Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman Merkez İlçe Örgütü, 4. Olağan Kongresi’ni kentte bulunan bir düğün salonundan gerçekleştirdi. Kongrenin yapıldığı salona “Umut ve cesaretle örgütlenelim faşizmi yenelim” ve “HDP halktır, halk susturulamaz” pankartları asıldı. Kongreye, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Parti Meclisi (PM) üyesi İzzet Karadağ, Adıyaman Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kongrede, divan seçimi yapıldı. Daha sonra HDP’li vekil Kemal Bülbül, cezaevlerinde tutuklu siyasetçileri hatırlatarak, konuşmasına başladı. Aralık ayında gerçekleştirilen katliamları da anımsatan Bülbül, Aralık ayının katliamlar ayı olduğunu belirterek, “Hapishaneler, Maraş ve Roboskî katliamı, bu ayda yaşandı. Bir katliam daha var, 18 Aralık 1420 Şeyh Bedreddin’in katledildiği tarih. Adıyamanlılar bunu asla unutmamalı” dedi.

AKP-DAİŞ ORTAKLIĞI 

Adıyaman’ın siyasi, sosyolojik ve tarihi açıdan önemli bir merkez olduğunun altını çizen Bülbül, “AKP ve faşizm, 40 senedir bize karşı direniyor. Biz direnmiyoruz onlar bize karşı direniyor. Çünkü biz haklı ve meşru bir mücadele yürütüyoruz. Bu mücadelenin oluşumu bir insanlık, siyaset, inanç tarihine dayanıyor. Bu tarih öyle kendiliğinden oluşmuş bir tarih değil. Burada Osman Sabri gibi aydınlar, üreten insanlar geldi geçti. Adıyaman Kürdistan’ın kapılarından bir tanesidir. Bunun için AKP buraya dönük özel bir politika yürütüyor. IŞİD’i burada örgütledi. AKP, IŞİD’in ortağıdır. AKP, IŞİD ile birlikte suç işlemiştir. AKP, IŞİD ile birlikte Gar, Suruç katliamlarını yapmıştır” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün katıldığı bir televizyon kanalında, HDP için sarf ettiği “Onlar siyasi terörist” sözlerine tepki gösteren Bülbül, “AKP’nin genel başkanı utanmadan 7 milyon kişiye terörist diyecek kadar ahlaksızca bir yaklaşımın içine girdi. Bu kabul edilemez. Her türlü terörü uygulayacaksınız, zulüm edeceksiniz, katliam yapacaksınız sonra kalkıp HDP ‘terörist’ diyeceksiniz. Kendi sıfatınızı söylüyorsunuz” dedi. HDP Gençlik Meclisi'nin “Şimdi Gençlik Zamanı” şiarıyla Diyarbakır’da gerçekleştirdiği 3'üncü Olağan Kongresi’ne de değinen Bülbül, “Genç başladık, genç başaracağız. Gençliği kimse tüketemez. Gençlik özgürlüğün, eşitliğin, barışın, sosyalizmin, direnmenin, mücadelenin sesi ve kendisidir. Gençlik yarın değil, bugündür. Gençlik şuan içinde yaşadığımız andır” dedi. 

POLİS, ASKER SUÇ İŞLİYOR

Adıyaman’da 3-4 Kasım tarihlerine yapılan ev baskınlarında HDP eski milletvekili Behçet Yıldırım ve danışmanı Mustafa Yüksel’in gözaltına alınmasını hatırlatan Bülbül, “Polis, jandarma suç işliyor. Evlerimize girerken edebinizle girin ahlaksızlar. Evleri dağıtmak nasıl bir edepsizliktir. İnsanların yaşamına saygılı olun biraz. Savcı talimat vermiş, aramanı yap. Niye Behçet Yıldırım’ın 11 yaşındaki çocuğunun üstünü arıyorsun. Sen nasıl güvenlik görevlisisin. Bu ahlaksızlıktır. Hukukta böyle bir şey yoktur. Bu talimatı veren savcı suç işlemiştir. Yarın hukuk size de lazım olacak. Her suçlu bir gün yargılanacak sizde yargılanacaksınız” diye belirtti.  

ÇÖZÜM GÜCÜ ÖCALAN 

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 23 yıla yakın bir süredir tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin gün geçtikçe tüm cezaevlerine yayıldığını ifade eden Bülbül, şöyle devam etti: “Tecrit biran önce son bulmalı. Sayın Öcalan artık özgür olmalı. Sayın Öcalan üzerinde tecrit uygulanılarak, Kürt sorununun demokratik yolla çözümünün önü kapatılıyor. Tecrit kaldırılırsa Sayın Öcalan çözüm konusunda rolünü oynar. Sayın Öcalan’ın çözüm gücü var.” 

Konuşmaların ardından yapılan seçimde, Merkez İlçe Örgütü Eşbaşkanlığına Haseri Oğuz ve Yeşim Camcı seçildi. Kongre halaylarla son buldu.