Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Antep’te partisinin Şehitkamil ve Şahinbey ilçe kongrelerine katıldı. Her iki kongrede de Türkiye’nin gündemine ilişkin konuşan Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini ve Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığını değerlendirdi.

'ÇÖZÜM SÜRECİ ADLİ VAKA MI YOKSA BAŞARIZLIĞI ÜZEN BİR TECRÜBE Mİ?'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretine ve çözüm sürecine ilişkin sözlerine dikkat çeken Babacan, şunları söyledi:

“Diyarbakır’a gelince sahip çıktığı çözüm sürecinin, kendi bilgisi dahilinde yapılan pek çok detayı, bugün bazı davalarda suçlama konusu. Bunu bilmiyor mu? Ama artık bir karar vermeli: Çözüm süreci yargılama konusu olan adli bir vaka mı, yoksa başarısız olduğu için üzüldüğü bir tecrübe mi? Çözüm sürecini Ankara’da başka, Diyarbakır’da başka değerlendiremezsiniz. ‘Çözüm sürecini biz başlattık, sürecin bazı partnerlerini de cezaevine koyduk’ mu demek istiyor? Çözüm ortaklarının hapiste olduğu bir dönemde, çözüm süreci sayesinde bazıları hapse giderken, yine çözüm süreci sayesinde şu anda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olduğunu unutmaması gerekiyor.”

'UTANÇ ABİDESİNDEN KÜLTÜR MERKEZİ ÇIKMAZ'

DEVA Partisi’nin geçmişten ders çıkaran bir siyasi parti olduğunu ifade ederek çözüm sürecinin iyi niyetli bir girişim olduğunu söyleyen Babacan, “Ancak Kürtlerin doğuştan sahip oldukları haklarının tanınmasının bir pazarlık konusu yapılması, al-ver konusu yapılması bir hataydı. Kürt meselesinin varlığını dahi reddeden bu zihniyetin, Kürt meselesini çözmesi mümkün değil. Tüm bu ziyaret sırasında söylediği tek yeni konu Diyarbakır Cezaevini kültür merkezi yapmak. Diyarbakır Cezaevi ki, gencecik insanlara akla hayale sığmayacak işkencelerin yapıldığı yer. Acının, eziyetin, şiddetin adresi. Bu utanç abidesinden kültür merkezi çıkmaz. Olması gereken; Diyarbakır işkencehanesini hafıza müzesi olarak gözden geçirilmesi ve vatandaşlarımızın yaşadığı acının hafızalardan silinmemesi.”

'DİYARBAKIR’A ORTAĞI BAHÇELİ’Yİ NEDEN GÖTÜRMEMİŞ?'

Ali Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: “İki buçuk senedir adım atmadığı Diyarbakır ne hikmetse aklına geldi. Tabii sokaklarda DEVA rüzgârı var, telaş başlamış. Küçük ortak çözüm süreci için ‘ihanet’ demişti ama Erdoğan rahat rahat konuşmuş. Sayın Erdoğan Diyarbakır’a küçük ortağını, Sayın Bahçeli’yi niçin götürmemiş, niye beraber görüntü vermemiş acaba?”

'AFKANİSTAN’DAKİ PLAN NEDİR?'

Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığına da değinen Babacan, “Afganistan’daki askeri varlığımızın Türkiye’ye ne faydası olacak? Afganistan’la ilgili strateji, hedef ne? Güvenlik unsurlarınızı başka ülkelerde bulundurursanız stratejik hedefi olur. Hangi şartlar yerine geldiğinde oradan çıkacaksınız? El alem ‘Afganistan’dan nasıl çekilirim, askerlerimi bu ortamdan nasıl çıkarırım’ diye hesap yaparken Sayın Erdoğan ise hesapsız kitapsız bir şekilde Türkiye’yi ve askerlerimizi riske atan bir planla bu meselenin ortasında” dedi.