Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü,  HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın katılımıyla partinin 8'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Merkez Park Anfi Tiyatro'da kutlama etkinliği düzenledi. Alan HDP bayraklarıyla süslenirken, "Seçilmişler irademizdir dokunma", "HDP umuttur; susturulamaz" ve "Hep birlikte umutlu yıllara; umudu, cesareti ve dayanışmayı büyütüyoruz" pankartları asıldı. Anfinin civarı polis barikatlarıyla çevrilirken, etkinliğe katılanlara polislerce Genel Bilgi Taraması'nda (GBT) geçirdi. Etkinliğe; HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, HDP vekilleri Tülay Hatimoğulları, Nuran İmir, Alican Önlü, Ömer Öcalan ve Kemal Peköz ile HDP MYK ve PM üyeleri, HDP Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye il ve ilçe yöneticileri, HDK, TJA, Barış Anneleri, CHP, EMEP, SYKP, ESP, Sol Parti, İHD, DAD, Halkevi ile çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlik, Koma Pel ve erbane grubunun müzik dinletisiyle başlayarak; saygı duruşuyla devam etti.

'BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTEMİYORLAR'

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, hiçbir baskı ve saldırının barış ve özgürlük mücadelelerini engellemeyeceğini dile getirdi. Karakış, "HDP'ye zulmedenlerin tarihin çöp sepetine atılacak. HDP güneştir. Siz bu güneşi söndüremeyeceksiniz" dedi.Karakış'ın konuşması ardından HDP'nin faaliyetlerini ve mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kitle alkışlarla ve "Direne direne kazanacağız" sloganları eşliğinde sinevizyonu izledi.

Daha sonra kitleyi selamlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, büyük acı ve bedellerle bu güne geldiklerini aktararak tüm baskı, saldırı ve zulme karşı direnip, diz çökmediklerini söyledi. HDP'nin 8 yıldır barış için çalıştığını ifade eden Buldan, "Bu ülkede siyaset yapan partiler içinde en fazla barışı, demokrasi ve özgürlükleri savunan parti bizim partimizdir. Savaşa karşı çıkan parti biziz. Demokrasi ve özgürlükleri isteyen parti biziz. Bu ülkede Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Ermenisiyle, Süryanisiyle, kadınıyla ve genciyle eşit koşullarda barış içinde yaşamak için her türlü bedeli ödemeye hazır olan bir gelenekten geliyoruz. HDP’nin varoluş ve kuruluş gerekçesi budur. Ama bugün her barış dediğimizde demokrasi dediğimizde bu ülkeye demokrasi gelsin bu ülkede barış sağlansın demokrasi olsun dediğimizde bize saldıranlar bizi hergün TV’lerde tartışanlar; partimizi kriminalize edenler bu ülkede insanların barış içinde yaşamasını istemeyenlerdir HDP’nin karşı çıktığı nokta budur" diye konuştu.

'BİZE SALDIRIYORLAR'

HDP Diyarbakır İl ve ilçe binalarına dönük baskınlara da tepki gösteren Buldan devamla şu ifadeleri kullandı: “Her gün yeni bir operasyona uyanıyoruz. Yeni bir krizle karşı karşıya geliyoruz.  İçine girmiş oldukları bataklıktan çıkmak için HDP’yi karalama yöntemini seçtiler bu ülkeyi yönetemeyen bir iktidar milyonlarca insanı açlığa ve sefalete sürükleyen bir iktidar var. Esnaf kapısını kilitlemek durumunda kaldı. Binlerce insan KHK ile işinden edildi" diyen Buldan, "Bu ülkeyi yönetemedikleri için gündem değiştirmeye çalışanlar bu ülkenin işçisine, emekçisine, kadınına ve muhalefetine saldırmayı önüne yol ve yöntem olarak koydu. Bu ülkeyi yönetenlerin beslendikleri sadece bir şey var onlar çatışmalı ortamlardan besleniyorlar. Onlar istiyorlar ki her gün bir yerde kriz çıksın savaş çıksın her gün bir yerde kaos olsun ki bundan faydalansınlar. Akdeniz, Libya, Suriye'de, Azerbaycan ve Ermenistan'da yaşanan her çatışmada Türkiye bu olayların içine girmiştir. Bunlardan kaynaklı olarak Türkiye felaketin eşiğine gelmiştir., Ekonomik sosyal siyasal ve toplumsal krizlerin olduğu bir ülke yarattılar bütün bunları niye yaptılar. Bir kez daha iktidara gelebilmek ve koltuklarını koruyabilmek kendi tabanlarında oylarını yükseltmek için yaptılar. Yaptıkları bütün bu yanlışlar onlara artı olarak değil eksi olarak yansıyor. Bugün yapılan bütün anketlerde AKP düşüşü yaşıyor. Bugün AKP’nin düşüşü ama aynı zamanda HDP’nin yükselişe geçtiği günlerdir. Onlar battıkça saldırdıkça üzerimize geldikçe biz daha çok güçleniyoruz. İşte HDP'yi bugün ayakta tutan güç veren moral veren umut veren siz değerli halkımızsınız. Sizlersiniz. Halkımız dimdik ayakta olduğu sürece HDP’nin sözcüleri alanlarda meydanlarda sizlerle birlikte olduğu sürece HDP büyümeye devam edecek hiç kimsenin bunun önüne geçemeyecek.”

