Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. HDP’ye ait 65 belediyeden 6 belediyenin kaldığını söyleyen Beştaş, kayyım atamalarıyla halk iradesine saldırı yapıldığını söyledi. Beştaş, tutuklanan ve yerine kayyım atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca’nın kadınları güçlendirme adına Kars’ta ilk defa bu yönlü çalışmalara imza attığını belirterek, “Kars’ta kadın merkezi açıldı, Mor Kafe açıldı, kadın istihdamı için girişimlerde bulundu. Bunun için hiç bir parti taban kişi ayrımı yapılmadı. Şiddetle de mücadele etti Eşbaşkanımız Şevin Alaca. Şevin Alaca’nın tutuklanması sadece belediyenin gasp edilmesi değil, kadın kazanımlarına da büyük bir darbe olarak okuduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

GÖZALTINDAKİ BARIŞ ANNELERİ

Urfa’da gözaltına alınan ve gözaltı süreleri uzatılan Barış Annelerinin 8 gündür gözaltında olduğunu hatırlatan Beştaş, “Edirne’de kolluk gücü anneleri sürüklerken bugün de Urfa’da işkence tehdidi altında 8 gün tutulabiliyor. Bu gözaltılar haksızlığın, hukuksuzluğun şiddetin üzerini örtemez. Edirne’de annelere yönelik saldırı şimdi anneleri rehin alarak yeni bir adım atıyor” şeklinde konuştu. 

EKONOMİK KRİZ

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Beştaş, “Ekonomi Türkiye’nin en temel gündemi olmaya devam ediyor. Verilerle oynanılıyor. Felaket tablosu değiştirilerek, bayram gibi bir tablo oluşturuluyor. Kriz derinleştikçe, iktidar temsilcileri arasındaki söylem de farklılaşıyor. Ne diyor Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘dolarla ne işiniz var’ diyor, diğer bir Bakan Ticaret Bakanı, bebek mamasındaki fiyat artışını doların yükselişine bağlıyor. Kendi aralarında da her zaman olduğu gibi bir uyum söz konusu değil, ekonomi yönetimi felaket silsilesinde yuvarlanıyor. En ağır buhranlardan biri yaşanıyor ne 1953 krizi ile 90’lara benzemeyen bir krizle karşı karşıyayız. Gençler ve kadınlar ağır işsizlik sorunu yalıyor” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Muhalefete çağrıda bulunan Beştaş, şöyle devam etti: “Bu felaket tablosu karşısında iktidar ne yapıyor? Bir cevabı var o da zamlar. Elektriğe 32,3 zam yaptı, doğalgaza zam geldi, halka rant olarak verilen bu zamlar yandaşlara ise tabi ki vergi muafiyeti olarak yansıdı. ATV, A Haber, Sabah’ın sahibi olduğu Kalyon İnşaat başta olmak üzere, onlarca şirkete vergi muafiyeti getirildi. Muhalefete bu vesileyle açık çağrı yapıyoruz; Türkiye halklarının bugün en önemli sorunu ekonomidir, açlık, yoksulluk geçim derdidir. İnsanlar yoksullukla mücadele ederken bunu gündemin başına almak zorundayız. Gelin siyasi önyargılardan, ideolojik farklılıklardan hepimiz sıyrılalım. Bu iktidarın ekonomiyi yönetemediğini görüyoruz. Bir masa etrafında oturup bu gidişe dur diyebiliriz. Biz HDP olarak siyaset kurumunu sermayeye vergi teşviki aflar yerine, kredi yurtlar kurumuna borcu olan gençlerin borçlarını silmeye davet ediyoruz. Savaşa ayrılacak bütçe yerine EYT’lilerin sorunlarına çözüm istiyoruz, israfa ve lükse son vererek 200 bin öğretmenin atamasının yapılmasını sağlayalım diyoruz.”

TTB’NİN HEDEF ALINMASI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yanı sıra bütün meslek kuruluşlarını hedefe almasına değinen Beştaş, “‘Çoklu’ adı altında kendilerine kurum oluşturuyorlar. Her konuda tekçilikten yana olan iktidar nedense meslek odalarını bölmeye çalışıyor. Meslek odaları ile derdiniz ne? AKP’den önce de meslek odaları vardı, AKP gittikten sonra da meslek odaları olacak. Sivil toplumla çok büyük bir derdi var bu iktidarın. Sivil toplum iktidarı denetleyen, doğru sözü söyleyen, sorunları aktaran ve aynı zamanda çözüm üretebilecek bir potansiyele sahip. Meslekleri bitirdiniz şimdi meslek odalarına geldiniz. Ne barolar itaat eder ne odalar itaat eder. Bu konuda baltayı kendi ayağınıza vuruyorsunuz” şeklinde tepki gösterdi. Beştaş, baro genel kurullarının seçimlerinin iptal edilmesine de tepki gösterdi.

KÜRTÇE TİYATRO YASAĞI

Beştaş, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jîyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından “Bêrû” adlı  Kürtçe oyunun sahnelenmesinin Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının skandal olduğunu söyledi. Oyunun Kürtçe olduğu için yasaklandığını dile getiren Beştaş, şunları söyledi: “Genel kamu düzenini bozacağını iddia ettiler. Nasıl bozacak? Baştan sona cehalet, bilgisizlik, ırkçılık ve düşmanlık kokan bir tablo ile karşı karşıyayız. Eğer birazcık yüzleri varsa İstanbul valisi ve İçişleri Bakanı özür dilesinler. Onları istifaya çağırıyoruz. İçişleri Bakanı özür dilemeyecekse, istifa etmeyecekse buna izin veren emniyet müdürlerini görevden alsın bir zahmet görevden alınsın, soruşturma yapsın. Onlar da örgüte yardım yataklık yapmış demek ki.” 

EĞİTİM SORUNU 

Eğitim sorunlarıyla ilgili de konuşan Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iktidarın eğitimle de sorunu var. Büyük sorunu var pandemi ile bir fırsata çevirdiler. Bir türlü öğrencilerin, velilerin taleplerine yanıt vermiyorlar. Uzaktan eğitim çöktü. İnternet yok, bilgisayar yok, tablet yok. Şu anda öğrencilerin yüzde 72’sinin internete erişim hakkı yok. Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Suriyeli çocukların zaten bunlardan faydalanma şansı da yok. Milli Eğitim Bakanı eğitime dair konuşmuyor. EBA sistemini açtılar yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Kürt illerinde tabi ki fırsat eşitsizliği ayrımcılık devam ediyor.”