Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde sonuçları en çok merak edilen iller arasında gelen Şırnak ve ilçelerinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yine rekor bir oy oranı ile birinci parti oldu. 268 bin 308 seçmenin bulunduğu kentte, toplam 233 bin 565 kişi sandık başına gitti. Yapılan oylama sonucunda ise, resmi olmayan sonuçlara göre HDP oyların 70.25’ini alarak 3, AKP ise 18.18’ini alarak 1 vekil çıkardı.

HDP VE DEMİRTAŞ SANDIKLARIN GENELİNDE FARK ATTI

Geçtiğimiz yıllarda ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sonrası binlerce evin yerle bir edildiği, binlerce ailenin göçe zorlandığı ve belediyelere kayyum atamalarının en çok olduğu kentte, sandıkların neredeyse tümünde HDP ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş açık ara oyla birinci oldu.

REKOR YİNE CİZRE’DE

Şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre; Şırnak kent merkezinde yapılan milletvekili oylamasında HDP yüzde 54.27, AKP yüzde 26.78; Cumhurbaşkanlığı oylamasında Demirtaş 56.03, AKP adayı Recep Tayyip Erdoğan 32.79 oranında oy aldı. 

Cizre’deki parlamento oylamasında HDP yüzde 82.13, AKP yüzde 9.96; Cumhurbaşkanlığı oylamasında Demirtaş yüzde 81.55, Erdoğan yüzde 13.85 oranında oy aldı.  

Silopi’deki parlamento seçimlerinde ise, HDP yüzde 73.71, AKP yüzde 15.88; Cumhurbaşkanlığı oylamasında Demirtaş yüzde 75.86, Erdoğan yüzde 18.54’lük oy aldı. 

Yasaklar sırasında yıkımın meydana geldiği İdil ilçesinde de, HDP yüzde 73.30, AKP yüzde 17.88; Cumhurbaşkanlığı oylamasında Demirtaş 72.90, Erdoğan ise 22.03 oranında oy aldı.

‘BOTAN HALKININ ZAFERİDİR'

HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez’e göre, ortaya çıkan bu sonuç “Botan halkının zaferi”. Yasaklar sonrası yaşanan baskılar ve yıkımları hatırlatan İrmez, halkın yoğun güvenlik önlemleri ve baskı altında sandığa gittiğine dikkat çekti. Seçim öncesi ciddi bir çalışmalarını görmedikleri AKP’liler adına vali, kaymakam ve bazı askeri yetkililerin çalışma yürüttüğünü kaydeden İrmez, her şeye rağmen sandık başına giden yurttaşlara teşekkür etti.

Şırnak ve ilçelerin bir kez daha rekor kırdıklarını belirten İrmez,  “Botan halkı sorumluluğunu yerine getirdi. Bundan sonraki aşama bizim için çok önemli. En üst perdede mücadeleyi sürdürmek gerekir” diye konuştu.( Şırnak/MA)