Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Beştaş, işçilerin ve sendikaların karşı çıktığı ve esnek çalışmayı düzenleyen torba yasa teklifinde yaşanan gelişmeleri aktardı. Esnek çalışmayı getiren düzenlemelerin, muhalefetin ortaklaşmasıyla olumlu düzenlemelere dönüştüğünü belirten Beştaş, “İktidar tarafından düzenlenen torba kanunlara karşı bize bir yol haritası çıkardı. Kamuoyunun, sendikaların, muhalefetin ortaklaşa yapacakları bir muhalefetle saraydan gelecek kanunların geçmeyeceğini bize gösterdi. 21. Madde değişti. 33. maddede 25 yaş ve 55 yaş üstü emekçilere esnek çalışma dayatılıyordu. 24 ve 25. maddeler çıkarıldı 40. madde çıkarıldı. Emek mücadelesi birleştirildi, iktidara geri adım attırdı. Emekçilere muhalefete hepimize hayırlı olsun. Bundan sonra alanda ve her alanda emekçilerle birlikte mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘HALKI YERLİ İMF’YE MUHTAÇ ETTİLER’

 AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın istifasını değerlendiren Beştaş, şunları söyledi: “Erdoğan kamuoyuna bir kere konuştu. Ne yaptı, Berat Albayrak’a teşekkür etti. Doları 8’in üzerine çıkardığı için teşekkür etti. Ortada ciddi bir çelişki var. Eğer affediyorsanız affetmek için bir kötü pratik vardır. Bu konuda kamuoyunun aydınlatılmaya ihtiyacı vardır. Bir de Erdoğan uzun uzun ekonomi dersi verdi. Ekonominin nasıl düzeleceğini, neler yapılacağını anlattı. Her şeyin başkanı her konunun bakanı Erdoğan zaten kendisi tarafından yönetiliyor. Bugün bir kez daha bunu ilan etti. Bir kere özerk bir kurum olan Merkez Bankası’nı ‘merkez bankamız’ diyerek ilan etti. Ayrıca şunu söylemişti çok yakın dönemde ‘IMF'ye çok şükür muhtaç değiliz’ demişti, Erdoğan IMF’ye muhtaç olmasa bile yerli bir IMF yaratıldı. Halkı yerli IMF’ye mecbur ettiler. Şu anda milyonlarca insan borç kıskacında. Bunun sorumlusu da saray iktidarı ve Erdoğan'ın kendisidir.”

‘GERÇEKLER HALKTAN GİZLENİYOR’

Beştaş, şöyle devam etti: “Belli ki anketler çok kötü geliyor. Çöküş, çürüme, yozlaşma ve bunun sonucunda kaçış anketlerin sonucudur. Bunu değerlendirmek için çokça düşünmeye gerek yok. Tablo çok net ortaya çıkıyor. Ama tabi ki anketleri değiştiremiyorlar. Değiştirmek isterler. Buna eminiz. Ama anketleri TÜİK yapmıyor. TÜİK'e yaptırsalardı geçen haftaki gibi hem işsizliği azaltırlardı hem de istihdamı arttırmış olacaktı. Tabi ki damat bakanın gidişi ile ilgili söylediklerinin hiçbir tatmin edici yanı yok. Gerçekler halktan gizleniyor. Sadece bakanın istifası yetmez Erdoğan ve bütün bakanların birlikte istifa etmesi ve halkın önüne sandık konulması gerekiyor.”

 ‘BU KADAR KOLAY KAÇAMAZLAR’

 Beştaş, Albayrak’ın sosyal medya hesabı Instagram’dan istifasını “sorumsuz ve ciddiyetsiz” bir şekilde duyurmasının, iflas ve çöküşün itirafı olduğunu söyledi. Beştaş, “‘Seçimle geldik’ diye övünüyorlar ya seçimle gelip Twitter ve yeni bir model Instagram’dan kaçıyorlar buldukları yeni modelle. Bu kadar kolay kaçış olmaz, bu kadar kolay kaçamazlar. Bir demokrasi kırıntısı varsa  halka hesap vermeleri gerekiyor. Parlamentoya ve en önemlisi yargıya hesap vermeleri gerekiyor. Siyasetçilerin en önemli yargılanma yeri sandıklardır. Halk ilk kurulacak sandıkta bunun hesabını sandıklarda soracaktır. Bunun hesabını hem AKP genel başkanının hem de diğer yetkililerin vermesi gerekiyor” dedi.

‘2021 BÜTÇESİNİN MEŞRUİYETİ KALMAMIŞTIR’

 2021 yılı bütçesinin meşruiyetinin kalmadığını vurgulayan Beştaş, ”Plan ve Bütçe Komisyonu tarihinde ilk defa bütçe görüşmelerin tam ortasında komisyon başkanı aniden Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Henüz Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri başkan belli değilken onlarca AKP’li Cevdet Yılmaz’ı tebrik etti, sosyal medyadan tebrik etti. İşte devletin geldiği nokta bu. Bakan istifa ediyor, 28 saat açıklanmıyor, Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı değiştiriliyor, komisyon üyelerine haber vermiyor. Üstelik eski bakanın içinde olduğu ekibin hazırladığı bütçe şu anda komisyonda görüştürülmeye devam ediliyor. Her şeyden önce bu bütçe tasarısı meşruiyetini tamamıyla yitirmiştir, bu bütçe kadüktür artık” şeklinde konuştu.

