çöplüğe gidecekler, haberleri olsun. Onlar siyaseten çökerken, HDP her gün büyümeye devam ediyor, onlar siyaseten tükeniyorlar. HDP her gün güçlenmeye ve büyümeye devam ediyor. HDP’ye karşı kumpas peşinde olanlar bilsin ki kumpasları asla tutmayacak. İki tane kumpas davası açtılar. Biri Kobani kumpas davası, bir diğeri HDP kapatma davası, ikisi de ellerinde patladı. Her ikisinde de ortaya koyacak bir delil bulamadılar, bulamıyorlar" diye belirtti.

HESAPLAR FİYASKO

Buldan, şöyle devam etti: "HDP’siz bir Türkiye siyaseti ve parlamentoyu amaçladıklarını biliyoruz. Ama başaramayacaklar. Çünkü halklarımız asla izin vermeyecek. HDP’siz Türkiye ve siyaset tutmadı, tutmayacak. Bunu bir kez daha onlara gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz.  Akıllarında sadece HDP var, çarpıyorlar bölüyorlar topluyor sonuç sürekli fiyasko çıkıyor. İstedikleri kadar toplasınlar, çarpsınlar, bölsünler HDP’yi asla kapatmayacaklar. Değişimin temel anahtarı sizlersiniz. Sizin örgütlü gücünüz, mücadelemizdir, dik duruşunuzdur, direnişimizdir. Kürt’üyle, Alevi’siyle, Êzidî’siyle, Laz’ıyla, Çerkes’iyle bu ülkede tüm dillerin tüm kimliklerin inançların, hakların özgürce bir arada yaşama fikriyatını ortaya koyan tek parti HDP’dir. Bu böyle olmaya da devam edecektir. 

KATLİAMA CEVAP

Bunu yaptığımız için bu kadar saldırı altındayız. Deniz Poyraz arkadaşımızı katlettiler. İzmir’de Türkiye'nin 3'ncü büyük ilinde Türkiye’nin 3'ncü partisinin il başkanlığında yoldaşımızı Deniz Poyraz’ı katlettiler. Katlettikten sonra özellikle bu cinayeti örtbas etmeye çalışan bir anlayışın olduğunu çok iyi biliyoruz. Deniz Poyraz’ı kimin katlettiğini, arkasındaki örgütlü gücü çok iyi biliyoruz. Bir katil tek başına bir katil değildir, arkasında organize bir güç vardır. Biz bu planın, örgütlerin, gücün kimler olduğunu biliyoruz. Biz bunu Çorum’dan, Maraş’tan, Sivas'tan, Roboski'den, Gazi’den, Ankara Garı’ndan, Suruç’tan ve buralarda işlenen katliamlardan çok iyi biliyoruz. Bu salondaki bu coşku ve birliktelik, Deniz Poyraz'ın katledilmesine verilen en büyük yanıttır. Deniz Poyraz ölmedi, milyonlar oldu, sel oldu. İzmir’in bütün sokaklarına yayıldı. Buradan bütün Türkiye’ye bütün dünyaya yayıldı. Deniz Poyraz’ı öldürdüğünüzü sanıyorsunuz ama Deniz Poyraz Kürt halkının ve bütün Türkiye halklarının yüreğinde yaşamaya devam edecek. Deniz Poyraz duruşmasını Kayseri'ye taşıma kararı aldıkların öğrendik. Bu duruşmayı il il kaçırabilirsiniz ama hakikatin açığa çıkmasını asla engelleyemeyeceksiniz. Türkiye halkları başta kadınlar olmak üzere bu katliamı yapanların peşini bırakmayacak, hakikatin ortaya çıkmaması için bu mücadele devam edecek ve hakikat mutlaka ortaya çıkacaktır. 

İKTİDARI DÜŞÜRECEĞİZ 

Türkiye bütün tarihi boyunca en büyük zamlarla, yoksulluk, yolsuzluklarla karşı karşıya kaldığı bir dönemi yaşıyor. Bunların zihniyetleri karanlık olduğu için bu karanlık ortamları yaratmaya devam ediyorlar. Yapılan zamlar açıkça bir soygundur. Evlere gelen yüksek faturalar haraç ve soygun faturasıdır. Bunlar için halkın hiçbir önemi yoktur varsa yoksa saraydır, 5’li çetedir, yandaşlarıdır. Halk açıkta mı, karanlıkta mı, yoksullukla mı uğraşıyor, zamlarla mı pençeleşiyor, umurlarında değil. AKP ve MHP’nin iktidara bir kez daha gelmek için seçtikleri bir yoldur. Biz bu yola asla izin vermeyeceğiz, onları iktidardan biz indireceğiz, biz düşüreceğiz. 

