Ankara’ya doğru başlattıkları “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne devam eden HDP’liler,  siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve farklı toplumsal kesimlerle buluşmayı sürdürüyor. Yürüyüşün Edirne kolunda yer alıp, ulaştıkları İstanbul’daki temaslarını sürdüren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Emek Partisi’ne (EMEP) yaptıkları ziyaretin ardından temaslarına Demokrasi İçin Birlik (DİB) Koordinasyonu ile bir araya gelerek devam etti.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) Beyoğlu’nda genel merkezinde gerçekleşen. görüşmede Buldan’a, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Parti Meclisi (PM) üyeleri Doğan Erbaş ve Ayşe Erdem ile Genişleme ve İttifaklar Komisyonu Eş Sözcüsü Sultan Özcan eşlik etti. 

Buldan ve beraberindeki partilileri, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DİB Koordinasyon Kurulu üyeleri Nesteren Davutoğlu ve Ayşegül Devecioğlu ile EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Levent Tüzel karşıladı.

HAKKARİ VE EDİRNE BİLİNÇLİ BİR TERCİH 

Görüşme öncesinde basın mensuplarına konuşan Pervin Buldan, ülkenin barışa, demokrasiye ve özgürlüğe ihtiyacı olduğu için Edirne ve Hakkari olmak üzere iki koldan yürüyüş başlattıklarını söyledi. 

Edirne ve Hakkari’yi seçmelerindeki tercihin bilinç olduğunu dile getiren Buldan, “Edirne önceki eş genel başkanımız Selahattin Demirtaş ve eski milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın cezaevinde bulunduğu bir kent. Hakkari ise, milletvekilliği düşürülen Leyla Güven’in seçildiği bir kent. Biz bu yüzden yürüyüşümüzü bu iki kentte yapmayı tercih ettik” dedi.

‘YOK SAYILIP, İNKAR EDİLENLERLE ORTAKLAŞIYORUZ’

Demokrasi Yürüyüşü öncesinde 1 Haziran tarihinde açıkladıkları Tutum Belgesi ile mücadele takvimlerini açıkladıklarını ifade eden Buldan, “Ülkede HDP başta olmak üzere Kürtlere, Ermenilere, Alevilere Süryanilere, kadınlara bir bütün olarak muhalif kesimlere dönük bir saldırı var. Bu saldırı çerçevesinde HDP olarak bir demokrasi yürüyüşü başlatma ihtiyacı duyduk ve bu demokrasi mücadelesi yürüyüşünde bizim gibi düşünen, mağdur olan ve gerçekten iktidarın saldırıları karşısında ezilen, yok sayılan, inkar edilen  tüm kesimlerle bu mücadeleyi ortaklaştırmak ve birlikte bu mücadeleyi yürütmenin anlamlı olduğunu düşünerek ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.  

‘BİZİ SİNDİREMEYECEKLER’

Partilerine dönük saldırıların gittikçe daha da yoğunlaştığını dile getiren Buldan, bugün cezaevlerinin binlerce siyasetçi, hak savunucusu, demokrasi, barış, adalet ve özgürlük isteyen insanlarla dolu olduğunu vurguladı.

Ardından AKP hükümetinin son süreçte çıkardığı yasalar üzerinde duran Buldan, “Özellikle İnfaz Yasası buna bir örnek. Yasada şunu gördük, topluma karşı suç işleyen insanlar tahliye edildi. Ancak bu ülkede barışı isteyen, siyaset yapanlar, halkın temsilcisi olanlar, halkın iradesi olanlar cezaevinde tutulmaya devam edildi. Salgın sürecinde 8 belediyemiz gasp edildi. Belediye eşbaşkanlarımız görevden alındı ve tutuklandı. Bizi bu tutuklamalar ile sindiremeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

SALDIRILARLA İLK KEZ KARŞILAŞMIYORUZ

Siyasi darbeler ile ilk defa karşılaşmadıklarını vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: “İlk defa HDP’ye, Kürtlere ve Kürtleri temsil edenlere yapılan bir saldırıyla karşılaşmıyoruz. Bunun geçmişi de var. Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın, Gülten Kışanak’ın,  Sabahat Tuncel’in hala cezaevinde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Dolayısıyla yapılan bütün haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı HDP olarak toplumsal sorunları dikkate alan bir yerden  ve yapılan saldırılar karşısında yeni bir çıkışa ihtiyaç olduğunu gördük. Bu kapsamda bu yürüyüşü, bu mücadeleyi başlattık. Bu yolda birlikte yürümek, bu yolda birlikte başarı elde etmek için bu toplantıyı gerçekleştirdik. Belki uzun bir yol, engelleri olan bir yol ancak bu yolda önümüze çıkacak olan engelleri, barikatları bilerek çıktık. HDP öyle sıradan, basit küçük bir parti değil. Bu ülkenin en büyük üçüncü partisi. Türkiye’deki tüm kesimlerin hakkını, hukukunu savunan bir partidir.”

‘BARIŞ VE ÖZGÜRLÜKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’ 

AKP iktidarının kaybettikçe, HDP üzerinden farklı algılar yaratarak ömrünü uzatmaya çalıştığını kaydeden Buldan, “Ama bu oyunları bizler boşa çıkarmasını çok iyi biliriz. Biz öyle bir gelenekten geliyoruz ki yıllardır verdiğimiz her türlü mücadelede bedeller ödedik. Bizler ölümleri, cezaevlerini, sürgünleri gören bir gelenekten geliyoruz. Onun için tüm saldırılara karşı biz asla barış, demokrasi, özgürlük demekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

DİB: HDP İLE BİRLİKTE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

DİB Koordinasyon Kurulu Üyesi Ayşegül Devecioğlu ise, demokratik ve özgürlükleri yok sayan, toplumun bütün birikimlerine saldıran iktidara karşı mücadelenin çok önemli olduğunu ifade etti.

Kayyım atamalarına karşı HDP ile birlikte direndiklerini belirten Devecioğlu, “HDP’nin adalet ve demokrasi yürüyüşünü destekliyoruz. Yürüyüşü insanların fikirlerini, görüşlerini sokakta, medya yoluyla yazarak ifade etmeleri anayasal bir haktır. Biz bu anayasal hakkın yanında olduğumuzu ve devletin HDP’nin anayasal hakkını sağlamakla yükümlü olduğunu belirtiyoruz. Bu saldırılara karşı Meclis’te ve Meclis dışında her türlü mücadele aracını kullanarak topyekün bir cevaba ihtiyaç vardır. Önümüzdeki süreçte HDP ile birlikte yürümeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Verilen bu mesajların ardından heyetler baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Buldan: Edirne’den Hakkari’ye Türkiye’nin barışa ihtiyacı var