Meclis’te görüşülen İhracat Kanunu görüşmeleri öncesi kürsüden söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, açıklanan enflasyon rakamları ve partilerine yönelik operasyonlara dikkat çekti.

AKP’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’yi uçuracağını söylediğini hatırlatan Beştaş, “Türkiye'yi değil ama enflasyonu ve hayat pahalılığını hakikaten uçuruyor. ‘Bu kardeşinize yetki verin’ diyenler yetkiyi işsizliği ve hayat pahalılığını artırarak kötüye kullanıyor. TÜİK'e göre gıda enflasyonu yüzde 27,41 oldu. TÜİK'in resmî, soğuk ve yalan verileri bile hayat pahalılığını saklayamıyor. Son otuz üç ayın en yüksek hayat pahalılığıyla karşı karşıyayız. Enflasyon Araştırma Grubu ENAG ise ekim ayı enflasyonunu yüzde 6,90 olarak, yıllık ise 49,87 olarak açıkladı. ENAG hayat pahalılığını, TÜİK ise iktidarın sandık hesabını ölçüyor.Son bir ayda her gün en az bir zam yapıldı, Ekim ayının 8'inde 90 TL olan ayçiçeği yağı sadece yirmi gün sonra 120 TL oldu” dedi.

AKP’Lİ KİLER’İN RANT PROJESİNİ ANLATTI

Siirt’te yeni bir rant talanı ile karşı karşıya olunduğunu kaydeden Beştaş, “Keçi Adası'nın tam karşısındaki yarımadanın Kızılkum Koyu'nda 31 bin metrekarelik zeytinlik için proje başlatılmış durumda. Projenin sahibi kim, tahmin edelim: AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in şirketi Kiler GYO. Kiler GYO'nun bu hafta borsaya açıkladığı faaliyet raporunda arsaların 23 Şubat 2021'de satın alındığı ve denize sıfır olduğu belirtiliyor. Peki, bu nasıl yapılıyor? Kontrollü koruma bölgesini düzenleyen değişiklikten sonra nasıl olmuşsa Kiler'in arsası da kontrollü koruma bölgesinde bulunuyor. Korkunç bir çevre talanıyla karşı karşıyayız. Kıyı şeritleri hiçbir iktidar döneminde bu kadar talan edilmemişti, çevreye düşman, insana düşman bir siyaset ve rant anlayışıyla karşı karşıyayız. Bizden kurtuluş yok, bu rantları, vurgunları her fırsatta anlatmaya, teşhir etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇİREMEZSİNİZ’

Beştaş, İzmir’de yaşanan deprem üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hak sahiplerine haklarının teslim edilmediğini vurguladı. HDP Adıyaman eski milletvekili Behçet Yıldırım ile HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün danışmanı Mustafa Yüksel’in gözaltına alındığını da hatırlatan Beştaş, “Bu sabah, önceki dönem Adıyaman Milletvekilimiz Behçet Yıldırım gözaltına alındı, evi basıldı, 11 yaşındaki çocuğu dışarı çıkarken, okula giderken üstü kaba bir şekilde arandı. Bizi bu gözaltılarla ve tutuklamalarla mücadeleden vazgeçiremeyeceğinizi artık anlayın. Bir kez daha bunu söylemek istiyorum, Behçet Yıldırım vekilimizi serbest bırakın” diye konuştu.