‘BÜTÇE TEKRAR DÜZENLENMELİ’

AKP’nin yönetemediğini belirten Beştaş, “Talebimiz çok nettir. 2021 yılı bütçesi tekrar düzenlenerek yeni Hazine ve Maliye Bakanıyla, yeni atamalarla birlikte değerlendirilmesini ve tekrar Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirildikten sonra Genel Kurul’a getirilmesini istiyoruz. Bu bir zorunluluktur. Kadük olan bir bütçenin görüşülmesinin devam etmesi kabul edilemezdir” dedi.

‘HEPSİNİN İSTİFASI GEREKİYOR’

Ekonominin tablosunun oldukça vahim olduğunu dile getiren Beştaş, “Bu iktidar yönetemiyor, çökmüştür. Bugünkü grup toplantısında ekonominin sahibi benim, hem teşekkür edip hem affı kabul edip hem yeni maliye bakanının yanında olduğunu ifade eden bu kadar çelişkili, bu kadar tutarsız bir beyanat zinciri karşısında çöküş bir kez daha ispatlanmıştır. Albayrak'ın Instagram’dan o ucube istifası yetmez. Hepsinin istifası gerekiyor. Halka hesap vermeleri gerekiyor. Ama haklarını yemeyelim. Albayrak'ın istifa mektubunda ‘at izinin it izine karıştığını’ söylemesi önemli bir mesajdır. ‘Allah sonumuzu hayreylesin’ temennisi de aslında bu gidişatla AKP ve MHP koalisyonu ile sonumuzun hayır olmadığını gördüğünü göstermiş oluyor” ifadesinde bulundu. 

‘SOKAĞA ÇIKMA SINIRI BİR TEDBİR DEĞİLDİR’

Pandemiye dair konuşan Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimizin hayatını tehdit eden her an virüs kapma tehlikesi ile yaşadığımız bir dönemden geçiyoruz. AKP-MHP iktidarı başından beri bu süreci yönetemedi, bu konuda her türlü sorumluluğu yurttaşa yükledi. Niye tedbir almıyorsunuz diye sorduğumuzda da yanıtlar alınmıyor. Test sonuçlarının verilerini bile çarpıtan, gerçekleri halktan gizleyen iyi yönetemeyen bir iktidar. Ekonomideki yalanlar ne ise pandemi sürecinin yönetilmesinde de aynı yalanlar devam ediyor. Bu iktidarın gerçeklerle bir sorunu var. Yalan üzerine sağlığımızı, yaşam hakkımızı tehdit ediyorlar. Madem ki bu konuda gerçekleri söylemiyorsunuz hakikaten Sağlık Bakanlığı ne işe yarıyor? Bu konuda çokça sorun var şimdi tedbir adı altında 65 yaş üstü yurttaşların sokağa çıkabileceği saatler bazı iller için yasak ilan edilmiş. Böyle gayrı ciddi bir yaklaşım olabilir mi? Eğer İstanbul’da vakaların yüzde 40’ı bulunuyorsa buradaki tedbir 65 yaşın sokağa çıkması ya da belli saatlerde çıkması olmadığını hepimiz biliyoruz.”

‘2019 YILINDA BİN 674 ÜYEMİZ GÖZALTINA ALINDI’

HDP’ye dönük saldırıların her koşulda devam ettiğini söyleyen Beştaş, “Size bir rakam vereceğim; 24 Temmuz 2015 tarihinden Aralık 2019’a kadar partimize karşı operasyonlarda 15 bin 530 arkadaşımız gözaltına alınmış. Aralarında eşbaşkanlarımızın yöneticilerimizin olduğu 3 bin 661 kişi tutuklandı. Sadece 2019 yılında bin 674 HDP üye ve yöneticisi gözaltına alındı. Bu bir rutin. En son geçen hafta Cizre, Osmaniye ve Diyarbakır’da gözaltılar oldu. Cizre’de 10 kişi Osmaniye'de il eş başkanlarımız sadece parti faaliyetleri yürüttükleri için tutuklandılar. 6 Kasım’da Diyarbakır’da 25 öğretmen gözaltına alındı. Neden? Sendikal haklarını savundukları için. Çöküş döneminin en önemli yansımalarından biri bu” dedi.

‘ÇOKCA İSTİFA HABERLERİ ALACAKLAR’

Beştaş, “HDP onların iktidarını sarsan ana muhalefet partisi görevini o kadar iyi yürütüyor ki, onların maskelerini o kadar iyi indiriyor ki, gerçekleri o kadar iyi anlatıyor ki bu operasyonları yaparak bizi düşüreceklerini sanıyorlar ama kötü haber vereyim. Vallahi onlar saldırdıkça biz zayıflamıyoruz, güçleniyoruz. Oyumuz da artıyor, etrafımızdaki güçler de artıyor, yolumuza daha emin adımlarla yürüyoruz. Ama onlar bize vurdukça Twitter'dan Instagram’dan çokça istifa haberleri alacaklar, çokça bir birlerine düşecekler” ifadelerini kullandı.