Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Baş, iktidarın ve Türkiye emekçilerinin, halkın gündeminin birbirinden çok farklı olduğunu belirterek, “Bir tarafta ‘yoksulluk Türkiye’nin gündeminden çıktı’ diyen Çalışma Bakanı var, bir taraftan açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen yurttaşlarımız var. Bir tarafta Ankara’da yediği yemeği Denizli’deki belediyeye fatura edip halka ‘kuru ekmek yesin’ diyen vekiller var bir tarafta ‘açım’ diyen ‘yıkılsın bu düzen’ diyen yurttaşlar var. Maalesef Saray rejiminin hâkim olduğu Türkiye’de tablo bu” dedi.

DERNEKLERE KAYYIM DÜZENLEMESİ

Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve bu hafta Genel Kurul’a getirilmesi beklenen sivil toplum örgütlerine kayyım atama yetkisi veren düzenlemeye itiraz eden Baş, “Özgürlüklere saldırı niteliğinde tanımlayabilecek bir kanun teklifi var. Amacı ve ismi ile hiçbir ilgisi olmadığı halde dernek ve vakıflara müdahale etme niyetine büründürülmüş. Örgütlenme özgürlüğünün temeli kabul edilen dernekler, iktidarın çok daha kolay tahakkümü altına alabileceği dernekler haline gelecek. Bütçe sürecinde vesayet tartışmaları yapan AKP’li vekiller, vesayetin nasıl devam ettiğine dair yeni bir örneği. Eğer ‘terörizmin finansmanı’ tartışması yapacaksak, doğrudan AKP’nin özellikle Suriye’de sürdürdüğü faaliyetleri oraya aktarılan kaynakları bir kez daha gündeme getirmek gerekiyor” dedi.

‘ÇIPLAK ARAMA UTANÇ VERİCİDİR’

Uşak Emniyeti’nde meydana gelen çıplak aramanın utanç verici olduğunu belirten Baş, şöyle devam etti: “Sadece bu suçu işleyen insanlık düşmanlarının değil, bunun bu ülkede yaşanabiliyor olmasının utancını hep beraber yaşamamız lazım. Bir de iktidar partisinin vekilleri, ‘çıplak arama yok’ diyerek meselenin üstünü örtmeye çalışmasını hatta bu iddiaları kamuoyuna paylaşan insanları suçlaması ise utanç verici. İktidarın yapacağı tek şey var sorumluluğu üstlenmeli.”

‘GÜVEN’İN TUTUKLANMASINI PROTESTO EDİYORUZ’

Baş, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in tutuklanmasını şiddetle protesto ettiklerini belirtti. Baş, “Bu memlekette işkence aynı zamanda kurumsal olarak devam ediyor. Kürt halkının, Kürt yoksullarının seçilmişlerine dönük baskı, şiddet ve işkence aynı biçimde devam ediyor. Sayın Leyla Güven’in milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlatıyorum. Bunun üzerine tutuklanması, zaten bunun kurumsal bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Bugün AİHM’den gelecek Demirtaş kararını beklerken, Sayın Leyla Güven’in tutuklanmasını şiddetle protesto ediyorum” diye konuştu.