'BU DEVRAN DEĞİŞECEK'

Buldan konuşmasının devamında şunları kaydetti:  "HDP iktidara kararlı adımlarla yürüyecek, bu günler değişecek devran değişecek. Bu ülkeyi sizler bizler yöneteceğiz Selahattin Demirtaşlar, Figen Yüksekdağlar yönetecektir.  Bizler elbette bu ülkede yaşanan bütün krizlerin çözülmesi için vardır, yaşanan bütün krizlerin çözümü için çaba sarf edenleriz. Buradan annelerimize seslenmek isterim Cumartesi Anneleri, Barış Annelere Diyarbakır il örgütü önünde oturan annelere sesleniyorum hiçbir ayrım yapmadan bizim amacımız hiç bir annenin çocuğunu kaybetmemesidir. Her anne ve babanın evladına kavuşmasıdır bugün Diyarbakır il binamızın önünde oturan annelerin de Cumartesi annelerinin de Barış Annelerinin acısını en fazla biz yüreğimizde hissederiz. Hele hele eşini kaybeden çocuklarını yetim olarak büyüyen bir anne olarak, söylüyorum: Bu acıları en fazla ben bilirim biz biliriz acılarımızı yarıştırmaktan vazgeçip his edelim biz sizin siz bizim acımızı bileceksiniz" dedi. Barış sürecine değinen Buldan, "Bu ülkede barış süreci yaşandı. Bu ülkede barış ve müzakere sürecinde anneler ağlamasın çocuklar hayatını kaybetmesin diye bir süreç başlatıldı. Biz bu süreçte silahlar sussun, demokratik siyaset konuşsun diye bir çaba sarf ettik. Diyarbakır'da oturan annelerin de çocuklarına kavuşması için, bizlerin kayıp olan çocuklarının annelerine kavuşması için, Barış annelerinin her gün meydanlarda beyaz tülbentleri ile barış barış diye haykırdığı günler için bu süreci başlattık ancak bu süreci bitirenler, sürecin amacına ulaşmasını istemeyenler, masayı devirenler bu süreçten rahatsız oldular. Keşke o süreç devam etseydi, o masa devrilmeseydi ve anneler çocuklarına kavuşsaydı.

AKP TAMAMIYLA BİTECEK VE GİDECEK

Bugün bu ülkeyi yönetenler, o masayı devirenler bu ülkeye barışın gelmesini engelleyendir. Biz her şeye rağmen şunu ifade ediyoruz asla ve asla hiç bir annemizin gözlerinden yaş gelmesini istemeyiz, yüreğinin evlat acısıyla yanmasını asla istemeyiz. Çocuklarımızın geleceği için bu sürecin başarıya ulaşması için Türkiye halklarının birlikte başlattığı yeni bir sürece ihtiyaç vardır. AKP hükümeti ile değil. AKP hükümetinin Kürtlere bu ülkede yaşayanlara zulümden başka bir şey verdiğini biliyoruz. Bu ülkeye barış gelecekse Türkiye toplumunun ittifakıyla barış gelecektir. Her seçim döneminde AKP kaybettiği yeni bir seçim döneminde AKP tamamıyla bitecek ve gidecektir, bunun müjdesini veriyorum. Demokrasi ittifakının önemine değinen Buldan, bu ittifakı büyütme zamanın geldiğini ve hiç bir siyasi parti kendi parti çıkarlarını düşünmek yerine halkın çıkarlarını düşünmek zorunda olduğunu söyledi. Buldan, "Bütün partiler kendi içindeki kavgayı bir yana bırakmak zorundadır her partinin önceliği halkımız olmalıdır. Bizim önceliğimiz halkımızdır. Yeter ki kararlı olalım.”

Etkinlik balonların uçurulması ve müzik dinletisiyle son buldu.