Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Baş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP’li Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürülmesini, “skandal” olarak değerlendirdi. Baş, kararın Anayasa, hukuka ve vicdana aykırı olduğunu dile getirerek, “Halk iradesinin temsil edilmesi gereken bir yer olan TBMM iradesi Saray talimatıyla bir kez daha kırılmak istenmiştir. AKP, hukuksuzluklarını normalleştirme ve her istediğimi yapabilirim gösterisinde bir adım daha atmıştır. Tam bu nedenle meseleyi hukuk açısından tartışmayı son derece gereksiz görüyoruz. Böyle bir tartışmanın konusu bile olmayan bir eylem var ortada. Tümüyle siyasi gerekçelerle hukuk ve anayasa ayaklar altına alınmıştır" dedi.

‘TÜM GÜÇLERİ UYARMAYI GÖREV GÖRÜYORUZ’

İktidarın kendisi için zor günlerin içinde olduğunun bilincinde olduğunu vurgulayan Baş, "Bu aşamada bu iktidarın en önemli taktiklerinden birisinin de muhalefet güçlerinin, iktidar karşısında yan yana duruşunu bozmak olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. AKP, bugüne kadar iktidardaysa bir dizi hukuksuzluk, baskı ve şiddet uygulamalarının yanına bir de muhalefet güçlerini bozmak için özel planlar yaptığını da unutmamak gerekiyor. Bu aşamada biz TİP, AKP ve Saray Rejimine karşı çeşitli gerekçelerle muhalefette bulunan tüm güçleri de uyarmayı bir görev olarak görüyoruz. Kuşkusuz muhalefet çok renklidir, farklı siyasal-ideolojik tercihlerimiz olduğu da açıktır, zaten bu nedenle farklı partileriz. Ancak bu iktidarın ülkeyi sürüklediği yıkıma karşı durma iradesi ve kararlılığı içindeki tüm güçlerin, iktidarın giderayak devreye soktuğu provokatif adımlara karşı kararlı bir karşı duruşta ısrarcı olması gerektiği açıktır” diye belirtti.

SEÇİM SİSTEMİ TARTIŞMALARI

AKP'nin seçim sistemini, ittifaklarda yapılmak istenen değişikliklerin kendisinin kazanabileceği bir seçim sistemiyle değiştirmek istediğini belirten Baş, şunları söyledi: "24 Haziran seçimlerinde AKP’yi iktidarda tutarak cezalandıran ve bu yüzden ortağı MHP’ye oy veren kesimler için yeni kurulan partilerin bir alternatif olması mümkün ki bu MHP’nin de ciddi bir oy kaybı yaşayacağı anlamına geliyor. Daraltılmış bölge sistemiyle birlikte seçim barajının yüzde 5’e düşürüleceğine ilişkin söylentiler, koalisyon ortağı MHP’nin yüzde 10 barajının altında kalmasına neden olacak risk nedeniyledir. İktidar kanadını olası bir seçimden en az hasarla çıkaracak tek alternatif, HDP’nin olmadığı ya da baraj altında kalacağı kesin olan bir seçim olur. Saray rejiminin, kazandığı belediyeleri gasp ettiği, üyeleri/siyasetçilerini hapsettiği, seçilmişlerin vekilliklerini düşürdüğü HDP’ye yönelik sürdürülen operasyonun da nedeni budur. AKP seçimi kendi kazanabileceği gibi bir sistemle yapmak için uğraşıyor.”

‘BU OYUN BOZULMALIDIR’

Türkiye'deki seçim sisteminin antidemokratik olduğunu kaydeden Baş, "Bunlar 12 Eylül Faşist cuntasının getirdiği kanunlar. Bu memleket yurttaşları ne zaman ihtiyaç duyuyorsa seçime gitmelidir. Bize göre Türkiye erken seçim koşullarının son derece olgunlaştığı bir ülkedir ve derhal erken seçim gerçekleştirilmelidir. Ama neden bugün erken seçim yapılmıyor? Çünkü bugün olacak seçimi AKP-MHP bloğu kaybedecek. Beyefendiler kazanabilecekleri kuralları oluşturunca seçimi bir seçenek olarak getirecekler. Bu oyun bozulmalıdır. Buradan bütün muhalefet güçlerine çağrı yapıyoruz; iktidarın kurduğu oyunlar içerisinde yer almak durumunda değiliz. İktidarın bu oyununun bozulması gerekiyor” diye konuştu.