Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Merkez Bankası (MB) faiz kararını ve kurlardaki değişimi değerlendirdi. Beştaş, faiz kararına dün karar verildiğini ve bugün ilan edildiğini duyurdu. Merkez Bankası’nın saraydan bağımsız hareket etmediklerini gayet iyi bildiklerini belirten Beştaş, “ ‘Ekonominin kitabını yazdım’ diyen AKP Genel Başkanı’nda aslında ‘Merkez Bankası’nı nasıl kendime bağladım, nasıl esir aldım’ alt başlıklarından birini bugün bir kez daha okumuş olduk. Merkez Bankası’nın bir kez daha ‘Ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emrindeyim, ben özerk değilim, ben bağımsız değilim’ laflarını bütün Türkiye ve dünyaya ilan etmiş oldu” dedi. 

‘DEFALARCA UYARDIK’

Faiz düşüşün reel sektörü, halkı, üreticiyi etkileyip, etkilemeyeceğine dair de Beştaş, “Hayır, faiz düşürmenin temel amacı sektörde bir karşılık bulması, canlanma, ekonomide bir aktivite yaratmasıdır. Fakat bir etki yok. Normal şartlarda faizin, enflasyonun ya denge olması ya da yüksek olması gerekirken, enflasyonun daha yüksek seyrettiğini gayet iyi biliyoruz. Bizler HDP olarak Merkez Bankası’nı defalarca uyardık. Kendine kanunlarınıza uyun, fiyat istikrarını sağlayın, dedik. İktidarlar gelip, geçicidir, kanunlar kalıcıdır, dedik. Halkın yararı yerine sarayın oylarını saydıkça Para Politikalarında bulunan her bürokrat suç işlemeye devam ediyor. Biz bunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Suç işlemeyi durdurun, suç işlemekten vazgeçin, iktidar seçimle gidecek” ifadelerini kullandı. 

‘ORTA OYUNUNU İZLEDİK’

İşlenen suçların hesabını herkesin vereceğini ifade eden Beştaş, şöyle devam etti: “Evet biliyoruz Cumhurbaşkanının partinin Genel Başkanı olduğu, Merkez Bankası’nın başkanı olduğu hatta Vergi Dairelerinin de başkanı olduğu bu ucube sistemde hiçbir kanunun yürürlüğü yok. Bunun farkındayız. Tam da siyasi iktidarların baskısı karşısında kanunların, asgari düzeyde korunması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Merkez Bankası bir orta oyunu oynadı ve bizde 84 milyon ile orta oyununu izledik.

DÜN AÇIKLADILAR

Halbuki biliyoruz bunun kararı dün AKP grup toplantısında suffle olarak verildi. AKP, MHP ittifakının karanlık saray toplantılarında yandaşlarına da açıklandı. Bunu tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Sormak istiyoruz; yurttaşlara yüz ve üzeri dolar alımında TC kimlik numarası isteyen iktidar acaba dün akşam yüz bin dolar üstü döviz alanları açıklayacak mı? Bunu açıklamasını istiyoruz. Yeni dolar zenginleri kimler olacak.

Dolar ne kadar yükseldi bilmiyorum ama herhalde 11’e doğru gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan faizin haram olduğunu söyledi ama ne kadar tutarsız ve çelişkili politika izlediklerini görmemiz lazım. 2022 yılı bütçesinde sadece 240 milyar TL faiz gideri var. Bir yandan faiz haram diyorlar bir yandan da 2022 yılı bütçesinde şuanda 240 milyar görüşülüyor. Bütçe acaba haramdan muaf mı? Bunu da bir açıklasın.

KARANLIK SAYFALARIN SAHİBİ ERDOĞAN

Senaryolar, karanlık odalar devam ediyor. Ekonomide en karanlık senaryoların yazarı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Diyor ki; ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ Hepimiz biliyoruz ki bunun tersidir. Halkın sofrası ve kesesi için bundan daha büyük karanlık senaryo yazılamazdı. Bu senaryo kitapların özetini okuyan ve diplomasi bile şaibeli olan ama iktidar kibrinde dolayı sarayın bahçesinin dışını göremeyen bir siyaset aklının karanlık senaryosudur. Kendi oyu düşünce her şeyi düşürmeye çalışıyor. 50+1’i düşürelim diyor, faizi düşürelim, barajı düşürelim diyor. İktidarı bırakmamak için bütün ülkeyi komple batağa sürüklüyor. Batarsa batsın diyen, ben kasamı doldurdum, benden sonrası tufan diyor. HDP olarak bu tufana da çare bulmaya, krizi çözmeye hazırız.

İKTİDARIN GİTMESİ GEREKİYOR

Bu sistem krizinin giderek, büyüdüğünü ve ekonomiden hayatın her alanına kadar sirayet ediyor. HDP olarak Türkiye’yi bu krizden çıkarmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz. Dolar ve enflasyonun düşmesi için bu iktidarın gitmesi gerekiyor, yönetemiyor. Biz Merkez Bankası’yla helalleşmeyeceğiz, yüzleşeceğiz. Bağımsızlığını da sağlayacağımızın sözünü veriyoruz. Belirli alanlarda helalleşme gereklidir ama yüzleşme de önemlidir. Biz 5’li çeteyle helalleşmeyeceğiz, yüzleşeceğiz, hesabını soracağız. Halkın hakkını alacağız. İşsizliği, yoksulluğu halk yararına politikalarla bitireceğiz. AKP ve MHP bunun sorumluluğunu başkalarına yüklemeye kalkmasınlar bunun sebebi kendileridir, yoksul, talan düzenleridir.”