AKP-MHP'YE MAHKUM DEĞİLİZ

Utanmadan sıkılmadan bu yaşanan ekonomik krizi düzelteceklerini söylüyorlar. Zannedersiniz ki muhalefette onlar, iktidarda olan başkaları. Bütün bu çoklu krizlerin müsebbibi sizsiniz, ülkeyi talan ettiniz, çalıp çırptınız, ülkenin bütün kaynaklarını çıkarlarınız için harcadınız. Ülkenin bütün kaynaklarını savaşlara harcadınız. İşte bütün bunların faturası zamlar ile birlikte Türkiye halklarına geri dönüyor ama Türkiye halkları ne AKP’ye ne MHP’ye mecbur da değil, mahkum da değil.

AİHM KARARI

AİHM kararlarını tanımayan, demokrasiyi, hukuku ayaktalar altına alan bir iktidar var karşımızda. Cezaevlerinde rehin tutulan arkadaşlarımızın hiçbir suçu olmadığı dünya alem biliyor. AİHM işinize gelince başvurduğunuz ama işinize gelmeyince tanımadığınız bir mekanizma değildir. AİHM’in dokunulmazlıklar konusunda ihlal kararı önemli. Dikkate alınıp uygulanmalı. Sizin keyfinize göre uygulanmayacak bir karar değildir. Kararı tanımak zorundasınız. Arkadaşlarımızı serbest bırakmak zorundasınız.

YOK SAYANLARI YOK SAYMAYI İYİ BİLİRİZ

Ülkeyi İmralı’da Sayın Öcalan şahsında uygulanan tecritle ile bir tecrit ülkesi haline getirdiler. Tecrit artık Türkiye’nin her yerinde yaygınlaştı, yaygınlaşmaya devam ediyor. İnsanları evlerine hapsetmeye çalışan, insanların alın terini emeğini sömüren, işçinin emekçinin, üreticinin emeğini yok sayan bir iktidar var karşımızda. Bunların karşısında onları yenebilecek güçlü bir muhalefete de ihtiyaç var. Dün 6 siyasi partinin genel başkanları bir araya geldiler. Bu toplantıdan sonra sosyal medyada kıyamet koptu. Niye bu 6’lının içinde HDP yok diye soranlar oldu. Sevgili halkımız, sizi tanımayanları biz hiç tanımıyoruz, bu da böyle bilinsin. Bizi yok sayanları zamanı geldiğinde yok saymasını iyi biliriz.” 

ÜÇÜNCÜ YOL

Yolumuz üçüncü yoldur, üçüncü yol. Bu üçüncü yola bir gün herkes muhtaç olacak, bir gün herkes mecbur olacak. Bir gün herkes bizimle görüşmek için yanımıza gelecek, randevu isteyecek. Bundan hiç kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın. Biz öyle kolay lokma değiliz. Biz sevgili Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi demirden leblebiyiz, ağzınıza alırsanız dişleriniz kırılır. Elbette ki biz demokratik bir muhalefeti, bir mücadele ortaklığını büyütmeye kararlıyız. Bu kararlığımız bu cesaretimiz, irademiz her daim olacaktır. Demokrasi ittifakı dediğimiz bu yol mücadele ortaklığıdır. Bu güç birliği hem tarihsel hem de toplumsal bir ihtiyaçtır. Bu umudu yeniden inşa ediyoruz. Hepimize hayırlı olsun.  

ÇIKIŞ YOLU DEMOKRASİ İTTİFAKI

Türkiye’nin bu çoklu krizlerinden çıkış yolu demokrasi ittifakında buluşmaktır. Bu birliktelik tüm Türkiye halkları, Türk’ün, Kürt’ün, Alevi’nin, Laz’ın, Çerkes’in bir arada yaşaması için elzemdir. Bütün bu birlikteliklerin sonunda Türkiye’nin bir barış huzur ortamına, özgürlüklere, adalete ve hakikati ulaşabileceği yarınları hep birlikte geçireceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Yeterki cesaretli, kararlı olalım ama aynı zamanda HDP’li olalım, HDP’de kalalım. Ahmet Kaya’nı dediği gibi, umut sizdedir, yarınlar sizdedir. Umut HDP’dedir, kadınlardadır, gençlerdedir, tüm haklarımızdandır. Türkiye haklarındandır. Hepinizi sevgiyle selamlıyor, yolumuz açık olsun diyorum.” 

Yapılan konuşmaların ardından gidilen seçimde, HDP İzmir İl Eşbaşkanlığına Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan seçildi.